Startsida
av Marianne Pettersson
Marianne Pettersson
0 foruminlägg
8 artiklar
Flow är en känsla vi har när allting fungerar som det ska och inga utmaningar känns främmande för oss. Att ha flow skapar energi och glädje. Allting är lätt och vi behöver inte anstränga oss eller tänka efter.

 

Istället är vi helt fokuserade på uppgiften och glömmer både tid och rum. När vi upplever flow känner vi oss inte maktlösa utan upplever istället att det är jag som styr mitt liv, det är jag som har kontrollen.

Avsikten med flow är att kontinuerligt vara i flow, det handlar inte om höga berg och djupa dalar utan om ett konstant flöde. Paradoxalt nog så går ofta prestationen ned när vi anstränger oss medan vår energiåtgång minskar och effekten blir större när vi befinner oss i flow. Vi blir avspänt effektiva. Flow kan skapas av en slump men varför chansa när vi själva kan skapa optimala upplevelser genom mental träning.

1. Hur högt vågar du satsa? Föredra du att sätta mål som är så låga att de ofta kan kännas på gränsen till meningslösa? Eller sätter du så pass höga mål att det nästan verkar omöjligt att nå dem? Flow och mål hör tätt ihop och det är viktigt att målet är optimalt för det ska varken vara för lätt eller för svårt att nå.

2. Bra humör bränsle! Varje gång du är arg eller besviken, hitta något som kan kickstarta ditt goda humör igen. Det kan vara ett roligt minne som du kan plocka fram, en film som får dig skratta, en låt som får dig att vilja dansa, en bok som får dig att le. Du kan också sätta en penna eller tandborste mellan tänderna för då går det en signal till hjärnan som tror att du ler och per automatik blir du glad.

 

Ju mer vi skrattar desto bättre mår vi och när vi skrattar riktigt ordentligt så kan luften fara ur munnen med över 100 km/timmen. Våra organ får en inre massage och samtidigt så sätts flera biokemiska processer igång. Processer om bl a påverkar produktionen av endorfiner, kroppens eget glädjeämne. Endorfiner har också en smärtstillande effekt, samtidigt blir vi effektivt avslappnade och det sänker i sin tur våra stressnivåer.

3. Här och nu! Att uppleva flow handlar om att skapa positiva känslor och upplevelser här och nu. Därför är det viktigt att fokusera på det du vill ska hända, inte det motsatta. Det handlar också om att ta kontroll över våra inre upplevelser och att vi medvetet eliminerar våra negativa tankar, känslor och attityder. Att kunna njuta av vår tillvaro är en viktig ingrediens i livet. Det är inte något vi ska skjuta upp till en annan dag eller ännu värre, vänta på tills vi går i pension.

4. Skapa flow! Fundera på en uppgift på arbetet som du tycker om att göra för det är ofta på arbetet vi upplever flow. Vad gjorde du för att nå flow? Vilka var dina förutsättningar? Hur kan du uppleva flow igen? Ha din strategi lättillgänglig så att du kan praktisera den dagligen, använd sedan samma princip för ditt privatliv för att maximera dina flowupplevelser.

Taggar:

Visa kommentarer 0
Du måste registrera dig som medlem för att skriva en kommentar.. för att registrera dig som medlem.