Enligt Politico har Trump lovat att “flood Europe with gas”, vilket skulle ge den europeiska industrin välbehövlig lindring från skenande energikostnader. ”I det här sammanhanget kan mer amerikansk gas bara vara hjälpsamt,” säger Joseph Majkut, energidirektör vid Center for Strategic and International Studies.

Trump har redan signerat flera presidentdekret som förenklar reglerna för nyproduktion av flytande naturgas (LNG) och öppnar för ytterligare borrning efter olja och gas. Det kan potentiellt öka produktionen med motsvarande tre miljoner fat olja per dag, enligt S&P Global. "Det här skapar förtroende för att efterfrågan på naturgas kommer att fortsätta växa i USA," säger Jim Burkhard, chef för energiforskning vid S&P Global.

Trump har inlett sitt presidentskap med en rad förändringar som påverkar energipolitiken. USA lämnar Parisavtalet, tar bort subventioner för inköp av elfordon och begränsar all politik som uppmuntrar “grön energi”.

Risker och begränsningar

Trots de lovande utsikterna är det inte utan problem. Enligt Euronews har Trumps energipolitik utlöst kritik för att gynna fossila bränslebolag på bekostnad av klimatet och miljön. ”President Trump förstärker fossila bränsleindustrins vinster på bekostnad av människor och planeten,” säger Dr. Rachel Cleetus från Union of Concerned Scientists.

Dessutom är det osäkert hur mycket energi som faktiskt kan nå Europa på kort sikt. LNG-utbyggnader tar tid att genomföra, och amerikanska energiföretag är ofta styrda av marknadskrafter snarare än politiska direktiv. Enligt Liam Mallon, chef på ExxonMobil, är det osannolikt att industrin återgår till en ”drill, baby, drill”-strategi på grund av ekonomiska skäl.

Europa välkomnar gas, men med försiktighet

Samtidigt försöker Europa balansera sitt behov av energi mot risken att bli alltför beroende av en enda leverantör. EU-kommissionären Dan Jørgensen som jobbar med energifrågor har påpekat att ytterligare amerikansk gas kan minska importen av rysk LNG, men diplomater inom EU varnar för att detta kan skapa en ny beroendeställning.

”Vi måste vara extremt försiktiga så att vi inte reproducerar en överberoende av ett enda land,” säger en anonym EU-diplomat till Politico. En annan diplomat uttrycker oro över att Trump skulle kunna använda energi som ett vapen i internationell politik.

Medan Trump försöker positionera USA som Europas energiräddare, återstår att se om hans politik kan öka utbudet tillräckligt för att stabilisera priser och minska Europas beroende av Ryssland.

Oavsett resultaten är Trumps ”Unleash American Energy” ett tydligt exempel på hur energi är ett viktigt strategiskt verktyg i geopolitiken. Europa har hamnat på efterkälken efter år av förödande energipolitik, möjligen blir nu Trump och USA räddare i nöden när europeiska politiker inte tycks räcka till.


Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.