Han är en framstående serieentreprenör, spelutvecklare och hjärnan bakom ett av Sveriges mest lovande startup-företag. Han var med och utvecklade indiespelet Blocksworld som såldes till amerikanska Linden Lab. Tomas Ahlström är en av Linköpings och Sveriges främsta entreprenörer som ger sitt allt varje dag för att leda Sverige framåt.

När jag kommer in i kontorslandskapet på Mjärdevi Center i Linköping hänförs jag av den upplyftande miljön. Jag blir visad in till ett konferensrum med lika färgglada soffor och glänsande motiv på väggarna. Där sitter jag med ett leende på läpparna och känner hur nervositeten över att träffa en av Linköpings och Sveriges profiler rinner av mig. Det tar inte mer än tio minuter innan Tomas Ahlström kommer in i konferensrummet med ett leende.

Några minuter senare sitter vi på Tomas kontor. Jag häpnas av lekfullheten som präglar det lilla rummet. Innan vi sätter igång med intervjun får jag prova en superhäftig leksaksgitarr och presenteras för en blinkande röd matta.

- Det här är en kreativ miljö, säger Tomas. Sedan tycker jag om leksaker.

Så föddes en av Sveriges mest lovande startup

Om du är en trogen läsare på Företagande.se så har du redan träffat teamet bakom succéstartupen Lifee förut. I den tidigare artikeln berättade jag om mitt möte med Patrik, Hanna, Nicklas och Henning. Den här gången sitter jag i en byggnad på andra sidan gatan, och i den här artikeln kommer du få den efterlängtade redogörelsen för hur allting började.

- Jag har jobbat i spelbranschen länge, sedan 90-talet, och jag har alltid fascinerats av hur man med hjälp av den här tekniken kan skapa underhållning och häftiga upplevelser.

Själv är Tomas ingen hängiven gamer, men intresset för tekniken bakom spelen har alltid funnits där.

- Jag har sällan tid att spela själv, så jag ber ofta mina barn att spela nya spelsläpp. Sedan får de tala om för mig hur bra spelen är.

Vartefter barnen växte upp började Tomas lägg märke till vissa negativa aspekter.

- Plötsligt ville de inte sluta spela. När vi skulle äta middag eller åka till farmor och farfar så ville de fortsätta spela. Det problemet verkade många familjer ha.

I det ögonblicket skedde en förändring i Tomas Ahlströms inställning. Han började tänka på hur han hade uppmuntrat till stillasittande och bidragit till konflikter i familjer genom att utveckla spel. Där och då föddes en ny tanke hos honom.

- Det måste finnas balans i livet. Man kan inte sitta stilla hela tiden. Många löser det med förbud, reducerad skärmtid, de slår av Wifi och liknande, men skärmarna finns överallt. Vi har telefoner, TV-apparater, datorer och Ipads. Det finns mycket positivt med det, men jag började fundera på vad man kan göra för att göra det roligare att vara fysiskt aktiv.

Första prototypen av Lifee-armbandet

På ett mingel träffade han Anders Petersson, en mycket framstående elektronikingenjör. Tomas presenterade sin idé om ett elektroniskt armband som samlar poäng när man rör på sig. Drygt sex veckor senare möttes de igen på ett annat mingel. Där tog Anders Petersson upp ett litet kretskort ur fickan som lyste i olika färger när man rörde på den. Han hade beställt komponenter och konstruerat kretskortet på egen hand.

- Jag trodde inte att det skulle gå att göra på så kort tid, men här kommer Anders med en prototyp som fungerar!

Från den stunden började Tomas Ahlström och Anders Petersson samarbeta med projektet Lifee. De åkte runt tillsammans och pitchade idén på olika startup- och innovationsevenemang.

- Vi gjorde en första prototyp där vi tejpande fast kretskortet på ett armband. Det såg hemskt ut, men det fungerade, säger Tomas och skrattar.

Bygget av Lifee påbörjas

Tomas och Anders insåg efter ett tag att de inte hade tiden som skulle för krävas för att utveckla Lifee till ett bolag. Anders är egenföretagare och har sina produkter som han arbetar med och Tomas själv trivs fantastiskt bra på sitt jobb på Linköpings Universitets innovationsavdelning.

- Vi hade en bra idé, kunder som ville köpa den här produkten och vi kunde lösa ett stort samhällsproblem. Vi kunde omöjligt lägga ner idén. Kan vi engagera andra i produkten? Kunde vi lämna över idén till ett team som kunde sköta det operativa?

Tomas Ahlström började ta fram en kompetensbild för hur deras team skulle se ut.

- Vi behövde en VD-person som kunde ta hand om bolags- och ekonomifrågor, en säljfigur som kunde paketera och sälja produkten, en hårdvarudesigner som kunde göra Anders jobb och en duktig apputvecklare.

Säljfiguren

Till att börja med tänkte Tomas själv ta hand om paketering och försäljning, men efter ett möte på företagsinkubatorn LEAD övertygades han om att låta bli.

- Du kommer aldrig hinna, sa de. Men vem ska jag ta in då? De rekommenderade någon som Patrik Jutterström. Jag kände honom lite ytligt vid det laget och visste vem han var.

Så Tomas gick hem och funderade över en helg. Vem känner jag som är som Patrik?

- Plötsligt slog det mig. Vad håller jag på med? Gå direkt till källan istället!

Tomas kontaktade Patrik via Facebook. De bytte nummer, han pitchade idén och Patrik hoppade på tåget.

- Patrik är fantastisk på att presentera och skapa intresse för Lifee och helt orädd för att presentera inför en kräsen publik av investerare, kunder och andra intressenter.

Ledaren

När Tomas hade satt ihop projektgruppen var de som mest 8 personer. De hade en duktig ledare som var tänkt att bli VD, men ett jobberbjudande satte stopp för planerna.

- Magnus fick ett jobberbjudande som han inte kunde tacka nej till. Vi önskade honom lycka till och började titta på lösningar. Vi kunde inte hålla på att ta in flera nu, men vem har vi i teamet som kan kliva upp som VD?

Det var då Hanna Johansson kom på tal. Hon var i teamet som apputvecklare, men hade visat prov på fantastiska ledaregenskaper.

- När vi tittade närmare på Hanna var hon som klippt och skuren för uppgiften. Hanna är analytisk och noggrann samtidigt som hon skapar en sjukt bra stämmning i gruppen.

Hårdvarudesignern

Att hitta en duktig hårdvarudesigner är inte det lättaste. Speciellt inte när denne ska leva upp till elektronikingenjören Anders Peterssons nivå. Rekryteringen av Nicklas Wigertz skedde dock av en lycklig slump.

- Jag träffade en professor på Universitetet, Shaofang Gong. Han är också en erfaren entreprenör, så jag frågade honom om han visste någon hårdvarudesigner som kunde passa Lifee. Men jag ville inte ha en lista med namn, utan bara ett namn. Jag ville ha den bästa. Shaofang funderade och bad att få återkomma.

En vecka senare trillade ett mail ner i Tomas inkorg med en enda rad.

“Det här är din kille.”

Det är ingen tvekan om att Niklas var rätt person. På egen hand har han designat och programmerat kretskortet i Lifee. Det är inte många som klarar av.

Apputvecklaren

- Patrik tog in Henning Hall. De kände varandra sedan tidigare, och Patrik sa att Henning är en klippa på appar.

Med facit i hand kan vi konstatera att Patrik Jutterström inte bara hade rätt, utan att det var ett genidrag. Henning har drivit företag förut och har stor erfarenhet av att arbeta mot en kräsen marknad.

Så tar en ny epok sin början

Lifee är alltså ett av Sveriges mest innovativa startupföretag, och var så säker på att du kommer få se mycket av Tomas Ahlström, Patrik Jutterström, Hanna Johansson, Nicklas Wigertz och Henning Hall på Sveriges stora startup-scener framöver. Alldeles nyligen har teamet rekryterat en ny senior VD med erfarenhet från försäljning av konsumentelektronik som kommer komplettera Hanna vid rodret. Lifee kan nu förbeställas via www.lifee.com tillsammans med spelet Lifee Spirits som vi får anledning att återkomma om.

Och så tar en ny epok sin början.

Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.

Taggar:

0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.