Är ni flera som skall starta företag tillsammans är det viktigt att upprätta ett kompanjonavtal tillsammans innan ni startar företaget. Den viktigaste anledningen till detta är att ni nu är ense om företaget, men om det dyker upp problem i framtiden skall ni veta hur ni skall lösa detta på ett bra sätt.

Genom att tillsammans jobba fram ett kompanjonavtal måste ni ta ställning till en hel del frågor och det kommer även att visa sig om ni har samma värderingar kring företagandet och privatlivet.

När ett kompanjonskap spricker beror det ofta på att delägarna har värderat tid och arbete olika eller att de helt enkelt inte har samma värderingar i livet.

Missa inte: Hur ett framgångsrikt kompanjonskap och samarbete blir till (Inkl. 7 ledstjärnor)

Ladda ner mall för aktieägaravtal och kompanjonskap

Starta gärna företag tillsammans, men tänk igenom det först.

Kompanjonskap - exempel

Marco och Emma hade förberett sig väl inför sin företagsstart och nu satt de och gick igenom arbetsmaterialet de fått på ALMI om kompanjonskap. Konsulten på ALMI hade krävt att de lämnade in en kopia av kompanjonavtalet för att ALMI skulle kunna betala ut lånet till dem. ”Det är både för att skydda oss mot att ni byter ägare i bolaget och för att skydda er. Även om ni lever ihop nu och är sams så kan det komma andra tider”, hade konsulten sagt.

Jaha, så här satt de nu. Det var många olika frågor att ta ställning till, frågor som de måste vara helt överens om. Vad skulle t.ex. hända om de inte ville driva företaget tillsammans längre eller om en av dem blev allvarligt sjuk eller avled. 

När de kommit igenom hela materialet beslutade de sig för att ta hjälp av en vän, som arbetade som jurist, för att formulera avtalet. Dagen efter satt de på juristens kontor och fick delar av kompanjonavtalet förklarat för sig. Hembud t.ex. vad var det för något? ”Det handlar om att ni inte kan sälja era respektive aktier till någon annan person utan att först hembjuda dessa till den andra delägaren. Det är för att skydda er mot att få in oönskade delägare i bolaget”, förklarade juristen. ”En annan viktig punkt i avtalet är hur företaget skall värderas om ni vill sälja era aktier till varandra. Det finns lite olika varianter att välja mellan.”

Marco och Emma lämnade det ifyllda arbetsmaterialet till juristen och fick några dagar senare ett utkast på ett avtal som de gick igenom och undertecknade. ”Nu skall vi komma ihåg att ta fram och läsa detta avtal minst en gång per år, så vi kan ändra på det som inte stämmer längre”, sa Marco. Emma skrev under och suckade ”Jag hoppas vi aldrig behöver använda det.”

Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.