Kraftig uppgång – drabbar bred front
Enligt statistik från både UC, Creditsafe och Syna ökade konkurserna med mellan 8 och 14 procent i mars, jämfört med samma månad föregående år. Med 923 aktiebolag i konkurs når mars 2025 den högsta noteringen sedan 1994. Även antalet berörda arbetstillfällen är stort – över 7 000 personer påverkas direkt av konkurserna.
– "Det är tydligt att det är för tidigt att andas ut," säger Henrik Jacobsson, VD på Creditsafe. "Utvecklingen under första kvartalet har visat viss stabilisering, men mars bekräftar att läget fortsatt är utmanande."
Hotell- och restaurangbranschen är särskilt utsatt. Enligt UC ökade konkurserna där med 61 procent, medan Creditsafe rapporterar en ökning på 65 procent – från 69 konkurser i mars 2024 till 114 i år.
Northvolts kollaps ett industriellt jordskred
Mars präglades också av en av de största industriella konkurserna i modern tid: batteritillverkaren Northvolt. Totalt fem bolag inom Northvolt-koncernen har ansökt om konkurs, vilket drabbar omkring 5 000 anställda och påverkar hela ekosystemet av underleverantörer.
– "Som en följd av Northvolts konkurs finns det en överhängande risk att flera underleverantörer med fordringar på Northvolt dras med i fallet," säger Karl Stjerna, VD för Syna.
Den gröna omställningens juvel lämnar efter sig skulder på över fyra miljarder kronor.
Skatteanstånd tynger företag
En återkommande faktor bakom de höga konkurstalen är pandemins skatteanstånd, som nu ska börja betalas tillbaka. Enligt UC har över 1 000 företag som haft skatteanstånd redan gått i konkurs – främst inom bygg, detaljhandel samt hotell- och restaurang.
– "En viktig faktor att följa framöver är hur skatteanstånden påverkar företagens likviditet," säger Amanda Aldestam, analytiker på UC. "Mars var för många företag den första månaden utan möjlighet till förlängning – något som kan bidra till fler konkurser under våren."
Nästan var fjärde konkursat bolag i mars hade haft skatteanstånd, enligt Creditsafe. För bolag med omsättning över 10 miljoner kronor gäller det för hälften.
Geografiska och branschspecifika skillnader
Störst ökning i konkurser ses i Västra Götaland (+22 %), Uppsala (+17 %) och Skåne (+15 %), där även enskilda stora konkurser inträffat. Byggbranschen ökade med 11–20 procent beroende på källa, medan detaljhandeln visar mer blandade siffror: en minskning med 2 procent enligt UC, men en ökning på 13 procent enligt Creditsafe.
Även bilbranschen sticker ut. Bilhandeln ökade med hela 36 procent jämfört med mars 2024.
– "En bransch som fortsatt har det mycket besvärligt är byggbranschen, inklusive arkitekter och andra konsultföretag," säger Karl Stjerna på Syna. "Nyproduktionen ligger på mycket låga nivåer trots ett stort behov."
Lågkonjunkturen biter sig fast
Den breda konkursvågen speglar ett fortsatt svagt stämningsläge i svensk ekonomi. Enligt Konjunkturinstitutet föll barometerindikatorn till 95,2 i mars, medan hushållens konfidensindikator sjönk kraftigt.
– "Det senaste året har varit en berg- och dalbana för företagskonkurserna i Sverige," säger Amanda Aldestam. "Det är tydligt att återhämtningen är långsam och att företagen fortfarande kämpar under tuffa makroekonomiska förhållanden."
Riksbanken har samtidigt lämnat styrräntan oförändrad på 2,25 procent och bedömer att lågkonjunkturen kommer att hålla i sig till åtminstone slutet av 2026.