Tillfällig stress är en del av livet och faktiskt en kroppslig reaktion för överlevnad. Problem uppstår när långvarig stress tar över och man har svårt att koppla av och sova. Hälsan påverkas då negativt och kan leda till allvarliga konsekvenser.

Här är några effektiva stresslindrare och övningar som kan lugna ditt sinne och din kropp hämtade från psykologi-sajten Verywellmind. Dessa tips passar bra att använda i vardagen, på jobbet och på arbetsplatsen.

Effektiva tekniker för stresshantering

De första sju tipsen är bra för att snabbt minska stress.

1. Symboldrama

Symboldrama, även kallat visualiserande psykoterapi, är en avkopplingsteknik som innebär att du föreställer dig att du är på din "lyckliga plats" – kanske på en strand, lyssnar på vågorna, känner doften av havet och den varma sanden mellan tårna.Detta går att kombinera med avkopplande ljud och bilder. Stäng dina ögon några minuter och dröm dig bort.

2. Meditation

Meditation ger kortvarig stresslindring samtidigt som det är bra för långsiktig stresshantering. Det finns många olika former av meditation att prova – varje är unik och har sin egen lockelse. Det finns appar, youtube-filmer och ljud och musik att ta till som hjälpmedel. Mer om fördelarna med meditation. https://foretagande.se/personlig-utveckling/9-anledningar-till-varfor-du-ska-meditera 

3. Progressiv muskelavslappning

Progressiv muskelavslappning innebär att slappna av alla muskler i din kropp, grupp för grupp. Börja med några djupa andetag. Sedan övar du på att spänna och slappna av varje muskelgrupp, från din panna och ner till dina tår. Ju mer du övar på detta, desto bättre kommer du lära känna din kropp och därmed lättare kunna slappna av.

4. Djup andning

Bara genom att fokusera på din andning eller ändra sättet du andas på kan göra stor skillnad för stressnivån. Andningstekniker kan lugna din kropp och hjärna på bara några minuter. En teknik som är vanlig inom träning av till exempel kampsport är att andas in genom näsan och fylla lungorna, hålla andan en sekund och sedan andas ut långsamt genom munnen. Föreställ dig att du andas ut stress och spänning.

5. Ta en promenad

Motion är fantastisk stresslindring som kan ge effekt på bara några minuter. Det kan räcka med tio minuter för att få ett miljöombyte, men många föredrar 30-60 minuter i rask takt.

6. Kramar

Fysisk beröring kan göra mycket för att lindra din stress. Att krama sin älskade kan vara särskilt fördelaktigt. Att kramas frigör oxytocin som är associerat med högre nivåer av lycka och lägre nivåer av stress. Det sänker blodtrycket och minskar stresshormonet noradrenalin.

7. Skapandets kraft

Att rita eller måla kan vara ett sätt att hantera stress. Det finns idag målarböcker för vuxna vilket har ökat i popularitet. Forskning visar att färgläggning kan ha en meditativ effekt och en studie visade att ångestnivåer minskar hos människor som färglade komplexa geometriska mönster, vilket gör det till en perfekt aktivitet för stressreducering.

Långsiktiga strategier för stresslindring

Här är övningar och vanor som kan främja motståndskraft mot stress och öka det allmänna välbefinnandet på sikt.

8. Hälsosam kost

Dålig kost kan öka stress i kroppen. Naturlig och vällagad mat är att föredra framför färdig fabriksmat. Till exempel så innehåller gräsbetat kött nästan alla vitaminer och mineraler kroppen behöver. Livsmedel som ägg, avokado och valnötter stödjer också reglering av humör och energibalans.

9. Stresslindrande kosttillskott

Vissa vitaminer och kosttillskott kan ha fördelar för att minska stress. Andra kosttillskott som kan hjälpa till att lindra stress är melatonin, ashwagandha, L-theanin och B-vitaminer.

10. Fritidsaktiviteter

Fritidsaktiviteter är ett bra sätt att lindra stress. Trädgård, fiske, skogspromenader, pussel, familjespel, matlagning, hitta det som passar dig.

11. Positivt självprat

Sättet du pratar med dig själv på spelar roll. Hård självkritik, självtvivel och katastrofala förutsägelser är knappast hjälpsamma. Om du ständigt tänker saker som "Jag har inte tid för detta" och "Jag står inte ut med detta" så byggs mer stress på. Positivt självprat kan hjälpa dig att utveckla en hälsosammare inställning.

12. Yoga

Yoga kombinerar fysisk rörelse, meditation, lätt träning och kontrollerad andning – alla dessa ger utmärkt stresslindring. Det finns övningar online eller så kan du kolla med närmaste Friskis och Svettis eller annan träningslokal.

13. Tacksamhet

Tacksamhet hjälper dig att känna igen alla de saker du har att vara tacksam för. Studier visar att tacksamma människor har bättre mental hälsa, lägre stress och bättre livskvalitet.

14. Träning

Fysisk aktivitet är nyckeln till att hantera stress och förbättra mental hälsa. Gym, gå med i ett korplag, ta en promenad, paddla kajak, spinning, vandring är bara några exempel på sätt för att hantera stress.

15. Utvärdera dina prioriteringar

Om du försöker pressa in 20 timmars arbete på 16 timmar, kommer du att känna dig stressad. Att minska din arbetsbelastning kan vara nyckeln till att hjälpa dig att komma igenom dagen och må bättre. Att svälja den fulaste grodan först fungerar för många. https://foretagande.se/recept-for-framgang-at-grodan-det-forsta-du-gor 

16. Socialt stöd

Att ha stödjande människor i ditt liv är nyckeln till stresshantering. Om du saknar känslomässigt stöd och vänskap är det viktigt att få det. Kanske kan du få stöd av en familjemedlem, din chef, kollega eller avlägsen vän. Du kan också behöva utöka ditt nätverk. Ett annat sätt är att delta i en stödgrupp eller få professionell hjälp.

17. Ta bort stressande moment

Ibland är det bästa sättet att minska din stress att ta bort något från ditt liv. Bli av med de saker som ökar din stress så att du kan uppleva mer lugn. Nyheterna på TV gör ingen glad. Digitala enheter såsom dator och mobiltelefon skapar stress och att dricka alkohol och att konsumera för mycket koffein är heller inte bra. Att bara eliminera en dålig sak kan göra stor skillnad på stressnivåerna - testa.

Även om du inte alltid kan kontrollera dina omständigheter, kan du kontrollera hur du reagerar på dem.


Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.