Var finns den största kraften för att göra bra affärer?

Varför gör inte alla lika bra affärer? Alla använder inte sin inre kraft! Vissa gör det, företagare som en gång var mycket små började med ett hopsnickrat stånd nere på vägen som exempelvis Ingvar Kamprad – människor som Ingvar har varit mästare i att kanalisera sin inre kraft och sin närvaro i kontakter med andra.

Att göra affärer stärkt av sin inre kraft och sitt självförtroende gör större skillnad än någonting annat. Vi lever inte enbart i ett materiellt samhälle, förr i tiden handlade det om fattiga och rika, men idag handlar det om att vara mentalt kapabel, tänka smart, vara öppen för världen. Mentalitet är redan den stora skillnaden mellan företagare och företagare. Den som inte är mentalt öppen kommer att stå kvar på stationen när de mentalt öppna företagarna lyfter i sina svävare – för inbilla er inte att bilarna kommer att puttra på gatan i framtiden. Vi ska tänka att allt är möjligt, och nyttja förändring till fördel – den som vågar blir att räkna med!

Kasta snuttefilten!

Den mentala kraften är starkare än något annat. Det du tänker om dig själv, om andra, om situationen, samt de värderingar du har är den mest kraftfulla företeelsen i våra företagarliv. Detta är kraften som du använder när du gör smarta affärer. Börja med att vara ärlig mot dig själv. Oavsett om du är man eller kvinna – kasta snuttefilten och se på dig själv med ärlig råhet. Är du så orädd och öppen som du behöver vara för att göra de allra bästa affärerna? Kan du pressa gränsen mer?

Sanningen är, att ju mer öppen och orädd du är desto bättre och vassare observationer kan du göra i en affärssituation. En ledare med dåligt självförtroende blir blockerad från att ”situationsanalysera”, något som är mycket viktigt i affärssituationer och som kan vara avgörande mellan en super-affär och en medioker eller ”okay” affär. Den som har koll på hela spelplanen, där hjärnan är fullständigt mottaglig för omgivningen – och inte ockuperad av inre osäkerheter – kan också agera taktiskt. 

Motivation eller disciplin?

Eller båda! Dessa två är som ett gift äldre par – de klarar sig inte utan varandra!

Det finns de som tror att bara man är motiverad så kommer allting att gå bra, men dessa personer är dessvärre ute och cyklar – de kanske till och med sitter i en omloppsbana runt vår planet. Att bli framgångsrik som företagare innebär att ha hundra ton disciplin vid sidan av motivationen, det vet de flesta företagare som arbetar hårt. Man är inte alltid motiverad, det går upp och ner – men disciplin kan du alltid ha om du verkligen vill! Disciplin är den långsiktigt mest avgörande faktorn för att du ska lyckas ta ditt företagande till nästa nivå.

Motivation är startkatapulten, vi blir inspirerade till att starta upp ett projekt, en ny produkt eller ett företag. Disciplin är aktiviteten som gör att du utvecklar dina styrkor och får självkontroll. Motivation talar om varför du vill utföra något medan disciplin är det åtagande och beteende som du måste ha för att nå målet. Långsiktig framgång kräver disciplin eftersom det går upp och ner med motivationen. De mest framgångsrika individerna har en oerhört stark disciplin – och tydliga mål att arbeta mot.

Jag vill ha självförtroende – hur gör jag?

Som skicklig ledare och affärsavslutare behöver du, förutom kunskap inom din bransch, följande:

  • Öppet sinne
  • Orädd mentalitet
  • Själv-kontroll
  • Motivation
  • Disciplin

Dessa egenskaper är grundstenar för ditt självförtroende. Man blir inte ”orädd” över natten, det kräver träning och disciplin att genomföra träningen av sin egenskap. Det är vanligt att man tänker ”jag är inte rädd” och fortsätter i samma spår, utan att utmana sig själv och sin egen framtid. Självklart är man inte rädd om man inte hoppar över staketet för att se vad som finns på andra sidan. Det finns ledare som undviker allt nytt för att hela tiden kunna känna sig trygga, tyvärr har dessa ledare ingen plats på framtidens arena – så sätt igång och gör sådant som du inte gjort förut så tränar du upp dig att våga mer.

1. Släpp det som inte gagnar dig

Det första du behöver göra är att släppa de tankar och den mentala belägenhet som kommer av dåliga minnen. Detta bidrar till osäkerhet i din person, och det vill du inte ha i affärssammanhang. Men hur släpper man tankar på något man misslyckades med när tankarna hela tiden kommer tillbaka, nästan för att jävlas? 

Det finns ett enkelt svar, men det kräver mycket träning. Hjärnan lagrar det som vi fokuserar på. Minnen existerar inte här och nu, den enda anledningen till att de finns är att våra tankar håller dem vid liv. Mentaliteten är så kraftfull! För att släppa det som är dåligt behöver vi fokusera på det som är bra, om och om igen. Hjärnan lagrar det vi fokuserar på. En egenskap som verkligt stora ledare har är att, när de misslyckas flyttar de omedelbart fokus till något positivt och går vidare. Släpp och gå vidare!

2. Öppna sinnet

Det är mycket lättare att vara öppen när man inte vänder sig inåt och påminner sig själv om problem man haft. Kom ihåg: Du väljer själv vad du vill hålla vid liv!

Varför inte öppna sinnet och börja göra det du inte har gjort förut. Sök nya arenor, sök grupper som du inte har träffat förut, ta in nya tankegångar. Den allra bästa medicinen mot osäkerhet är att skapa scenarios av alla möjliga slag, tänka sig in i dem och leva med dem. Även om man inte besökt alla dessa fysiskt så har man besökt dem MENTALT och det är vad din kropp känner av. Den bryr sig inte om i vilken form du besökte scenariot, den känner sig trygg av ”besöket”. Därför är det en fantastisk möjlighet att mentalt gå in i olika händelser innan de uppstår, lägga upp ett tio-tjugo-tal potentiella möjligheter som kan uppstå. När dessa uppstår har du redan varit där och det känns mycket bättre.

3. Bygg dina styrkor – släpp svagheterna

Nu är det dags att bygga dina styrkor! Det är lite typiskt svenskt att man ska bygga upp sina svagheter. Detta gör dig imagemässigt ”medioker” och ”osynlig”, du får ingen specialitet och riskerar att bli ”färglös”. Människor följer ledare som har en profil och som tydligt visar vem de är. En ledare som uppfattas som en i mängden har inte samma förutsättningar att leda eftersom förtroendet för honom eller henne sjunker. Om du i stället, återigen, tittar på dig själv med ärlig råhet för att utröna vad du är bra på kommer du mycket längre. Alla har styrkor. Ta dina styrkor och bygg dem ännu starkare, tänk på dem, gör saker med dem. Dina styrkor talar också om vilken position som passar dig bäst. Ska du kanske ha någon vid din sida i företaget som passar bättre som marknadschef? Om du bygger dina styrkor starkare kommer du att se skillnaden.

Detta är ingen ”quick fix”, men heller ingen långbänk. Med vilja och intensivt arbete kan du berika dig själv med framtidens mentalitet. Det vanligaste är att man ser förändringar efter 6-7 månader, men det kan också gå fortare – eller långsammare. Ett sista råd: Gör detta till 100% - eller gör det inte alls. Det fungerar inte om du gör ”lite här och där”. Du måste släppa de dåliga tankarna!

Utmana dig själv! Bli att räkna med i framtiden! Var ostoppbar – för att du kan!

Text av Kee Bergman

Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.