Feedback och samtal är något vi alla lever i varje dag. Låt oss stanna vid det här med rådgivning. Har du tänkt på att vi är väldigt programmerade att ge råd och svar till människor i vår närhet. Vi har svar och råd i massor. Ofta delar vi ut dem i tid och otid. Allra mest i familjen där vi oinbjudna kommenterar och försöker pådyvla våra egna sätt att hantera livet och praktiska bestyr.

Ge lagom med råd och ge råd när personer ber om dem. När man hjälper och stöttar en person kan man ofta se väldigt mycket saker som en person behöver hjälp med. Det hör förstås samman med att en person som öppnar sig ofta har ett uppdämt behov och att mycket kommer på en gång. Skall du ge råd så koncentrera dig på ett av dessa områden. Annars blir det ohanterligt. Man kan inte förbättra allt samtidigt.

Vi lämnar nu råden och koncentrerar oss på något kraftfullare.
Nämligen att ställa en fråga eller att koncentrera sig på att lyssna! Tona ned antalet färdiga svar och råd! Inom coaching arbetar jag mycket med att lyssna och att ställa frågor. Många gånger kanske vi till och med tror att vi behöver ett råd när vi egentligen behöver hitta kontakt med vårt inre och ta reda på vad vi själva egentligen vill.

Ett snabbt svar eller råd kan till och med hjälpa oss att fly.
Fly från att hitta djupet eller själva söka svaren. Det låter ju nästan tokigt att vi inte skulle behöva svaren men låt mig utveckla detta. Våra svar kan ofta vara både rätta och applicerbara men vårt inre lärande behöver också uppleva vägen dit. Genom att söka snabba svar kan vi bli flyktiga och ytliga. Genom att misslyckas och att famla i sökandets dimma utvecklas vi istället på djupet. Livets kamp fostrar oss. När vi sedan plötsligt själva får fram svaret ur vårt inre är det självupplevt och kraftfullt.

Svaret i sig är inte alltid heller så mycket värt.
Många människor vet hur man bantar men har ändå svårt att gå ned i vikt. De behöver kanske inte ännu en variant på bantningskur. Deras problem ligger på ett annat plan. Ett plan de själva måste hitta. Med våra snabba svar, gör si eller gör så, hjälps inte den överviktige. Han kanske istället börjar odla självfördömelse och hamnar längre från insikterna.  

Genom att ställa en fråga kan vi utmana och uppmuntra människor att söka sig i rätt riktning
. När de sedan själva formulerar lösningar och svar, får de en egen inre insikt som bär dem mot svaret. Egenformulerade svar och målsättningar är kraftfulla drivkrafter. Påtvingade lösningar och råd verkar ofta i motsatt riktning. Sammanfattningsvis pröva att ge färre råd, lyssna mera och framförallt ställ frågor!

Idag kan du praktisera på jobbet,
hemma och på fritiden. Utmaning sju dagar av träningsläger startar idag. Ställ frågor och lyssna. Hör av dig vad som hänt och vad du fått för resultat.

Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.