Meditation och mindfulness har blivit enormt populärt de senaste åren där kändisar som Steve Jobs, Hugh Jackman, Clint Eastwood och Madonna bara är några av dem som pratar om dess fördelar. Men vad är egentligen sant?
Filmskaparen David Lynch, mannen bakom den kultförklarade TV-serien Twin Peaks och banbrytande filmer som Blue Velvet och Mulholland Drive har onekligen ett rikt inre liv. Men om du skulle spendera en dag med honom skulle du förmodligen bli förvånad. Hans dagliga liv är nämligen extremt enformigt. Han äter till exempel exakt samma måltider vid exakt samma klockslag varje dag. Enkla, strikta vanor är enligt honom viktigt för hans kreativitet. Men viktigare än allt detta är något annat han gör varje dag, nämligen att meditera. Enligt Lynch är det under sin meditation han får sina idéer till nya projekt.
En annan stor skapare som förespråkade fördelarna med mindfulness och meditation för att öppna upp vårt sinne och se nya lösningar var Steve Jobs som själv praktiserade Zen-meditation under stora delar av sitt liv.
Vår mest delade artikel: 18 saker om kreativa människor du bör känna till
När John Kabat-Zinn 1979 introducerade begreppet mindfulness som en del av program för att hantera stress, visste man inte särskilt mycket om hur dessa övningar, som ju egentligen går ut på att göra ingenting och att bara vara, påverkar hjärnan. Sedan dess har en uppsjö stora studier kunnat visa på hur meditation och mindfulness-övningar sänker stress nivån i kroppen och minskar aktiviteten i amygdala, en del av hjärnan som styr emotionella reaktioner, i synnerhet rädsla.
Mindfulness ingår därför idag som en naturlig del i en rad olika behandlingsprogram, t.ex mot ångest. Men fördelarna med mindfulness och meditation går mycket längre än så.
Missa inte: 20 tankar om kreativt tänkande
Ungefär lika länge som man studerat de rent kroppsliga effekterna av mindfulness har psykologer försökt förstå hur dessa övningar påverkar vår kognition och vår kreativitet. Kan alla blir mer kreativa genom meditation, precis som David Lynch? Ja, i alla fall om man får tro en studie från 2014 av psykologerna Lorenza Colzato och Dominique Lippelt vid universitetet i Leiden.
Studien bestod av 40 deltagare som delades in i två grupper. En grupp fick göra 25 minuter så kallad Open meditation, en form av mindfulness-meditation där man observerar varje känsloförnimmelse och tanke som dyker upp i ens medvetande utan att döma eller försöka få bort den. Den andra fick göra 25 minuter Closed meditation, som istället går ut på att fokusera på en viss sak i rummet eller ett mantra och därigenom stänga ute tankebruset.
Läs även: 9 anledningar till varför du ska meditera
Efter detta fick deltagarna göra en övning som gick ut på att komma på så många användningsområden de kunde för en vanlig penna. Den här övningen är ett vanligt test inom kreativitetsforskningen för att mäta lateralt tänkande, alltså förmågan att göra nya kopplingar och generera fler idéer. Jämfört med en kontrollgrupp, som fick göra testet utan att först meditera, presterade båda grupperna bättre, men gruppen som fick göra Open meditation, presterade överlägset bäst. Flera andra studier har visat på samma effekt. Mindfulness gör dig mer kreativ.
Varför är det så här? En av förklaringarna går helt enkelt ut på den minskade aktiviteten i amygdala under meditation ger mer utrymme till aktivitet i andra delar av hjärnan, vilket i sin tur gör det lättare att skapa nya kopplingar.
Det finns fortfarande mycket att ta lära om meditation påverkar vår kreativitet, men kanske är det dags att göra mindfulness och meditation till en vana 2016? Då kommer du inte bara må bättre och känna dig lugnare utan även bli mer kreativ.