tomas gunnarsson"Inte kan väl jag…", "Det skulle jag aldrig klara…", "Vem tror han att han är?" Känner du igen dig? Tänk om! Författaren och coachen Tomas Gunnarsson tipsar om hur du trotsar jantelagen och slutar nedvärdera dig själv och andra.

Tomas har en lång bakgrund som coach och entreprenör, och har nyligen släppt boken Att överlista jante: Om konsten att lyfta sig själv och andra.

- Jantelagen är något som sitter i ryggmärgen på de allra flesta av oss, säger Tomas. Det är ett otroligt negativt tankesätt som hela tiden håller oss tillbaka, får oss att nedvärdera oss själva och tro att vi inte duger.

Som egenföretagare är han särskilt medveten om hur jantelagen påverkar entreprenörer.

- För en entreprenör är det absolut avgörande att kunna hantera nedvärderande kommentarer och pikar, fortsätter han. Att vara egen företagare kan vara utmanande och kräver självförtroende och motivation.

Hur ska man hantera negativa kommentarer?

- Viktigt är att vara lyhörd och uppmärksam så att man blir medveten om att personen i fråga säger något förminskande och nedvärderande - ofta uppfattar vi nämligen inte det. Därefter måste man undvika att gå in i offerrollen, och inte låta det stjäla energi eller sänka självkänslan. Andra människors attityd kan man inte förändra, så det bästa är att bara skaka av sig det, låta bli att ge igen och gå vidare.

Tips: Överlista jante

1. Skaffa dig medvetenhet och kunskap om hur du och andra agerar i situationer rörande jante. Tenderar du att nedvärdera dig själv eller trycker du omedvetet ner andra för att du själv känner dig underlägsen?

2. Lyft upp istället för att nedvärdera dig själv. Våga tänka "Visst klarar jag det!" och låt dig inte sänkas av självtvivel.

3. Försök att gå in i nya situationer med en positiv attityd där du peppar och motiverar andra istället för att ställa dig skeptisk och negativ till olika idéer.

4. De små sakerna i vardagen spelar roll. Våga be om och ta emot hjälp, sätta gränser och göra vad du faktiskt känner för. Allt detta bidrar till att stärka din självkänsla och ditt självförtroende så att du enklare kan hantera negativa situationer.

5. Sträck på dig, kom ihåg att du är värdefull, duger och gör skillnad!

Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.