Hon har nyligen startat en organiserad annonsplats för alternativa livsstilar samt anordnar ofta event och liknande inom samma område.

- Det har alltid varit självklart för mig egentligen att jag skulle starta företag. Jag älskar att starta och driva projekt - anta utmaningar och verkligen se hur långt man med bara en idé och stark vilja faktiskt kan komma. Sen har jag ett behov av att bestämma över mig själv, min tid - mitt liv. Frihet är också något väldigt viktigt för mig som jag tycker man får genom att vara egen. Jag vill vara självständig - jag vill leva på mina drömmar & min kreativitet. Det är som att annars kan jag inte riktigt andas, säger Luchinda med stor entusiasm.

Vad är det för fördelar med att vara ung och driva företag istället för att ha ett ”vanligt jobb”?

- Det låter nog kanske märkligt, men mina 4 år som företagare har gjort att jag känner mig 4 år äldre än vad jag egentligen är! Jag har fått så mycket mer livserfarenheter, jag har stärkt min position inför framtiden och jag har även blivit starkare som person. Man lär sig otroligt mycket om sig själv också. Sen som jag sa innan är det ju just det att man faktiskt kan bestämma mycket själv. Det tycker jag är en enorm fördel - speciellt när man är ung och har många planer och idéer på vad man vill göra.

Sen menar hon också att det visserligen också finns nackdelar men att fördelarna definitivt ändå väger upp. Ett utmärkt exempel på en nackdel som hon tror många andra unga kan känna igen sig i är att inte riktigt bli tagen på allvar.

- När man är runt 20 och berättar att man har ett företag, speciellt om det är starkt växande så är det många som inte riktigt tror på att det kan vara seriöst. Jag upplever att det därför ibland blir svårt att få kontakt med personer man vill nätverka med, göra något utbyte med eller till och med när man ska göra viktiga inköp i sitt företag. Så det önskar jag verkligen att man kan förändra. Det hade kunnat lyfta fram så otroligt många duktiga unga företagare!

Vad har du för tips till andra unga som också vill starta eget?

- Oftast kan allting verka som en stor röra och man vet inte vart man ska börja - men ge inte upp där. Dela upp hela projektet - och ta varje bit för sig. Titta inte på det som en stor helhet, utan titta på alla delarna, pussla ihop det. Man har massor med frågor - våga ställa dem. Hur kanske dumma ni än tycker de låter - ställ dem, för varje svar tar er ett steg närmare. Samla information, bygg upp ert startfält, känn på temperaturen på marknaden och googla fram företagare att följa.

Sen är det också viktigt enligt henne att inte backa när det kommer till motgångar för det kommer massa motgångar hela tiden. Man får då istället bevisa för sig själv att man har styrkan att övervinna det – för det har man innerst inne menar Luchinda.

- Är man ung så är kapital ofta ett problem - men börja smått. Det behöver inte vara så överflådigt. Du behöver inte gå in och köpa en splitter ny bil och trycka reklamtext över hela - det går fint att bara åka buss ut till kunderna och möten. Och viktigast av allt - tro på din egen regnbåge avslutar Luchinda.

Foto: Dennis Dufva, Studio Dufva

Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.