Problemet med Chat Control är att människor, trots att de inte misstänks för brott, kommer att få sina meddelanden som skickas i appar övervakade med spionprogram. Vi ser redan idag hur vissa åsikter, ofta regimkritiska, rankas ner i sökmotorer och shadowbannas i sociala medier. Om Chat Control införs är sedan steget inte långt till ett social credit system likt det kommuniststyret i Kina har implementerat fullt ut.
Under torsdagen röstade Socialdemokraterna (S), Moderaterna (M), Liberalerna (L) och Kristdemokraterna (KD) för förslaget i riksdagens justitieutskott.
Vänsterpartiet (V), Sverigedemokraterna (SD), Centerpartiet (C) och Miljöpartiet (MP) motsatte sig dock formuleringarna.
Moderaterna vänder kappan
Trots tidigare motstånd mot "chat control" har Moderaterna nu valt att stödja den senaste versionen. Mikael Damsgaard, Moderaternas gruppledare i justitieutskottet, förklarar att förslaget som nu diskuteras har en bättre balans mellan säkerhet online och personlig integritet jämfört med det ursprungliga.
Statsminister Ulf Kristersson (M) menar att det hela handlar om en svår avvägning mellan personlig integritet och effektiv brottsbekämpning, särskilt i en digital tidsålder.
Kritiska röster
Henrik Alexandersson, Medborgerlig samling, som länge har lyft frihetliga idéer kommenterar på sin Facebook-sida:
"Som väntat röstade M+KD+L+S ja till Chat Control 2 idag. Vilket därmed är Sveriges linje i ministerrådet.
Vad gäller M & L är detta ett gigantiskt svek. Så sent som för ett par månader sedan stod de och kampanjade emot samma förslag i EU-valrörelsen. Skäms!
Skulle de mot all förmodan ändra sig finns följande tillfällen innan nästa möte med EU:s ministerråd, 10-11 oktober: Justitieutskottet 3 oktober och riksdagens EU-nämnd den 4 oktober. Men vi håller inte andan medan vi väntar…
Om alla partier som sa nej till CC2 i EU-valet hade röstat nej idag – då hade Sverige även sagt nej i ministerrådet. Men nu blir det alltså istället ett ja till client-side-scanning med spionprogram på våra telefoner och datorer istället.
Vi var många som varnade för att detta skulle ske."
Även Centerpartiet är kritiska och Ulrika Liljeberg, rättspolitisk talesperson, kallar regeringens stöd för "chat control" som ett misslyckande.
Framöver väntar fortsatt förhandlingar inom EU, där frågan om digital övervakning och personlig integritet knappast är över.