Eget uttag / återbetalning av utlägg

10
Precis startat enskild firma så total gröngöling här.

Undrar lite hur det funkar med egna uttag / återbetalning av privata utlägg.

Jag har gjort ett inköp privat som belastat konto 2018 (samt då relevant konto för varan i det här exemplet 5410) och sen kort efter gjort ett eget uttag / återbetalning för detta utlägg på konto 1930. Det verkade ju ganska så logiskt och hoppas det blev korrekt.

Frågan är dock om jag måste göra en separat återbetalning på varenda utlägg eller om dessa kan klumpas ihop och att jag bara gör ett eget uttag på säg totalen av 5 privata utlägg i ett svep?

I huvudboken ser man ju hur mycket minus 2018 (egna insättningar) ligger på och då borde jag alltså i teorin kunna ta ut hela denna summan när som utan att det ställer till det för resultat och bokföringen i övrigt? Så länge detta uttag bokförs som eget uttag så klart.
1469
246
Du kan plocka ut det hur du vill, i klump eller krona för krona, det spelar ingen roll. Men egentligen så bokför man uttagen på 2013 'egna uttag' istället. Men det har ingen större roll mer än att det kan vara intressant att se hur mycket man stoppat in i firman respektive tagit ut. Egna uttag- och insättningar påverkar inte resultatet i firman, oavsett hur mycket du plockar ut. Det är inte 'lön' som många lite felaktigt tror.
10
Tack Ingvar! Bokio listar faktiskt också 2013 vid eget uttag ser jag nu så det verkar ju stämma bra. Det var dock så att när jag gjorde en återbetalning av utlägg så valde programmet 2018 för det utlägget. Men det spelar alltså ingen roll om det vissa återbetalningar klumpas ihop och tas ut på 2013 istället? Mvh Martin

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.