"Att gå in i väggen" är något som alla talar om, och som tyvärr också blir allt vanligare. Nu när du inleder ett nytt år i full fart och hoppar tillbaka rakt in i jobb, familj, vänner och måsten är det vanligt att glömma bort att reflektera kring hur du faktiskt mår, och istället tänka tankar som "jag kör på lite till" eller "snart lugnar det ner sig".

Så hur vet du att stressen i din vardag är skadlig för dig? Här är varningstecken du ska ta på allvar så att du vet när du ska dra i handbromsen.

1. Ditt humör

Irriterad ofta? Det kanske är sambon, kollegan, vännerna eller till och med hunden som får smaka på ditt ojämna humör och din korta stubin. När stressen tar över blossas småsaker ofta upp till massiva problem och bråk trots att det egentligen bara handlar om
små bagateller.

Missa inte: 5 varningstecken på utmattningssyndrom och utbrändhet

2. Din sömn

Sover dåligt? Att ha svårt att somna in, ofta vakna mitt i natten eller ha svårt att somna om är vanligt när du går igenom en extra stressig period. Störningar i sömnen är tecken på att din kropp inte får tillräckligt med återhämtning för att kunna varva ner för att kunna sova bra.

3. Din ork

Trött jämt? Att vakna dödstrött fast du sovit 8 timmar, eller inte ha energi nog att umgås med vänner efter jobbet, gå till gymmet eller läsa sagor för dina barn är tecken på att din energi håller på att ta slut.

Se även: Vad kostar psykisk ohälsa ditt företag?

4. Din entusiasm

Tappat glöden? När ingenting känns kul längre eller när du har tappat förmågan att se fram emot saker som du vanligtvis brukar se fram emot är det dags att dra i bromsen.

5. Ditt immunförsvar

Sjuk ofta? Att ständigt leva på adrenalin fungerar ett tag, men när även energireserverna börjar sina sänks ditt immunförsvar kraftigt och du blir sjuk. Förkylningar som aldrig går över eller ofta är återkommande, yrsel, huvudvärk är kroppens sätt att säga att den inte klarar de påfrestningar du utsätter den för.

Känner dig igen dig? Lugn, det finns åtgärder att vidta. Din viktigaste uppgift i det här läget är att säkerställa att du snabbt drar i handbromsen och börjar se över din situation för att hitta en hållbar och hälsosam väg framåt. Att schemalägg återhämtning, fysisk träning och fasta rutiner för sömn är tre nycklar för en mer balanserad tillvaro.

Läs mer: 3 knep för att skapa balans mellan arbete och fritid

Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.