En vanlig anledning att börja som egenföretagare är att det faller sig naturligt. Personen är kunnig inom ett yrke samtidigt som det finns ett behov av fler aktörer. Denna väg innebär ofta en mindre risk då kunder redan finns samtidigt som kunskap och erfarenhet är på plats. Jämför med en entreprenör som startar något helt nytt och behöver övertyga andra om behovet.

Gigekonomin växer

Gigjobb är en växande trend där den anställde kan ha många arbetsgivare. Det ger en variation och tryggheten kan i stället ligga i att ha flera jobb och där förlusten av ett inte påverkar så mycket. För giggare som driver företag är flera uppdragsgivare en naturlig del av vardagen. Med gigjobbens intåg har linjen mellan att vara anställd och egenföretagare börjat suddas ut.

Här är listan med framtidsyrken, affärsidéer, som passar att driva i egen regi. Några av dem kräver högre utbildning, andra är mer praktiska yrken där arbetslivserfarenhet värderas högt.

Tandläkare

Det finns cirka 6600 yrkesverksamma tandläkare i Sverige och Arbetsförmedlingen bedömer att det kommer vara mycket liten konkurrens om jobben som tandläkare under det närmaste året. Varför inte starta en egen tandklinik?

Barnmorska

Behovet är stort både idag och på fem års sikt. Arbetsförmedlingen bedömer att möjligheterna till arbete som barnmorska kommer vara mycket stora vilket ger stora chanser att du kan hyra ut dig själv.

Civilingenjörsyrken

Det finns ett stort behov av ingenjörer inom bland annat maskinteknik, elektroteknik, bygg och anläggning, mjukvaru- och systemutvecklare, logistik, produktionsplanering. Här är det fullt möjligt att hyra ut sin kompetens för både kortare och längre uppdrag.

Förskollärare

Ännu ett bristyrke.

Grundutbildad sjuksköterska

Det finns cirka 49 900 yrkesverksamma grundutbildade sjuksköterskor i Sverige och Arbetsförmedlingen bedömer att den som har utbildning eller erfarenhet som krävs kommer ha stora möjligheter till arbete som sjuksköterska under många år framöver.

Läkare

Arbetsförmedlingen bedömer att det kommer vara liten konkurrens om jobben som läkare utan specialistutbildning så möjligheten att starta eget som läkare och få uppdrag är goda.

Lärare

Förskollärare-, grundskollärare-, samt lärare i yrkesämnen kommer ha stora möjligheter för uppdrag under många år framöver.

Mjukvaru- och systemutvecklare

79 900 är yrkesverksamma mjukvaru- och systemutvecklare i Sverige men behovet är fortfarande stort och passar utmärkt att starta och driva som eget företag.

Relaterad läsning: 6 heta framtidsbranscher att satsa på under 20-talet

Specialistsjuksköterska

Sjuksköterskor inom psykiatrin, geriatrik (äldrevård), röntgen, operation, med flera kommer att kunna starta eget som sjuksköterskafrilansa och hitta konsultuppdrag. Kompetensbehov inom hemtjänst, hemsjukvård, äldreboende och habilitering är också stort.

Systemanalytiker och IT-arkitekt

Stor efterfrågan idag och kommande år vilket innebär bra möjligheter att bedriva egen verksamhet.

Plåtslagare

Ett mer praktiskt bristyrke med stora möjligheter att få uppdrag.

Elektriker

En rad av olika typer av elektriker behövs och just som installations- och serviceelektriker finns där extra stora möjligheter att starta eget med framgång.

Kockar och kallskänkor

Dessa båda anses vara bristyrken.

Medicinsk sekreterare och vårdadministratör

Enligt Arbetsförmedlingen finns det cirka 18 800 yrkesverksamma men behovet är stort och möjligheterna att starta som frilansare är goda. Dessa yrken kan även gå att driva på distans.

Missa inte: 18 heta distansjobb och frilansuppdrag du kan sköta från vilken plats du vill

Målare

Varför inte starta målerifirma?

Svetsare

Eller ett svetsarföretag.

Träarbetare och snickare

Prognos för träarbetare och snickare idag och fram till 2026 = Mycket stora möjligheter.

Fler exempel på yrken att satsa på

(alla kanske inte passar att driva som företag dock)

Andra högskole- eller yrkesutbildade som lätt kommer att få jobb framöver är arbetsterapeuter, specialistläkare, poliser, träarbetare och snickare, motorfordonsmekaniker och fordonsreparatörer, förare av jordbruks- och skogsmaskiner, bonde/lantbrukare, VVS-montörer, dietister, optiker, apotekare, slaktare och styckare samt buss- och spårvagnsförare.

Hittade du ditt drömyrke på listan? Ja då är det bara att köra i gång.

Var det kanske inte riktigt de yrken du hoppats på? Kanske är det då läge att tänka om?

Källor: Arbetsförmedlingen och Saco.

Läs vidare för mer inspiration: Tips på gröna affärsidéer inom odling du kan starta


Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.