När vi förbereder ett argument, oavsett vem mottagaren är tenderar vi att lyfta fram fakta som är svårt att förneka. Rätt information borde logiskt få den andra personen att bli tvungen att hålla med.

Detta är en av de vanligaste myterna om att påverka eller övertyga människor, säger Kurt Gray, professor i socialpsykologi vid University of North Carolina, till CNBC.

"Ett stort misstag vi gör är att vi tror att fakta är kraftfullt och att det påverkar människor," säger Gray, som nyligen skrivit boken Outraged: Why We Fight About Morality and Politics and How to Find Common Ground.

Även när människor är medvetna om forskning och studier som stödjer en viss ståndpunkt, väljer de ibland att ändå inte tro på den, enligt en rapport från 2018 publicerad i Journal of Management.

"Eftersom vi lever i olika medieekosystem där sanningshalten i fakta varierar, har fakta inte längre samma värde som det kanske hade tidigare," menar Gray.

Hur kan vi då påverka någon som inte håller med?

Det börjar med att se den andra personen som ganska lik en själv.

"Vi försöker alla bara skydda oss själva, vår familj, våra barn och vårt samhälle," säger Gray. "Men vi är fokuserade på olika typer av hot."

Att hitta något gemensamt, något som förenar, kan göra stor skillnad.

För att överbrygga klyftor i en diskussion behöver vi faktiskt försöka förstå den andra personens rädslor.

"Ofta går vi in i dessa samtal, och det blir egentligen inget riktigt samtal," säger Gray. "Det blir en chans att vinna poäng eller få den andra personen att framstå som dum. Ett riktigt samtal handlar om att ställa frågor."

Gray rekommenderar tre steg för att ha bättre samtal med någon man inte håller med:

  1. Försök förstå vad som motiverar personen: Ställ frågor och visa genuin nyfikenhet kring hur de har kommit fram till sin åsikt.
  2. Bekräfta den motivationen: Även om du inte håller med deras synpunkt kan du visa förståelse för hur de har resonerat sig fram.
  3. Betona er personliga koppling: Istället för att bombardera dem med fakta, var sårbar och berätta varför du tycker annorlunda på en personlig nivå.

"Att skapa en koppling med någon och se dem som en medmänniska gör stor skillnad," säger Gray.

Båda parter kommer att lämna samtalet med en bättre känsla och ökad respekt. Chansen finns också att ett frö har såtts med idén om att det går att se på saken på ett annat sätt.

Som Steven R Covey skulle uttryckt det: "Försök först att förstå, sedan att bli förstådd"


Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.