Affärsmöjligheterna handlar främst om verksamheter online och trenderna inom delningsekonomin, men du hittar även andra inkomstmöjligheter. Flera passar bra att starta företag med och driva seriöst hemifrån.
Tips hur man kan tjäna pengar
1. Starta en e-butik
Antingen kan du lära dig ett gratis CMS som t ex Joomla, Wordpress, Drupal eller Magento. På så sätt kan du starta en butik online på egen hand. Vill du spara tid och pengar väljer du en av alla färdiga lösningar med webbshoppar som finns. Gör en sökning på Google och där finns en rad olika som kostar allt från någon hundralapp per månad och uppåt. Eller så kollar du närmare på tips #3.
Vill du bli din egen chef? 32 vassa företagsidéer att starta idag
2. Lös problem och få betalt
På sajten Ideaconnection lägger företag upp problem och andra frågeställningar och de som kommer på de vinnande idéerna kan tjäna en bra peng. Här är några av de senaste utmaningarna.
3. Sälj på Tradera, Blocket och eBay
Tjäna extra pengar genom att sälja dina gamla kläder och prylar du inte använder. Detta kan ge extra pengar snabbt då efterfrågan på begagnade saker ökar. Fråga släktingar, grannar och vänner ifall du ska hjälpa dem att sälja deras saker med och dela på förtjänsten. Det finns även lokala grupper på Facebook där medlemmar köper och säljer sina ägodelar.
Nästa steg skulle kunna vara att beställa hem partier av olika saker och sälja vidare. Många köper hem små partier, från t ex Kina, och testar sig fram vad som säljer för att sedan skicka efter mer. Med sajterna nämnda ovan behöver man inte ens en egen e-butik för att komma igång med handel på internet.
4. Dropshipping
Det är en affärsmodell där du etablerar en e-handelsbutik, där kunder kan köpa produkter direkt från dig, trots att du inte behöver lagra varorna själv. I dropshipping-processen tar din leverantör hand om allt från tillverkning till förpackning och leverans. En fördel med denna inkomstkälla är att du inte behöver skicka pengar till leverantören förrän dina kunder har betalat, vilket minskar risken för likviditetsproblem. Dessutom är investeringskostnaderna relativt låga.
Det går till och med att tjäna pengar genom att sälja på internet utan varken lager eller en webbutik. Med dropshipping går det utmärkt att sälja och tjäna pengar via Tradera, eBay, Blocket, Facebook och andra liknande köp- och säljsajter.
5. AI - artificiell intelligens
Artificiell intelligens (AI) håller på att förändra hela spelplanen och arbetsmarknaden där många yrken riskerar att försvinna, samtidigt som det skapas nya möjligheter för den som är vaken och villig att lära sig AI. Texter, bildhantering, programmering, administration, automatisering, robotisering är områden där AI kan utföra arbetsuppgifter med precision betydligt snabbare än en människa. Just nu är tekniken relativt ny och få ha klivit på tåget, vilket innebär stora möjligheter att tjäna pengar för den som kliver på och är villig att lära sig och sälja sin kunskap till andra.
6. Utför ärenden och småjobb
TaskRabbit är en av många sajter där du kan hitta uppdrag som du kan utföra åt någon som behöver hjälp och på så vis tjäna pengar. Den svenska Taskrunner erbjuder en liknande plattform. Du kan utföra allt från trädgårdsarbete, skruva ihop möbler, städning och tvätt till att byta däck på bilen, måla, hjälpa till med flytten och agera bud/frakta något. Bygg upp ett rykte på sajten och få fler uppdrag efterhand. Även sajten Fiverr är populär där du kan frilansa erbjuda dina tjänster.
7. Skriv e-böcker/Kindle
Amazons populära e-bokläsare Kindle är främst en läsplatta där man kan läsa e-böcker på. Den finns även som programvara så du kan läsa på vilken enhet som helst. Men nu till sättet att tjäna pengar. Du kan skriva böcker, korta eller långa, och ladda upp dem till försäljning via Amazon (finns även fler nätverk – sök på Google). För varje person som laddar ner din bok får du betalt. Amazon tillåter bara böcker på engelska men varför skriva på annat språk när marknaden är så stor? Så fundera på vilket ämne du skulle kunna skriva om.
8. Sälj handgjorda vintagesaker på Etsy
Tjäna pengar på att sälja gamla prylar är fullt möjligt. Sitter du på retrokläder eller andra coola accessoarer som t ex halsband, broscher, slipsar, så kan du sälja dessa på sajten Etsy för att få in extrapengar eller kanske till och med göra det till en huvudinkomst. Alla typer av hantverk säljs och köps här och enligt Etsy finns där 33 miljoner kunder. Är du dessutom kreativ och har kunskap om hur du gör plaggen eller sakerna ännu bättre och snyggare så kan du ta ännu mer betalt. Aldrig förr har det varit så inne att ha unika och hemmasydda kläder och attiraljer på sig. Öppna din butik på sajten och lista produkterna med vältagna bilder. Fraktkostnader betalas av kunden och du har hela världen som marknad. Besök Etsy här.
9. Tjäna pengar på Youtube
Pewdiepie är kanske den mest kända svenska Youtubern med miljontals följare och inkomster på flera miljoner kronor, varje månad. Mr Beast är ännu större än så. Många tänker kanske att detta mest är något som passar den yngre generationen men så behöver det inte vara. Det finns en rad äldre som är +50 år som har tusentals tittare/följare. De visar allt från matlagning, hur de spelar sitt instrument, lagar prylar, spelar spel, odlar i trädgården, kör stand up comedy, sjunger eller bara pratar om allt möjligt som händer i samhället. Detta är bra att jobba med i hemmet.
Tricket för att tjäna pengar är att hitta sin nisch och köra på ett tag för att bygga upp en trogen skara av fans. Alla som har en egen Youtube-kanal med ett ansenligt antal följare som tittar på filmerna kan få ta del av annonsintäkter från Youtube. De största inkomsterna tjänas dock vanligtvis från sponsorer som vill synas med sitt varumärke och betalar Youtubern för en produktplacering.
10. Lär ut något till någon
Tjäna pengar på din kunskap. Det finns en rad sajter där lärare möter en elev - online. Det kan vara studenter eller skolungdomar som inte följt med på undervisning eller har svårt för något och behöver extra hjälp. Då finns bland annat www.tutor.com. Det behöver nödvändigtvis inte röra sig om skolämnen utan kan gälla vad som helst. Kan du Microsoft Excel, spela gitarr eller piano, Photoshop, Bokföring/redovisning, hur man skriver en affärsplan, ja då finns det garanterat någon som är villig att betala för din expertis. Udemy.com är en sajt som har tusentals användare och onlinekurser. Bli medlem och sprid din kunskap.
11. Hyr ut ditt boende
Airbnb är sajten som alla hotellägare avskyr. Varför ska man betala dyra pengar för hotell när man kan få samma eller till och med bättre service genom att hyra hus eller lägenhet av en privatperson? Här finns en bra affärsmöjlighet där du kan hyra ut ditt boende. Även denna idé bygger på delningsekonomin där alla deltagare betygsätter varandra och du som hyresvärd skapar dig ett rykte och kan allt eftersom ta mer betalt och även erbjuda kringtjänster som guidning och resor i omgivningen.
12. Bli reseledare och guide
Konceptresor växer då det inte är lika hett att slöa på en strand längre. Natur, äventyr och spänning ger en starkare upplevelse och här finns pengar att tjäna för dig som vill sätta ihop resepaket och ta hand om turister där du bor. Varför inte kombinera med att hyra ut ditt boende på Airbnb som ett Bed and breakfast? Lägg upp din tjänst på Tripadvisor där nya kunder lätt kan hitta dig. Tours By Locals är en annan sajt där du kan hitta uppdrag. Det finns många fler liknande communities på nätet.
13. Virtual Reality (VR) upplevelser
Efterfrågan på virtuella tjänster och upplevelser ökar. Här kan du skapa en verksamhet kring VR som vänder sig till branscher som spel, utbildning, fastigheter eller turism. Erbjud engagerande och minnesvärda upplevelser som tar kunderna till nya världar. Du kan sälja direkt till slutkund från en lokal, på mässor, event, eller ta fram upplevelser till företag som de kan använda för sina kunder.
14. Skriv artiklar som frilansskribent
Trots hård konkurrens där journalister blir av med jobbet på löpande band så finns det utrymme för duktiga skribenter som vill tjäna extra pengar. För även om datorer kan skriva bra artiklar tar det ändå tid innan de kommer att kunna ställa kritiska frågor och reflektera över olika ämnen. Det finns också behov av seo-artiklar och blogginlägg där företagare behöver texter men inte själva har tid eller lust och är villiga att betala. Content marketing är med en växande trend där företag behöver välskrivna texter för att marknadsföra sina produkter och tjänster. Ett bra jobb att sköta hemifrån. Med ny AI-teknik så som exempelvis ChatGPT finns det även vägar att underlätta arbetet.
15. Passa barn eller husdjur
Ännu en idé att tjäna pengar på baserat på delningsekonomin eller peer to peer ekonomin gäller dig som kan tänka dig att jobba extra med barnpassning, hundpassning, äldrevård och städning. Uppdrag för barnpassning kommer exempelvis in via sajterna Babysits.se, My-nanny.se och Yepstr och du behöver bara skapa en profil för att komma igång.
16. Tjäna pengar på att sälja bilder/foton
Det är idag lättare att sälja bilder på nätet och det är fullt möjligt att bygga upp en passiv inkomst på detta. Du skaffar dig en hyfsad kamera, plåtar och säljer dem via stockfoto-sajter som iStockphoto, Shutterstock, Bigstock, mfl.
En annan app är Foap där du kan ladda upp bilder direkt från din smartphone. Varje gång någon köper licensen till din bild tjänar du pengar. Dessa betalas ut till ditt konto en gång per månad.
17. Byt yrke - utbilda dig
Trots hög arbetslöshet har företag svårt att hitta personal inom vissa branscher. Det råder helt enkelt kompetensbrist, vilket är bra för den som vill och tänka sig att utbilda sig för att få en inkomst. Yrken där det kommer att vara lätt att få jobb många år framöver och som inte kräver högre utbildning är kock, undersköterska, äldrevårdpersonal, installations- och serviceelektriker, fordonsmekaniker/reparatör, slaktare/styckare, buss-, spårvagns- och lokförare, betongarbetare, murare, målare, VVS-montör. Inom flera yrken finns det också goda möjligheter att företag hjälper till att bekosta utbildningen.
18. Virtuell assistent
En virtuell assistent är en resurs som erbjuder sina tjänster utan att vara på plats. Vanligt är löpande eller tillfälliga uppdrag inom administration, bokföring, juridik, kundtjänst och teknisk hjälp inom till exempel programmering, databashantering, medlemshantering, CRM och CMS. Det är även vanligt att personen sköter en webbsida eller sociala medier åt ett bolag. Så egentligen: vad du än är bra på och där det inte krävs att du är på plats kan du starta en verksamhet och börja ta betalt idag. Det är ett ypperligt tillfälle om du vill resa och se världen samtidigt som du försörjer dig genom att jobba några timmar då och då, men det är även en bra verksamhet att tjäna pengar hemifrån.
19. Håll kurser i självhushållning och odling
Även detta är en stark trend nu och den kommer troligen inte att försvinna på ett tag. Svenska bönder lägger ner sin verksamhet och allt fler tycker att smaklösa importerade grönsaker är trist så här finns en lucka, ett behov, det kan du tjäna pengar på. En väg är så att direkt erbjuda människor hur de själva kan odla och förädla sin råvaror. Du kan hålla kurser både online och offline och starta en nätbutik där du säljer relaterade produkter. Studiefrämjandet och Studieförbundet Vuxenskolan kan vara två sätt för att hitta kunder.
20. Hälsa - hälsotrenden
Detta är ständigt inne och efterfrågan är stor. En växande grupp äldre gör sitt men även en allmän hälsotrend är uppenbar och detta går att tjäna pengar på. Hitta din nisch och läs på. Skanna av marknaden men undersök även den internationella marknaden som exempelvis i Asien där bland annat Japan och Korea ligger långt fram där många gånger har helt andra sätt att ta sig an hälsoproblem. Erbjud träffar, resor, matlagningskurser och kombinera en weekend där människor får vistas i naturen och skaffa sin egen mat och sen laga den över en öppen eld.
21. Bli en influenser
Alla ska vara influensers nu för tiden, kan tyckas. Men det finns ett behov av detta för den som hittar sin nisch och gör det seriöst med passion - med hjärtat. Att vara en influenser kan lätt kombineras med punkt sju, att bli en youtuber. Då bygger du upp en grupp följare som litar på sig och via din plattform kan du marknadsföra produkter och tjänster. Men allt handlar om förtroende, prata bara om saker du verkligen tror på och själv använder.
22. Starta en blogg eller vlogg
Att blogga fungerar om du bara väljer något seriöst som du brinner för. Välj förslagsvis ett smalare ämne som du har kunskap om eller långsiktigt är villig att lära dig om. Då finns det läsare som är intresserade att följa dig. Kanske kan du skapa innehåll tillsammans med dina följare genom att svara på frågor, intervjua människor och skapa filmklipp och annat innehåll. Vlogg är en blogg med fokus på videos istället för skriven text.
23. Starta en Podcast
Poddar har blivit allt mer populärt att följa och lyssna på. Spela in filmklipp men håll det inte för långdraget. Bjud in gäster och se till att din podcasts når marknaden via Spotify och andra kanaler.
24. Tjäna pengar på att investera
Skapa tillgångar som ger avkastning som exempelvis aktier, kryptovalutor, fastigheter, guld, silver. Det kräver dock kunskap men det är ett klassiskt sätt att tjäna pengar på över tid. Det finns en rad olika alternativa investeringar att tjäna pengar på.
25. Tjäna extrapengar på gigjobb
Gig jobb är taget från musikbranschens "gig" där man har en spelning som snabbt och tillfälligt ger pengar. I Gig-ekonomins spår dyker det dock upp nya möjligheter att tjäna extra pengar där du tar kortare jobb eller uppdrag, något många föredrar före ett fast jobb med stadig inkomst. Fiverr är känd plattform att hitta gigjobb på.
Tänk på att olika typer av gigjobb och uppdrag kan omfattas av olika regelverk. Det är alltså viktigt att kolla upp vad som gäller innan du börjar jobba med något så det inte kommer som en överraskning längre fram.
Vilken idé passade dig bäst? Kommentera gärna nedan.
26. On demand-produkter
On-demand är en affärsidé som innebär att du säljer eller marknadsför produkter och tjänster direkt i samband med att kunden uttrycker intresse för dem. Ett konkret exempel på detta är att skapa en On-demand-tryckeriverksamhet.
Inom denna affärsmöjlighet samarbetar du med leverantörer för att anpassa produkter som t-shirts, tavlor, affischer, ryggsäckar, muggar, kläder, kuddar, mössor, kepsar, strumpor, böcker och till och med teknikprylar och erbjuder dem till försäljning, enbart på beställning. Du har inget eget lager och trycker inget före en kund köpt och betalat. Kunden lägger sin order via en webbplats, och beställningen skickas vidare till tryckeriet. Därifrån produceras och levereras produkten direkt till kunden. Detta erbjuder en attraktiv möjlighet till att tjäna pengar.
Förutom tryck-på-begäran inom produktförsäljning finns det många andra områden och branscher där du kan tillämpa On-demand-konceptet. Exempel inkluderar On-demand streamingtjänster, matleverans, skräddarsydda kläder, biluthyrning och många andra tjänster där produkter eller tjänster tillhandahålls när de behövs, vilket kan vara en lönsam affärsmöjlighet.
27. Affiliateprogram - marknadsföring
Affiliatesamarbeten är en marknadsföringsmetod där den som marknadsför produkter eller tjänster endast betalar för reklam när det resulterar i faktiska köp. Det kan vara en procentuell andel av försäljningen eller en fast ersättning per avslutad affär. Denna strategi erbjuder en möjlighet för individer med webbplatser, bloggar, nyhetsbrev eller med sociala medieföljare att marknadsföra produkter och tjänster till en specifik målgrupp. Köpen genomförs vanligtvis genom unika länkar eller banners. En effektiv strategi inom affiliatemarknadsföring är att hitta en specifik nisch och bygga upp en lojal följarskara eller läsarkrets. Det finns olika affiliateprogram tillgängliga, antingen direkt från företaget självt eller via intermediärer som samarbetar med flera varumärken. Ny AI-teknik kan vara till hjälp för att generera texter, bilder och annat innehåll effektivt. YouTube kan vara en bra plattform för att nå och engagera nya följare.
En sista avslutande affärsmöjlighet: Flera av sajterna som nämnts i denna artikel är internationella, på engelska. Kanske finns det en svensk motsvarighet. Om inte, kan det vara en ypperlig chans att starta en sådan.