Dator vid avregistrering

134
HEJSAN!Hur gör jag med min dator jag köpt i företaget när jag lägger ner min verksamhet?

Det är enda grejen som är köpt för över 5000:- och alltså inte skrivet som

förbrukningsinventarie som det mesta annat.

Den är inte heller avskriven någon gång eftersom jag inte haft den mer än ett år.Så hur gör jag? Kan jag bara sälja den privat eftersom jag har enskild firma?

Fungerar väl på _lite_ annat sätt i och med det har jag förstått... Men hur

bokför man i så fall en försäljning?Jag har i alla fall ingen anning, håller på att ska avveckla, men blir mer förvirrad

än när jag skulle starta upp firman.
/ www.peffen.com // Grafisk formgivning för tryck & webb
488
Hoppas jag inte snurrar till det nu (Redkon eller någon får ge mig smäll på fingrarna isåfall): [br] [br]Du får själv privat köpa ut datorn till marknadspris ur din firma (OBS momspliktig försäljning!). Skillnaden mellan vad du köper ut datorn för och vad den en gång har kostat blir en avdragsgill förlust i din firma. Men du måste kunna visa att det verkligen är marknadspris, tex genom att låta värdera den.
134
Ok, men hmm... HUR gör jag det då? Rent praktiskt alltså. [br] [br]Köper ut den? Sen skall ju allting bokföras också, uuusch, så mycket grejer [br]i luften nu alltså. Överväger nästan att anställa någon som "fixar allt" åt mig [br]snart alltså. Har ju en noggran och korrekt bokföring hela året och skall [br]ej göra något bokslut, kan ju inte bli FÖR dyrt, eller iofs, man BORDE klara det själv..
/ www.peffen.com // Grafisk formgivning för tryck & webb
488
Anta att du köpte datorn för 10 000 kr plus moms. Du har ännu inte gjort några avskrivningar på datorn. Nu kommer du fram till att den är värd 6.000 kr begagnad (påhittade siffror!!). Då bokför du: [br] [br]konto 1220 kredit 10 000 kr [br] [br]konto 2013 debet 7.500 kr (= alternativt konto 1940 ifall du faktiskt betalar in pengarna till ditt företagskonto) (motsvarar 6.000 kr + moms) [br] [br]konto 2610 kredit 1.500 kr (= moms 25 % av 6 000 kr) [br] [br]konto 7973 "Förlust vid avyttring av maskiner och inventarier" debet 4.000 kr [br] [br]Bifoga papper som styrker din värdering av datorn; tex intyg från en handlare har värderat den eller en annons där en likadan, lika gammal och begagnad är till salu. [br] [br]Nu är det du privat och inte firman som äger datorn.
134
Tack så massor Karin!
/ www.peffen.com // Grafisk formgivning för tryck & webb
1
Hej, jag är ny här på forumet och har ett par frågor relaterade till detta ämne eftersom jag funderar på att avveckla min verksamhet innan årsskiftet. [br] [br]* Jag köpte en ny dator den 28 oktober 2005 - är denna nu avskriven (=det har gått ett kalenderår sedan inköpet) eller måste det gå ett helt bokföringsår (januari - december) innan datorn kan skrivas av? [br] [br]* De inventarier som kostar mindre än 5 000 kr, måste de på något sätt redovisas vid avregistreringen eller "förbrukades" de i det ögonblick de betalades? [br] [br]Hoppas jag har uttryckt mig tydligt nog - tack på förhand! [br]Jacob
149
Välkommen till forumet. [br] [br]Alla avskrivningar göres i samband med bokslutet. Normal avskrivningstakt på datorer är tre år. [br] [br]Inventarier som kostar mindre än 5000 kr (exkl moms) kostnadsförs på konto '5410 Förbrukningsinventarier' och blir då automatiskt "förbrukade".
589
1
Nja, att normal avskrivningstakt på datorer är tre år är en sanning med modifikation. [br] [br]Skatteverket godtar fortfarande inte det, om du inte har en verksamhet där du kan påvisa att du har behov av det senaste hela tiden (vilket man inte kan i normal kontorsverksamhet). Om du då bara har datorer och ändå skriver av på 3 år så kan du tappa rätten till räkenskapsenlig avskrivning och istället få skriva av 25% på restvärdet varje år. Vilket ju givetvis gör att du aldrig kommer ner i noll kronor bokfört värde. [br] [br]Man kan ju tycka att Skatteverket skulle vara lite mer flexibla på sånt här, för ärligt talat, vilket företag har kvar bärbara datorer särskilt mycket längre än 5 år?

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.