Är det dags att flytta utomlands och söka nya möjligheter? Gratulerar! Med största sannolikhet har du en riktigt spännande resa framför dig. Den här artikeln tar upp de viktigaste sakerna du bör tänka på när det är dags för dig att lämna Sverige.
Stora förändringar i livet kräver goda förberedelser. Ju mer koll du har på byråkratin som omger flyttprocessen, desto enklare och mindre stressig blir den. Här har vi listat ett antal punkter som är aktuella vid en flytt och som du har nytta av att sätta upp på din checklista!
Visumansökningar
Beroende på hur omständigheterna ser ut när det kommer till din flytt är det viktigt att ansöka om rätt visum. Ett visum behövs som regel om du vill stanna längre i ett land än vad ett vanligt turistvisum tillåter. Ska du dessutom arbeta i landet krävs det ofta ett arbetstillstånd, och många gånger krävs olika tillstånd beroende på om du har fått en fast anställning, ska säsongsarbeta eller driva eget företag. Visumreglerna varierar från land till land, en del har mer komplicerade ansökningsprocesser än andra.
Flyttar du eftersom du redan har fått ett arbete eller för att din nuvarande arbetsplats vill ha dig på ett internationellt kontor kan du ofta få hjälp med visumansökan via dem. Om du åker på eget bevåg utan att ha något arbete ordnat och vill stanna i landet längre än sex månader är ditt första steg att sätta igång visumprocessen. Att veta att du får stanna i landet så länge som du önskar är första steget innan du kan börja packa och planera på allvar.
Om du flyttar till ett annat EU-land kan du förstås hoppa över den här punkten. Inom EU råder fri rörlighet – det enda du kan behöva göra är att registrera dig hos myndigheterna inom tre månader efter att du anlänt. Kontrollera vad som gäller för det land du tänkt flytta till.
Bohag – magasinera eller ta med
När ditt visum är ordnat är det hög tid att fundera på vad du vill göra med de saker du äger, såsom bostad, bohag och liknande. Självklart finns alltid alternativet att sälja av allt, men det kanske inte känns lockande om du inte vet att förändringen är bestående.
Kanske vill du komma tillbaka och då ha kvar dina ägodelar? I detta fall kan du alltid hyra ut din bostad under tiden som du är borta vilket skapar en passiv inkomst. Att anlita en uthyrningstjänst kan vara ett bra alternativ om du vill slippa administrera det hela från utlandet. Hyran kan inkludera möblerna i bostaden eller så magasinerar du dem. Det finns många bra magasin att välja mellan där du kan hyra en yta och placera ditt bohag mot en månadskostnad.
Vill du hellre ta med bohaget är detta inte heller omöjligt. Det finns flera transportfirmor, både nationella och internationella, som är specialiserade på att flytta bohag mellan olika länder och kontinenter. Givetvis kostar detta pengar, så se till att ta in offerter från alla firmor som kan vara aktuella.
Skatter
Det kan vara viktigt att ha koll på reglerna gällande skatter samt hur länge du kan vara utomlands innan du inte längre anses bo i Sverige. Enligt Skatteverkets regler ska den som bor utomlands i ett år, och tänker fortsätta göra detta, avregistrera sin folkbokföring i Sverige. Detta görs skriftligt till Skatteverket som sköter avregistreringen. Observera att du fortfarande kan behöva deklarera i Sverige även efter flytt och avregistrering. Det gäller främst om du exempelvis fortfarande äger fastigheter eller bedriver näringsverksamhet i Sverige.
Om du däremot inte permanent bor utomlands, utan kanske har en tjänst som gör att du är halva veckan i ett annat land och halva i Sverige, har du dubbel bosättning. En sådan bosättning kan komma att bli fokus för utredning där syftet är att se om det verkligen är en dubbel bosättning eller om du faktiskt bor mer i utlandet än i Sverige. På Skatteverkets hemsida finner du mycket matnyttig information om vad du behöver göra om du är på väg att flytta utomlands. Vi rekommenderar starkt att du läser igenom informationen för att undvika att hamna i lägen där du exempelvis blir dubbelbeskattad.
Försäkringar
I Sverige är det mer regel än undantag att ha försäkringar för i stort sett allt i våra liv. Olycksfallsförsäkring, livförsäkring, hemförsäkring med mera, listan kan göras lång. Tänk på att avsluta dessa försäkringar när du väl flyttar för att inte behöva betala avgifter för något som inte längre är aktuellt. Tänk också på att så snart som möjligt skaffa nya försäkringar i det land du skall bosätta dig i, så att du, din familj och ditt bohag är skyddade. Hos en del försäkringar gäller avtalet i upp till ett års utlandsvistelse. Detta måste dock kontrolleras noggrant för att se vad som faktiskt ingår när du inte befinner dig på svensk mark. Tänk även på att det kan vara klokt att försäkra bohaget om det skall flyttas, ifall något oförutsett händer.
Sammanfattningsvis, det är en hel del att tänka på!
Ovanstående punkter är endast några av alla dem som behöver tas i beaktning inför en sådan stor förändring. Som tur är finns det massor av information att hämta via nätet om hur det är ta steget att bo utomlands. Passa på att nätverka med andra expats som utvandrat till olika delar av världen, det finns många grupper på Facebook där människor delar med sig av sina bästa tips! Kanske kan du till och med skapa nya kontakter redan innan du bosatt dig i landet?
Vill du ställa frågor och diskutera ämnet med andra, gör det här.