Christian är precis aktuell med boken Smarta vägar till ekonomisk frihet där han ger råd om hur man startar företag i liten skala, förädlar sina affärsidéer och sen investerar de pengar man tjänar i allt från fastigheter till börsen och kryptovalutor. I hans väg framåt för att tjäna pengar online har han försökt att hitta så många olika inkomstkällor som möjligt för att sedan investera pengarna i diverse tillgångar.

”Mitt råd har alltid varit: Skapa många och säkra inkomstkällor som täcker dina kostnader och som tillåter dig att regelbundet (inte bara vid löning) kunna investera överskottet på bland annat börsen. Så bygger du din pengamaskin via ränta på ränta-magin tills du inte längre behöver lägga in mer pengar, om du inte vill.” Ur boken Smarta vägar till ekonomisk frihet.

Att vara influenser på sociala medier har varit en bidragande orsak till framgången för Christian. ”Pengar läggs numera inte på tidningsannonser och tv-reklam i samma utsträckning som tidigare. Istället är det just sociala medier och influencers som gäller. Aldrig tidigare har vi sett så mycket pengar flyta in i influencerbranschen.”

Vi ställde några frågor om hur man tjäna pengar i dessa medier.

Hur började din resa på sociala medier till att idag vara en av Sveriges största finansinfluerare?

2019 startade jag ett Instagram-konto som heter Ekonomigurun. Fokus låg på entreprenörskap, investeringar och inkomstkällor, och i början av coronapandemin 2020 öppnade jag ett Tiktok-konto med samma namn. Idag finns jag även på Twitter och Youtube men de två första är jag störst på (150k följare på IG och 109k på Tiktok).

Mycket av tillväxten hände under pandemin då många var hemma och försökte hitta alternativa inkomstkällor och börsen gick bra. Längs resan har jag vuxit på flera sätt bland annat: 

  • Organisk tillväxt och virala videos/inlägg
  • Omnämnade i media/TV/Nyheter
  • Shoutouts av andra
  • Tävlingar och Giveaways

Hemligheten är att skapa en stor följarskara och ge dem värde i form av humor eller information. Jag försökte blanda båda och framför allt bygga förtroende, vilket är en influencers största kapital. 

Hur tjänar man pengar på sociala medier?

Youtube och Twitter ger ju en del av sin ad-revenue till kreatörer. Det gör inte Tiktok och IG – ÄN. Därför tjänar man istället pengar på samarbeten/reklam, affiliate länkar, kurser och erbjudanden.

En video jag släppte 2020 på Tiktok gav 300 000kr i affiliate marketing intäkter, min bästa video någonsin, men för det mesta är det långt förplanerade samarbeten och ambassadörskap som gäller. Principen är – om du har ögon(visningar) på dig så kan du kapitalisera på dessa. För reklam är ju just det – visningar.

Därför är det viktigt att ditt innehåll ger värde och inspiration. Att det är delbart och engagerande. För det är antalet visningar per inlägg eller story eller vad du nu säljer, som du kan kapitalisera på. 

Hur ska man prissätta sig? Vad är potentialen?

Bianca Ingrosso tog ju 2022 200k för ett inlägg på Instagram. Kabi lame tjänar sjuka summor per Tiktok video. Det beror på många faktorer och här finns flera modeller. Kan vara rörligt eller fast summa eller en blandning.

Jag brukar säga 10 öre per visning eller mellan 6-10k per story, 20-30k för ett inlägg eller att kunden väljer olika paket jag har att erbjuda. Sedan jag startade mitt Instagram-konto Ekonomigurun så har mitt aktiebolag, vars huvudfokus som sagt är verksamheten på sociala medier, omsatt runt 4 miljoner kronor på snart två år. 70 procent av intäkterna kommer från Instagram och 30 procent från Tiktok. Men under senare tid har företagens intresse att synas på Tiktok vuxit betydligt snabbare än på Instagram.

Se även: Tips hur du prissätter din produkt eller tjänst

Hur börjar man?

Hitta något du kan prata oavbrutet om i 2 timmar och lär dig sen en plattform att dela tankar kring det. Jag skulle nog rekommendera Tiktok som start, eller Instagram reels. Det bästa är dock att göra kort-form videos på en extern app typ Inshot och sen dela på alla tre (Youtube shorts, Instagram reels, Tiktok) för maximal reach. 

Du kan använda dig av ChatGPT för bra titlar på videorna. Tex inom nischen finans kan man fråga ”hur maximerar man sin skatt?”, ”hur tjänar man pengar på aktier?”, ”hur når man sin första miljon på fastigheter?” och gör en video kring det. Detta funkar med allt från krukväxter till pokemonkort, vad du än kan prata 2h om.

Missa inte: 9 pålitliga sätt att få fler följare på Instagram

Hur tar man betalt?

Om du gör samarbeten kan du fakturera via gigger, faktura.nu eller något annat giggigt som sköter all bokföringen åt dig. Annars rekommenderar jag att man startar eget AB med tiden. Det finns så många fördelar att driva eget och bokföringen är inte så svår med Fortnox eller Bokio eller annan plattform som hjälp. 

Det finns mycket mer att säga om hur man tjänar stora pengar på sociala medier, ibland även utan att behöva ha så många följare. Jag tjänade till exempel mina första 100k utan mer än 9000 följare på Instagram. I kapitlet ”tjäna pengar på sociala medier” i min bok ”ekonomigurun: smarta vägar till ekonomisk frihet” skriver jag i detalj hur det hela funkar.

Läs vidare: 23 bra sätt att tjäna pengar


Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
2 kommentarer
2023-05-23 12:22
Bra och informativt
Edgar
2023-05-23 08:52
Fin artikel
🙂
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.