- Uppföljning och feedback ingår som en naturlig del i coachning. Om projektledaren konsekvent använder sig av detta kommer projektdeltagarna i högre grad dels känna sig sedda och delaktiga i projektet, dels ta ansvar för sina respektive ansvarsområden enligt henne.

Tips om projektledning som får projektet att glida i mål

I den coachande projektledningen är reflektion en av de främsta stöttepelarna. När projektdeltagarna får tillfälle att begrunda vad som händer och på vilket sätt ens egen insats spelar roll så har det den effekten att både fel och framgångsfaktorer upptäcks snabbt fortsätter hon.

- Det kan vara så att lyckade delmål uppmärksammas direkt och kan bockas av och man lär sig vad som fungerar vilket gör att man sparar mycket tid. En annan fördel är att det utvecklar alla som individer att själv lära sig hur man ställer kraftfulla frågor till både sig själv och andra säger Susanne med stor entusiasm.

Ett exempel på en sådan fråga som Susanne gärna lyfter fram är ”Känner jag mig nöjd hittills eller är det något ytterligare jag kan göra för att bli supernöjd”?

Susanne Malms 10 bästa tips för coachande projektledning:

1. Gör dig medveten om etiken i projektet och följ den.

2. Gör en tydlig överenskommelse med dig själv och berörda.

3. Skapa en tillit och närhet till de som ingår i projektet. Det skapar lojalitet och samarbetsvilja

4. Försök vara närvarande i alla delar. Att leda projekt är ofta både stressigt och mångfacetterat. Mantra: "var sak har sin tid"

5. Lyssna, lyssna, lyssna. Det är de små detaljerna som kan förvandla en svag länk till en stark.

6. Ställ de kraftfulla och besvärliga frågorna. Till dig själv och till inblandade. Följ upp lika tydligt.

7. Kommunicera på det sätt som är bäst. Ett mail får ett dokumenterbart svar. Ett samtal blir personligare och ibland mer tydligt/kraftfullt.

8. Skapa hela tiden medvetenhet - det är din viktigaste roll som projektledare. Du har perspektivet och behöver formulera det tydligt så att alla ror åt samma håll.

9. Utforma gripbara och rimliga handlingar utifrån ett tydligt tidsperspektiv. Planera och sätt mål och delmål. Gör dem så tydliga som det bara går.

10. Ta ansvar för det som inte gick så bra. Fira och ge dig själv och de som berörs beröm framsteg. Klappa dig själv och andra på ryggen. Ofta!

Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.