Normalt betalas dock ingen moms till leverantören utan varan förtullas i Sverige när man köper in varor från momsregistrerade och icke momsregistrerade personer i länder utanför EU. Man ska däremot alltid själv eller via ett fraktföretag lämna en importdeklaration och betala avgifter för tull, moms och eventuellt andra skatter till det svenska tullverket när man köper in varor från ett land utanför EU.

Köper du däremot in tjänster från en näringsidkare i ett land utanför EU så är inköpet momsfritt och reglerna om omvänd skattskyldighet ska tillämpas. Vid import av tjänster behöver du heller inte lämna någon importdeklaration till det svenska tullverket. Var dock noga med att kolla så att säljaren är en fysisk eller juridisk person med F-skattsedel. Ett inköp av tjänster från en fysisk person utan F-skattsedel räknas nämligen som en anställd och i det fallet ska du betala lön till den som du köper tjänsten av.

Då du köpt in en vara eller en tjänst från utlandet så är det alltid bra att räkna med att valutakursen inte alltid är den samma när du får betalt som när du skickade fakturan. Tänk därför på att alltid bokföra redovisningsvalutan och sedan får du boka eventuella valutakursdifferenser när leverantörsfakturan betalas.

Om du använder dig av kontantmetoden så bokför du varuinköpet från utlandet när leverantörsfakturan har betalats men om du använder dig av faktureringsmetoden så bokför du köpet av varor eller tjänster från utlandet när leverantörsfakturan skickas och betalning tas emot.

Bokföring av inköp från land utanför EU (fakturametoden)

Du har köpt in varor från en leverantör i ett land utanför EU för 10 000 Euro till en valutakurs på 10 kronor. Då du bokför med fakturametoden så bokför du först när du tar emot fakturan så här.

Exempel:

Konto

Kontonamn

Debet

Kredit

2440

Leverantörsskuld

 

100 000

4012

Varuinköp import

100 000

 


När du sedan betalar för fakturan så visar det sig att det blev en valutakursdifferens på plus 1 krona och du skickar då 110 000 Kronor till leverantören. Du kan då bokföra betalningen och differensen så här.

Exempel:

Konto

Kontonamn

Debet

Kredit

1931

Bankgiro

 

110 000

2440

Leverantörsskuld

100 000

 

7960

Valutakursförlust

10000

 


Bokföring av inköp från land utanför EU (kontantmetoden)

Du har köpt in varor från en leverantör i ett land utanför EU för 10 000 Euro till en valutakurs på 10 kronor. Då du bokför med kontantmetoden så bokför du först när du skickat iväg betalningen för fakturan så här.

Exempel:

Konto

Kontonamn

Debet

Kredit

1931

Bankgiro

 

100 000

4012

Varuinköp import

100 000

 


Se även: Moms vid handel med utlandet


Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.