En gemensam nämnare för många framgångsrika företagare & ledare, exempelvis Bill Gates, är att de läser över 50 böcker per år relaterade till sitt yrkesområde. Låter det jobbigt? Kanske. Många företagare har en hektisk vardag och fokuserar hellre på det som precis ligger framför en – vilket kan vara ett stort misstag.

Läxhjälpsföretaget Allakando hjälper årligen över 15 000 elever att nå sina studiemål – och tillämpar självklart sin utbildningsfilosofi på sig själva för att nå sina mål. Det har lett till att de nu är branschens snabbast växande företag och här ger Fredrik Fridlund, som har grundat Allakando och undervisat över 10 000 elever sedan 2007, sina bästa tips & råd för hur du pluggar dig till tillväxt.

1. Du har inte tid att inte plugga

Studier inom dina viktigaste utmaningar ökar effekten av allt arbete du redan lägger ned. Håller du på att drunkna i alla uppgifter, även om du upplever att du prioriterar rätt och är effektiv? Eller börjar tillväxten stanna av? Då är svaret enkelt: du behöver utvecklas som person för att ta ditt företag till nästa nivå. Bli bättre på att simma istället för att bara bli snabbare på att skyffla undan allt vatten.

2. Lita på att det finns saker du inte vet

Det du ser just nu är allt som finns att se. Det är svårt att föreställa sig lösningar och metoder utanför det du känner till jus nu.

Exempelvis kan en traditionell företagare inom detaljhandel för några år sedan säkert ha vägt mellan två tillväxtbeslut: att öppna en ny butik eller att satsa mer på befintliga butiker. Först flera år senare kan det ha blivit tydligt att alternativ tre, att öppna en webbutik, hade varit det bästa.

Hur hade detta kunnat upptäckas tidigare och därmed ge större tillväxt snabbare? Genom att söka kunskap bortom det som var synligt varje dag och bortom befintliga referensramar.

3. Fokusera på dina viktigaste utvecklingsområden

Det finns otroligt mycket att läsa och inte sällan alldeles för få timmar på en dag. En nyckel för att lyckas inom företagande är att alltid välja de aktiviteter som har störst avkastning – vilket självklart även gäller dina val av studieområden och källor. Ställ dig själv frågan om vilken kunskap som hade gett mest för din verksamhet idag. Är det verkligen lite mer kunskap om försäljning, eller är det egentligen att studera ledarskap som kan ge den största effekten för tillväxt? Leta aktivt efter de bästa böckerna, poddarna & bloggarna och testa dig fram tills du hittar de som ger dig snabbast utveckling inom dina områden.

4. Anteckna & repetera dina viktigaste insikter

Många hittar kontinuerligt helt avgörande insikter när de läser – ofta redan de första timmarna. Vid tidpunkten tänker man ofta att det kommer att förändra ens liv och att man exempelvis skall prova den nya effektivitetsmetoden direkt. Utmaningen är att komma ihåg dem och lära sig att använda insikterna över tid. Första steget är att anteckna allt viktigt du lär dig i en lättillgänglig lista. Var inte för ambitiös, skriv stödord – det räcker långt. Steg två är sedan att repettera insikterna kontinuerligt – annars är de flesta av dem förlorade inom sex månader. Ett tips är att lägga en halvtimme varje måndag på att snabbt kolla igenom listan för att se så att du tar tillvara på dina viktiga insikter (exempelvis att läsa lite varje vecka).

5. Sätt ett tidsbestämt & enkelt mål

Alla har vi haft storslagna planer som sedan fallit platta för att de har varit för ambitiösa. 60 minuter per vecka är en bra start. När du studerar rätt saker kommer du sedan snabbt att känna hur mycket bättre du blir på att driva företag. Du blir bättre. Det går bättre för företaget. Du är inne i en positiv spiral och har utvecklat ett positivt beroende av kontinuerlig självutveckling. Då kommer du också att läsa mer per automatik.

Plugget är nyckeln – och det krävs mindre än du tror

Att studera inom relevanta områden har gjort stor nytta för både mig och många andra. Min erfarenhet är att många av de bästa idéerna kommer av att systematiskt läsa rätt material inom relevanta områden och sedan se till att göra nytta av lärdomarna. Det krävs bara ett litet steg för att börja – och när du på ganska kort tid börjar få utdelning, kommer du att bli lika lyckligt beroende av läsningen som jag!

Om Allakando: Läxhjälpsföretaget som varje år hjälper över 10 000 elever till bättre framtidsmöjligheter

Allakando har i över 10 år erbjudit läxhjälp i alla ämnen och åldrar, i hela Sverige. Få en egen privatlärare med stora ämneskunskaper och förbättra studieresultaten. Personen är även en mentor & förebild och hjälper dig att förbättra dig inom livsavgörande områden såsom motivation, självförtroende och studieteknik. Kontakta oss, så berättar vi gärna hur vi kan hjälpa er familj!


Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.