Vänner säger det du vill höra. En mentor säger det du behöver höra. Om budskapet skulle vara detsamma från båda – så behöver du inte mentorn längre. Du ska se på mentorn som en rådgivare som har gjort allt det han eller hon kan. Mentorn har empirisk kunskap. Det är guld värt.

Blanda inte ihop en affärsmentor med en affärscoach. En affärsmentor eller företagsmentors uppgift är att berätta vad du ska göra och hur, i specifika situationer, medan en coach hjälper dig att utveckla din förmåga som hjälper dig att bestämma vad du ska göra och hur. Mentorn hjälper företagaren att bredda sina erfarenheter och coachen hjälper till att utvidga företagarens kompetens. Båda kan behövas.

Innan du är redo att anlita en mentor måste du lära känna dig själv. Har du analyserat dina styrkor och svagheter? Vilka är dina mål? Vad strävar du efter? Om du inte vet dessa saker kan ingen hjälpa dig. Dessutom måste du vara förberedd att kunna ta råd och kritik.

När du väl är redo att anlita en mentor – vilka egenskaper hos en företagsmentor ska du då leta efter? Ja, du behöver någon som:

1. Ger perspektiv till dina idéer. De flesta entreprenörer har gott om idéer. Många kan enkelt omsättas i praktiken, medan andra behöver mycket finslipning innan de kan genomföras. En bra mentor kan tillföra kunskap och perspektiv till projekten.

2. Utmanar din tillförlitlighet. Entreprenörer tenderar att fokusera enbart på nuet. Därför är det lätt att försumma de verkliga prioriteringar som krävs för att företaget ska växa. Om du delar med dig av dina mål till din mentor så innebär det att om du inte når dem så kommer du att ha en trovärdig röst som påminner dig och får dig tillbaka på rätt spår.

3. Kan finputsa verksamheten. Ett framgångsrikt företag står aldrig still. Du behöver ett konstant flöde av idéer för att företaget ska kunna växa och expandera, med en realistisk förståelse av kostnader och vilka resurser som krävs.

Se även: Så här skaffar du en mentor

4. Har de kontakter du behöver. När du behöver komma i kontakt med investerare eller rådgivning inom ekonomi eller juridik, bör din mentor ha kontakterna och veta precis vart man kan hitta information. Ännu viktigare, mentorn bör också kunna ge förslag på vad du behöver göra för att skapa och underhålla ditt eget nätverk.

5. Ger en klar blick utifrån. En affärsmentor vet vad han eller hon ska titta efter och ser också vad dina kunder ser. Det är naturligt att bli så involverad i sitt eget företag att man glömmer bort att ta ett steg tillbaka och se saker från ett nytt perspektiv. Det är som att bo nära ett järnvägsspår – efter ett tag hör man inte tågen som passerar.

Hur hittar man de personer som möter alla dessa kriterier? Ibland så dyker rätt mentor upp helt naturligt, bland vänner eller kollegor. Titta efter en person som skulle kunna vara en bra förebild. Någon som har den kompetens och den personlighet som matchar din egen personlighet så personkemin klaffar. Gärna en äldre person som har börjat dra sig tillbaka, men som fortfarande är aktiv i organisationer och nätverk av olika slag.

Källa: articles.businessinsider.com


Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.

Taggar:

0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.