Många av oss vill göra fler medvetna och bättre val. En stor utmaning som många dock känner av är att lika inspirerande det upplevs när man tagit sitt beslut om nya vanor och beteenden, lika svårt är det att hålla dem över tid.
BJ Fogg, psykologiforskare vid Standford University, hävdar att det krävs tre saker för att beteendeförändringar ska kunna ske - och för att de ska kunna sätta sig i vårt nya beteende. Det första är motivation, det andra är förmågor som tid, kompetens och resurser samt det tredje och sista; löpande ”triggers”, dvs regelbundna påminnelser för att fortsätta göra det du börjat göra.
När det kommer till hälsa i allmänhet och träning och näring i synnerhet är vi många som kämpar. All förändring är svår och för att börja den förändring just du vill ska hända hoppas jag dessa tre råd kan hjälpa dig på framåt:
Motivation
BJ Fogg beskriver motivation som en faktor för att kunna skapa en positiv beteendeförändring. Genom att hitta ditt syfte - den grundläggande orsaken till att du vill göra just den förändringen - och sedan fokusera på det, varje dag, underlättar du din förändring.
Om du vantrivs med din vikt, vad är det egentligen som du vill uppnå genom en minskad fettmassa? Hjälper det dig vara mer närvarande med barnen och orka leka med dem efter jobbet? Är det att vara mer fokuserad på arbetet och ha energi till det viktiga projektet på jobbet? Vill du motverka risken för ohälsa i framtiden när du vill kunna njuta av tillvaron på ålderns höst? Oavsett vad ditt mål är, kom ihåg ditt syfte och din drivkraft bakom. Det är den emotionella delen av vår hjärna som styr mestadels av det vi gör, var därför tydlig och ärlig mot dig själv.
Se även: Mer om hur du motiverar dig själv och andra
Resurser
Resurser är en viktig del i en beteendeförändring. Och, tid är en av våra viktigaste resurser.
Ett steg för att hjälpa din hälsa kan då vara att introducera en ny vana åt gången. Ja, du läste rätt: en ny vana åt gången. Ett stort hinder är att vi ofta vill göra så mycket samtidigt; t ex sluta äta godis, träna fyra gånger i veckan, gå och lägga oss tidigare eller äta mer grönsaker. Genom att fokusera på enbart en ny vana, oavsett hur stor eller liten den är för dig, och göra det regelbundet underlättar du din vardag, samtidigt som du märker av effekten.
Börja med små, strategiska vanor som du enkelt kan få in i vardagen. Dem gör att du över tid kan frigöra mer tid för det som får dig att må bra och på så sätt göra det enklare för dig att fortsätta med dessa.
Om du har en ovana och vill sluta med den; prova att skapa en s.k. ”ersättningsvana”, en vana som du gör istället för din tidigare (o)vana. Ett exempel kan vara att om det lätt blir sex koppar kaffe innan lunch och du känner att det påverkar din sömn negativt, prova att byta ut en kopp kaffe till ett glas vatten eller te när du druckit din femte kopp. När du sedan kommit igång med den kan du minska därifrån till fyra koppar utan underlätta stegen för dig – istället för att gå från ”0 till 100”.
Hur skulle en ”ersättningsvara” kunna se ut för dig?
Relaterad läsning: 5 tankesätt för att lyckas med dina nya hälsovanor – oavsett var du börjar
Triggers
Idag är det enklare än någonsin att skapa ”triggers”, eller påminnelser, i din vardag. Med hjälp av tekniken är det lätt att välja en bakgrundsbild på din dator som har en speciell betydelse för just dig eller använda påminnelsefunktionen i telefonen för att påminnas av det du vill åstadkomma. Men, det behöver inte bara vara digitala hjälpmedel som kan användas utan du kan även få denna typ av ”triggers” från den miljön du bor eller arbetar i, som i exemplet ovan med vattenglaset. Att ta hjälp av en vän eller kollega där ni tillsammans hjälper varandra att stötta och påminna varandra är även kraftfulla sätt att skapa en positiv förändring.
Principen för att nå framgång är att göra det enkelt, så enkelt att det inte går att missa ditt mål. Det är kärnan till att lyckas och känna dig som en vinnare. Många gånger vill vi något för mycket, vilket gör att vi får svårt att behålla gnistan, fokusen och vår motivation på topp. Genom att börja med små steg och göra saker kontinuerligt över tid ökar dina chanser att få en hög effekt på dina nya vanor och beteenden och känna dig som en vinnare.
För, det är du.