Jag driver eget företag sedan några år tillbaka, och får höra ”är det inte läskigt att starta eget” eller ”är det inte väldigt ensamt. Det är helt tvärtom, väldigt lätt, socialt och givande att jobba på distans. Mina erfarenheter av distansarbete är främst vad det har kunnat möjliggöra, i allt från att möta kunders behov till att skapa bättre livskvalitet och inspiration.

Jag är processledare och designar, leder och driver olika utvecklingsprojekt. Eftersom det i stort är ett tankearbete så betyder det att när jag inte är ute hos kunder, så kan jag sitta var som helst och arbeta.  Jag bor i Stockholmsområdet och har jobbat 4 veckor i Pakistan, 1 vecka i Dubai, och många timmar uppe i fjällen.  Jag har även studerat på distans och har nu en Master i kvalitets- och ledarskapsutveckling. Under två års tid arbetade vi genom olika IT-plattformar och hade videomöten en gång i veckan. Det funkade superbra. Distansstudierna genomfördes med studenter från hela Sverige samt, vad jag vet, en i USA.  Tiden då jag har arbetat från fjällen har jag fördelat mellan bland annat skidåkning och jobb. Det sägs nämligen att nya idéer kläcks när vi rör oss eller befinner oss på nya platser.  

Vad gör jag i Utvecklingsbyrån rent konkret?

Efter att länge sett och upplevt att mycket tid och pengar läggs på allt från verkningslösa möten, ledarskap som hindrar snarare än främjar och på internt stuprörstänk som skapar frustration, kontroll och ineffektivitet, ville jag främja ett hållbart och processbaserat utvecklingsarbete. 

Som processledare designar jag en utvecklingsrutt för ledare, grupper och organisationer som vill bli effektivare och skapa nya resultat, med hjälp av Utvecklingskompassen. Det är ett verktyg, arbetssätt och en metod som krävs för att göra den resan. Som faciliterare möjliggör jag för människor att mötas och möjliggör när människor möts. Att identifiera behov och syfte och sen tillämpa rätt metoder, arbetssätt eller verktyg utifrån detta, är främst vad arbetet handlar om. Vi kan jämföra det med hantverkaren med sin verktygslåda, där olika verktyg används beroende på om det är ett avloppsrör eller en dörr som ska åtgärdas. På samma sätt arbetar jag som processledare och faciliterare, utifrån det som ska fixas, syftet, så tillämpas allt från pedagogiska metoder och upplägg till konkreta verktyg och metoder för att skapa utveckling och rörelse framåt. En samverkansmodell, handledarmaterial, kartläggningar, effektivare grupper och medvetna ledare är några resultat som det har skapat. Uppdragen kan pågå allt från flera år eller månader till några veckor eller dagar. 

Pakistan

Utmaningen med distansarbete från andra länder är tidsskillnaden eller tillgången till uppkoppling. Ibland har det inneburit arbetsmöte på både obekväma platser och tider. Utmärkande för distansarbetet i Pakistan var att strömmen ofta gick och rörelsefriheten som var begränsad så det blev inget jobb sittandes ute på caféer, även om det säkert hade funkat bra det också. Sedan blev det också väldigt mörkt på kvällarna, vilket gjorde bilåkandet till ett måste;  jag behövde bli skjutsad, att promenera utmed gatan  i mörkret var riskabelt både ur trafik- och säkerhetssynpunkt. Oavsett om jag skulle handla bröd eller åka iväg på längre utflykt, så det krävde att bli skjutsad av någon som kan vägarna och kan hitta i staden. Men där hade jag chaufför ordnat . När jag jobbade ”hemifrån” i huset så hade jag en fantastisk trädgård samt rogivande fågelkvitter som bakgrundsmusik. Det var ett skönt avbrott mot Sveriges mörka vintermånad och jag gjorde även några härliga lunchvandringar upp i det vackra berget Margalla Hills, som bara låg ett stenkast bort. 


Dubai 

I Dubai var målet en perfekt avvägning mellan ledighet/avslappning och effektivt jobb, vilket båda sköttes via en solstol vid poolen med bra uppkoppling via hotellet. Dubai är ett fantastiskt ställe med allt från häftiga byggnader till konstgjorda slalombackar inomhus, men har också sina baksidor. Människor som driftar allt från hotellverksamhet till restauranger under mycket tuffa förhållanden. Under morgonpromenaden, som var min start på varje dag, mötte jag samma vita bussar som slussade gästarbetare ut till de enorma byggen som pågår dagligen. 

Fjällen

Jag älskar städer men också land och naturen, så att ibland jobba i fjällen är ett måste. Där har uppkopplingen fungerat bra, men fram till för några år sedan var det total radioskugga i byn där min familj har en stuga. Då fick jag ta bilen några kilometer för att köra tills det fanns täckning - eller så passade jag på att beta av mejl eller uppgifter efter skidturen i värmestugan och min sambo fick ta ett varv till i spåren. :) 

Skapa kontrakt även för distansstudier

Ett tips om distansarbete är att vara tydlig med förväntningar.  Det som gjorde att det funkade så bra i min grupp var att vi i början skapade ett kontrakt och gemensamma spelregler för vårt grupparbete om när vi skulle träffas och vad som skulle hända om någon avvek för ofta. Vi hade en bra struktur helt enkelt. 

Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.