Att vara chef är en spännande och utmanande uppgift. Det är utvecklande och en bra chef får även andra att utvecklas. I denna artikel lyfter vi fram några punkter som är viktiga, ja nödvändiga, för att utvecklas till en bra chef.

Området chefsutveckling är självklart väldigt brett och därför svårt att täcka in i en artikel och vi har därför lagt in länkar till kompletterande artiklar där du kan fördjupa dig i ämnet. Vi avslutar även med några böcker och verktyg som kan vara smart att använda sig av.

Skillnad på chef och ledare

Det finns många sätt att förklara skillnaden på en chef och en ledare. Man kan säga att en chef kan vara en ledare men behöver inte vara det. Man kan också säga att en bra ledare vill man följa medan en chef har fått sin titel och andra förväntas därför göra som han/hon säger.

Här är några exempel där man enklare kan förstå skillnaden:

  • Chefen trycker på; ledaren drar med.
  • Chefen säger ”jag”; ledaren säger ”vi”.
  • Chefen berättar hur du ska göra; ledaren visar hur du ska göra.
  • Chefen använder rädslan som makt; ledaren använder entusiasm.
  • Chefen gör jobbet till ett jobb; ledaren gör det till ett äventyr.
  • Chefen bevarar; ledaren utvecklar.

Vi ska förtydliga att många chefer redan är bra ledare så exemplen ovan är mest för att visa på en skillnad som dessvärre allt för ofta råder.

Så med andra ord är det smart att fokusera på sitt ledarskap som en del i sin chefsutveckling. Men det låter kanske självklart? Du läser ju denna artikel så är säkert intresserad av att utvecklas som både chef OCH ledare, så nu lägger vi fokus på det.

Så till det första steget.

Din målsättning med chefsutvecklingen – vad vill du uppnå i ditt chefskap?

Målsättning - vad vill du uppnå som chef?

Vad man än ska uppnå så är det alltid smart att börja med en målsättning. Vad vill du uppnå? Vad förväntas av dig som chef? Har ditt företag några ekonomiska mål som ska uppnås eller finns det andra saker som bör finnas med i din målsättning?

Du bör också fundera om du vill förbättra dina chefsegenskaper och tekniker som ledare, t ex stärka din kommunikationsförmåga, lättare för att ta svåra samtal, bli bättre på konflikthantering, effektivare på att delegera, etc.

Helt enkelt: Vad ska du jobba på i din chefsutveckling?

Här är ett sätt på hur du kan målsätta dig

Ett tips är att använda affirmationer. T ex. ”Jag är en ledare som mina medarbetare vill följa då jag tydligt kommunicerar gruppens målsättning, inspirerar och får dem att känna sig motiverade. Jag är bra på att lyssna och försöker alltid förstå hur varje individ ser på situationen.”

Kan kännas lite fånigt om man inte är van vid det men det är ett bra sätt att stärka din självkänsla i ditt ledarskap och snabbare agera mer och mer enligt de mål du satt upp för din chefsutveckling. Affirmationer är en del av mental träning som är väl beprövad.

Hur skulle du formulera din affirmation så att den passar din chefsutveckling?

Nu har du en målsättning och vet vad du ska ha ut av ditt liv och i din roll som chef.

Så nu vi tar nästa steg som är personlig utveckling; ditt personliga ledarskap

Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.