Pengarna på banken växer sällan i den takt vi skulle önska, men visste du att några enkla förändringar i dina vardagsutgifter gör att du sparar flera tusenlappar varje år?

1. Jämför dina försäkringar och spara över 1700kr per år

En riktig bov för ekonomin är dyra, och i vissa fall onödiga, försäkringar. Genom att kontinuerligt jämföra dina nuvarande försäkringsavtal med vad andra försäkringsbolag erbjuder och se över vad som ingår i din försäkring, kan du spara tusenlappar. Enligt en undersökning som försäkringsjämförelsesajten Insplanet genomfört med sina kunder sparar de i genomsnitt 1791kr genom att jämföra försäkringar innan de tecknar en ny.

Undersökningen visar att 2 av 3 försäkringstagare betalar för mycket för sin bilförsäkring, en dyr försäkring som dessutom är ett måste för dig som bilägare. Det lönar sig faktiskt inte alltid att vara en trogen försäkringskund, att jämföra olika försäkringsbolag kan hjälpa dig att sänka månadskostnaden för din bilförsäkring rejält.

2. Jämför dina nuvarande matutgifter med att beställa hem matkassar

Huruvida den hemlevererade matkassen är ett bra sätt att spara pengar på är omdiskuterat. Men du som äter ute mycket eller tenderar att handla ofta och dyrt, kan ha stora pengar att spara på den färdiga matkassen. Ett bra sätt att undersöka hur mycket du kan spara är helt enkelt att spara dina matkvitton under en månads tid. Därefter kan du enkelt göra en överslagsräkning för att ta reda på hur många hundralappar du kan tjäna på att istället beställa hem matkassen. För dig som ofta äter lunch ute- byt ut dyra luncher på restaurang mot matlåda under en månad. Du kommer att bli chockad över hur mycket pengar du faktiskt sparar.

3. Se över ditt elavtal (och lämna inte laddaren i väggen!)

Precis som med din bilförsäkring finns stora pengar att spara genom att jämföra ditt elavtal, och elbolagens olika utbud och priser. Enligt Råd & Röns artikel betalar var sjätte svensk mer än nödvändigt för sin el, och hushållet kan spara i snitt 1800kr genom att byta elavtal. När du flyttar till en ny bostad blir du ofta automatiskt tilldelad ett elföretag, och inte sällan det dyraste elavtalet som erbjuds. Genom att aktivt välja ditt elavtal är det därför inte otroligt att du kan spara en hel del pengar.

Visste du att det drar en hel del el att lämna dina elektriska apparater på stand-by eller lämna laddare till telefon och datorer i eluttaget? Ett superenkelt spartips är därför att dra ut dina laddare när de inte används!

4. Köp en termos – ja du läste rätt

Köper du kaffe på vägen till jobbet varje morgon? Genom att investera i en termosmugg och dricka hemmabryggt kaffe kan du spara en hel del pengar! Att köpa kaffe för i snitt 300kr i månaden kanske inte känns som någon stor utgift, men på ett år kan du spara drygt 3000kr genom att istället fylla din termos på morgonen. Att minimera dagliga småutgifter är ett enkelt sätt att snabbt spara pengar.

5. Sälj prylarna du inte längre behöver

Att sälja de saker som du inte längre använder blir allt enklare. Fler och fler säljportaler och appar dyker upp, som gör att du snabbt kan lägga upp dina avlagda kläder och prylar för att sälja till högstbjudande. Kanske har du en dyrgrip som ligger och skräpar där hemma?

I många av loppis- och second hand-apparna kan du välja att se annonser inom ett specifikt geografiskt område. Därigenom kan du enkelt köpa och sälja med avhämtning istället för försändelse. Andrahandsmarknaden för både kläder och prylar har fått ett uppsving de senaste åren, och förutom de ekonomiska fördelarna väljer allt fler second hand av etiska och miljömässiga skäl.


Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.