Till Sveriges Riksdagsledamöter.

Er goda vilja att ge stöd till företag möts av ett föråldrat regelverk för företag med likviditetsproblem vilket gör att många stöd blir meningslösa.

Om systemet för betalningsanmärkningar moderniseras kommer det att rädda företag och arbetstillfällen och det tjänar alla på.

En betalningsanmärkning kan hända den bästa

Här är ett vanligt scenario när en företagare har ont om pengar, till exempel under en lågkonjunktur eller vid personlig sjukdom. Likviditeten är dålig och fakturor kan inte betalas. Du är företagaren:

1. En av dina leverantörer, som du inte kan betala, låter Kronofogden ta hand om kravet.

2. Nu blir betalningskravet offentligt när till exempel UC utfärdar en betalningsanmärkning.

Vem har egentligen givit UC och andra upplysningsföretag rätten att utfärda betalningsanmärkningar som för många företag är en dödsdom?

3. Resultatet av en betalningsanmärkning blir att när du söker lån hos en bank blir svaret: Nej, du är inte kreditvärdig, du har en betalningsanmärkning. Ditt företag är en risk.

4. Men, säger du, är inte den första anmälan till Kronofogden hemlig? Nej, först blir den offentlig och när du har betalat den blir den hemlig och då tar UC bort betalningsanmärkningen. Detta innebär att skadan redan är skedd, ditt företag har fått en anmärkning.

5. Har du ytterligare en leverantör som går till Kronofogden, vilket är vanligt, för leverantörer tänker att det gäller att skynda sig så att man inte kommer sist i kön för att få betalt.

UC utfärdar då en betalningsanmärkning och båda kraven blir offentliga.

6. Ditt företag kan härmed inte få banklån, du har ju betalningsanmärkningar. Dessa kan vara kvar i flera år.

UC (Upplysningscentralen) ägs av bankerna och dessa har tagit som sin uppgift att ge borgenärer; alltså leverantörer, hyresvärdar och långivare information om ditt företag.

7. När det utfärdas en felaktig betalningsanmärkning måste du själv ringa runt till de olika upplysningsföretagen, bland annat UC och bevisa att du är oskyldig för att de ska ta bort anmärkningen.

Du kommer upptäcka att det faktiskt finns mängder av upplysningsföretag, som alla har tagit sig rätten att utfärda betalningsanmärkningar. Om du missar att ta kontakt med ett av dessa företag, så finns betalningsanmärkningen kvar med de allvarliga konsekvenser som beskrivits ovan.

Nu säger du: Vad gör jag nu?

Jag har inga pengar, jag måste få loss pengar, jag måste ha krediter!

Det är ingen enkel situation.

Till dig som är riksdagsledamot: Systemet med betalningsanmärkningar behöver moderniseras, vilket kommer att rädda företag och arbetstillfällen, som du förstår.

Del #2: Att sälja fakturor är en farlig väg att ta

Del #3: Konkurs en grym process – tro inget annat

Har du några frågor, kommentera nedan, mejla till Företagande.se alternativt [email protected], så svarar jag, allt konfidentiellt. Frågor och svar kan komma att publiceras utan koppling till dig så att fler får nytta av dem.

Bengt Hedberg, civilekonom med över 20 års erfarenhet som ekonomisk rådgivare.


Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
3 kommentarer
2020-04-09 10:38
Är du helt säker på att de styrande har en god vilja?
Jag kan bara tolka de åtgärder man infört som ett sätt att äntligen bli av med en stor del av av de förhatliga småföretagen. Helst så skall de ju som vänsterpartiet föreslog häromdagen förstaligas helt och hållet, i andra hand så kan de gå omkull och de som drivit dem skall bännmärkas så hårt att de för all framtid får leva som ofarliga bidragshjon.
Se mer...
2020-04-07 17:36
Ja, systemet med betalningsanmärkningar är verkligen trubbigt och idiotiskt. En ytterligare parameter som kommer in just nu är att det kanske inte jobbar nån på kontoret hos leverantören, så det man faktiskt har betalat registreras inte, och inkassobolagen är som hökar för att få ut sina extra avgifter.
Inkassolagen är dessutom skriven på ett sådant sätt att det är fullt tillåtet att skicka ett krav till Kfm samma dag som betalningen kommer in, om betalningen sker efter förfallodagen på kravet. Ansökan dras då tillbaka, men avgiften på ca 700 kr måste betalas ändå.

En minimisumma på exempelvis 10 000 kr vore rimligt som gräns innan nån anmärkning registreras.
Vi fick själva hålla på i två månader för att få bort en anmärkning på 180 kr, som ändå hade betalats i tid.
Men det lär inte bli några förändringar så länge det i Sverige är förknippat med en sån oerhörd skam att råka vara sen med en betalning. Det verkar inte finnas nåt brott som är allvarligare sett till vilka konsekvenser det får.
Se mer...
Se svar (1)
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.