Att kunna jobba på distans är idag för många en självklarhet. Varför sitta på ett kontor när man kan sitta var som helst? Kreatören Fredrik Härén kallade det för ”Härarbete”. Här har du en lista med distansjobb du kan sköta, oavsett var du befinner dig.

I denna artikel listar jag en rad affärsidéer och uppdrag du kan utföra som frilansare (ja även som anställd) om du bara har tillgång en dator och internetuppkoppling, ja även ett bra headset är bra att investera i.

Flera av idéerna går så klart även att utveckla så använd listan nedan som inspiration och som grund till affärsutveckling. Och när vi ändå pratar om utveckling så ligger kreativitet nära och det nytänkandet som det ofta kan leda till när man byter arbetsplats regelbundet är väldigt värdefullt. Ett café en dag, en hotellobby nästa, en flygplats, en båt eller från sin balkong – bara av den anledningen kan det vara värt att testa att jobba på distans en tid.

Är du anställd kan du ta upp detta som förslag med din arbetsgivare.

18 jobb och uppdrag du kan sköta från var du vill

Skribent – copywriter

Är du duktig på att skriva? Då finns det företag som betalar för din expertis. En del söker artiklar, intervjuer och nyheter, andra betalar för blogginlägg, produktbeskrivningar och marknadsföringstexter. Även om journalister blir av med jobben på löpande band och program kan skriva texter på egen hand, så finns det ändå ett behov av välskrivna texter med väl vägda ord. En copywriter jobbar med reklam, PR och marknadsföring.

Sociala medier konsult

För många företagare är sociala medier en ogenomtränglig djungel som är mer eller mindre omöjlig att ens förstå. Men de flesta förstår att det kan vara bra att använda dessa kanaler för att marknadsföra sitt företag. Här kommer du in i bilden. Du hjälper företaget att uppdatera Facebook, Twitter, LinkedIn, Instragram, etc med nyheter, tips och rådgivning. Du kan sätta upp marknadsföringskampanjer och testa och mäta resultat. En del företag behöver hjälp några timmar per vecka, andra bolag behöver hjälp flera timmar per dag.

Översättare

Ja, Google translate löser idag mycket av den översättning som behöver göras men verktyget är knappast komplett. Är det svårare texter så är översättningsverktyg väldigt trubbiga och då behövs handpåläggning av en kunnig person.

Tolk

Närliggande till översättare är tolk. Behovet är stort idag i Sverige och även om det fysiska mötet är oslagbart kan du erbjuda snabb service med konkurrenskraftiga priser då du slipper att resa – du kopplar upp dig mot Skype eller liknande lösning och kan direkt erbjuda dina tolkningstjänster.

Illustrationer och grafisk design

Webbdesign, illustrationer, ja den mesta form av design är inga som helst problem att lösa som frilansare på distans och leverera resultatet i digital form.

Programmering – webbutveckling

Att programmera, utveckla och underhålla tekniska plattformar är också något som enkelt går att sköta från var som helst i världen. Dator och internet, vad mer behövs?

Virtuell assistent

En virtuell assistent är platsoberoende och erbjuder sina uppdragsgivare tjänster inom i stort sett vad som helst. Vanligt är att personen hjälper till med administration, bokföring, teknisk hjälp till exempel programmering och kundtjänst. Så vad du än är bra på och inte kräver att du är på plats kan du marknadsföra dig som virtuell assistent.


Bloggare

Antingen kan du skriva din egen blogg. Det tar lite tid att få igång den för att kunna tjäna pengar, men nischar du dig och uppdaterar den regelbundet med intressanta inlägg och snygga bilder kommer resultatet till slut.

Det finns även företag som behöver hjälp att uppdatera deras egen företagsblogg. Vanligt är att ta betalt per ord eller timarvode och det gäller så klart att du har insikt om deras verksamhet.

Missa inte: 23 vassa affärsidéer du kan starta idag

SEO-specialist

Att optimera sajter så de syns högre i sökresultaten är fortfarande lika aktuellt som för tio år sedan. Konkurrensen är bara större idag. Här finns det alltid kunder och SEO-bolag som söker bloggare och sajter som de kan länka från. Du kan skriva texter eller bara agera mellanhand där du kontaktar företag som söker länkar, sedan letar du upp sajter som du kan länka från. Du gör upp om priset och behåller en del av mellanskillnaden själv.

Affiliate marknadsföring

På liknande sätt som SEO-konsulten ovan kan du hitta företag som vill sälja något och sedan hitta sajter där denna produkt eller tjänst kan säljas. Du erbjuder att sköta tekniken som räknar klick och försäljning och tar några procent av det.

Det går också att via sin egen blogg eller sajt lägga upp andras produkter och sälja dem. Tänk bara på att kolla över villkoren och vad det ger. Många företag vill sälja produkter och ser en chans att inte skapa riktigt bra annonsmaterial vilket gör att annonsen visas men få klickar och köper. Du förlorar på detta, samtidigt som företaget ändå bygger upp sitt varumärke.

E-handel med Dropshipping

E-handeln börjar mogna och möjligheterna är fortfarande stora att kunna tjäna pengar och bygga upp ett företag. Ett sätt är att göra det med dropshipping, dvs att du startar och driver e-butiken men ordrarna skickas till några andra (vanligtvis en agent eller grossist) som handhar produkter där de packar och skickar ut den. Du slipper alltså lager och frakter och kan fokusera på att få trafik till webbutiken och optimera den och öka konverteringen så fler köper.

Läs mer: Så lyckas du med dropshipping

Försäljning

Telefonförsäljning fungerar ypperligt på distans, till exempel från ett annat land, och möjligheterna att tjäna inkomster på försäljning brukar vara goda. Du behöver din dator, ett headset och internet.

Befinner du dig dessutom i Asien så är tidsskillnaden sådan att när det är omkring lunch hos dig så börjar folk i Sverige att vakna och gå till jobbet. Du kan pigg och utvilad börja ringa när många fortfarande inte ens kommit till kontoret vilket kan passa vissa branscher.

Kundtjänst

Att sköta kundtjänsten åt företag är med enkelt på distans. Det är inte ovanligt att till exempel resebolag har outsourcat detta till Indien eller Filippinerna och andra länder där de pratar engelska. Det du kan göra är att erbjuda en tjänst med ovanliga telefontider (beroende på vart i världen du befinner dig så klart). Inkommande samtal kan kopplas till din dator. Inkommande mejl från kunder kan du svara på nästan omgående.


Mötesbokning

Även mötesbokning är ett jobb som passar att sköta i hemmakontoret eller på en tystare offentlig plats. Har man vanan inne går det att boka många möten på bara några timmar. Arvodet baseras ofta på antal bokade möten.

Språklärare

Detta är en riktigt stor trend i Asien med en allt större målgrupp av bland annat kineser, koreaner och japaner som vill lära sig engelska. Kontor med tusentals språktalande, ofta från Filippinerna, sitter och utbildar kunderna via Skype och andra plattformar online. Där kan du erbjuda svenska eller annat språk. Marknadsför dig via till exempel Google med frasen ”Learn swedish” och köp annonser i flera av de länder du tror kunderna finns.

Reseskribent

Fortfarande finns det tidningar som köper in bra artiklar. Kan du dessutom ta snygga bilder så ökar chanserna ännu mer.

Fotograf

Bilder tagna på resor och unika platser säljer. Du kan sälja dem på istock-sajter och få betalt varje gång någon laddar ner din bild.

Bokföring – redovisning

Även ekonomi och redovisning går att sköta på distans. Kunderna skannar in verifikationerna och mejlar och du sköter resten.

Detta är bara några av de möjligheter som finns. Har du fler tips på distansarbeten och frilansuppdrag? Kommentera gärna nedan eller skicka ett mejl så lägger jag till dem på listan.

Läs vidare: Så når du framgång som frilansare

0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.