Socialt entreprenörskap innebär företagande där målet inte bara är att ge intäkter till ägarna och löner till anställda utan att också förbättra situationen för både människor och miljö, lokalt och globalt. Denna typ av bolag skiljer sig från traditionella välgörenhetsorganisationer, som inte har ett kommersiellt tänk. De skiljer sig också från andra kommersiella företag som har sporadiska välgörenhetsintressen och ibland avsätter kapital eller en del av sin vinst till detta.
Att gå med vinst är inget motsatsförhållande till att leverera produkter och tjänster som förbättrar världen. Inte ens om man jobbar med människor. För det behövs ett entreprenöriellt tänkande för affärsutveckling och finns det kapital som kan investeras så finns det alltid människor som är intresserade. Varför jobba emot marknadskrafterna när det går att jobba med?
Vinst är en förutsättning för att bygga företag som överlever på sikt och som kan leverera innovationer och förbättringar som annars kanske aldrig blir av. För de flesta innovationer som tas fram idag kommer från den privata sektorn och inte från forskning och universitet. Så kanske skulle vi även få se en ökning av uppfinningar och förbättringar för kunderna inom vårdsektorn om den släpptes fri och vinster tilläts. Det får framtiden utvisa.
Här tar vi upp några av de uppfinningar som gjorde skillnad runtom i världen 2014. För många har uppfinningarna bidragit till en tryggare, säkrare och enklare vardag och flera av dem räddar nu liv varje dag.
Vi kan tillägga att några exempel nedan är rena välgörenhetsprojekt, men de är väl värda att nämna ändå.
Låt oss inspireras.
Solvatten ger rent vatten världens fattiga
I Sverige finns en stark tradition att det är samhället och välfärdsstaten som står för sociala initiativ. Men på senare tid har många fått upp ögonen för den internationella trenden socialt entreprenörskap och hur den kan förändra världen. I Sverige kan vi redan se flera sjösatta alternativ som till exempel Solvatten, en uppfinning som renar vatten med hjälp av vanligt solljus. En bärbar behållare placeras i solen och de genomskinliga väggarna släpper igenom rätt frekvens av UV-ljus som dödar skadliga mikroorganismer. Processen kräver inga kemikalier eller andra energikällor än solen. Solvatten är framtagen av uppfinnaren och entreprenören Petra Wadström.
Här kan du donera till projektet Solvatten
Bärbart nätverk för mobiltelefoni
Vodafone har utvecklat en bärbar basstation som får plats i en ryggsäck. På tio minuter kan den tas fram och utvecklas till en funktionell basstation som fungerar som ett mobilt nät. Den förväntas få stor betydelse för hjälparbetare som är först på plats efter naturkatastrofer runt om i världen.
Foldscope
Manu Prakash och hans team har skapat ett mikroskop av papper som kan förstora objekt upp till 2000 gånger. Kostnad för att få fram ett sådant mikroskop ligger på bara 50 cent, alltså ca 3-4kr. Denna uppfinning kan revolutionera sjukvården i utvecklingsländerna samtidigt som den är perfekt för barn som drömmer om att bli forskare eller vetenskapsmän och kan förverkliga detta, trots att de bor i regioner där labbutrustning inte finns tillgängligt eller är för dyr.
Här är hans tal på TED:
The Sol-Char Toilet
Detta är ännu ett strålande exempel på hur solen kan användas som energikälla för att lösa problem i fattiga länder. Precis som Solvatten fokuserar innovationen "Sol-char toaletten" på god hälsa och hygien. Unicef säger att 2,5 miljarder människor i världen beräknas sakna tillgång till sanitära lösningar. Denna toalett bränner avfallet med hjälp av solceller och fiberkablar och skapar på så sätt en biprodukt som kallas biokol, vilket kan användas som bränsle eller gödsel.
Bota cancer med nanoteknik
På det medicinska området har det gjorts en del forskningsframsteg inom nanoteknik. Forskare i Texas har nyligen utvecklat en nanomotor som är 500 gånger mindre än ett saltkorn. Motorn roterar lika snabbt som ett jetplans flygmotor och förhoppningen är att motorn ska kunna placeras i cancerceller och på så vis punktbehandla dessa celler. Det skulle bli ett revolutionerande framsteg för cancerforskningen då ett problem med behandling vid cancer idag är att även friska celler angrips.
En snarlik uppfinning kommer från startup företaget MicroCHIPS som har tagit fram ett mikrochip som kan opereras in under huden och periodiskt leverera medicin eller till exempel preventivmedel. Detta skulle kunna hjälpa kvinnor i fattiga länder att kontrollera graviditeter och barnafödande.
Tankestyrd robot för funktionshindrade
I juni inleddes VM i fotboll i Brasilien med att 29-årige Juliano Pinto, totalförlamad i nedre delen av kroppen, fick göra den första avsparken. Hur var det möjligt? Juliano var klädd i ett “robot-skelett” som styrs av signaler från hjärnan. Detta gör det möjligt för en förlamad person att styra sina rörelser med hjälp av tankarna.
Forskare i Sverige ligger med i framkant inom detta område där en patient var först i världen med en robotarm permanent inopererad till muskler och nerver. Han kan nu styra protesen med bara tanken och börjar även få känsel. Max Ortiz Catalan ligger bakom framstegen och är doktorand i forskargruppen Medicinska signaler och system vid Chalmers.
Livsuppehållande åtgärder
Flera innovationer som rör rullstolar har sett dagens ljus under året som gått. För svårt sjuka personer lanserade företaget Intel en rullstol som ständigt mäter användarens värden som till exempel kroppstemperatur, blodtryck och hjärtfrekvens. Rullstolen larmar dessutom om någon nivå ser ut att vara onormalt hög eller låg. Den mest kända personen som använder denna rullstol bör nog vara Stephen Hawkin, den berömde författaren och rymdforskaren.
EcoZoom
Mer än 40 % av världens befolkning är beroende av bränslen som t ex ved för matlagning. Samtidigt dör mer än 4 miljoner människor varje år av hälsoproblem relaterade till inandning av kolmonoxid eller föroreningar från spisar som bränner ved, biomassa eller kol. Detta stod för 7,7 % av den globala dödligheten under 2012.
Företaget EcoZoom har en lösning på detta problem. De har utvecklat en energieffektiv spis vilken minskar rökutveckling med upp till 70 % och den mängd bränsle som används till 60 %. Kaminen Zoom Jet vann 2014 International Design Excellence Award och har sålts i mer än 100 000 enheter, främst i Afrika och Sydamerika.
Känner du till fler innovationer som inspirerar dig? Kommentera nedan eller tipsa oss genom att skicka ett mejl till info(at)foretagande.se