Till Sveriges riksdagsledamöter: Sverige behöver ett nytt sätt att hantera konkurser och företag med likviditetsproblem. Del 3.

En konkurs tar lång tid, det kan kännas som en evighet, oavsett om konkursen är planerad eller inte. Det är samtal, otaliga brev från myndigheter och inkasso som man bara vill kasta (vilket också många gör då den stress man utsätts för är så stor), konkursförhandling och sen ofta personliga ekonomiska problem flera år, inte sällan livet ut.

Sveriges regler gällande konkurser är allt annat än humana.

Och det behöver inte vara så.

Så här går ofta en konkurs till och du får även tips hur du ska tänka och agera när du upptäcker att en konkurs närmar sig.

I tidigare artiklar tittade vi närmare på problemen med betalningsanmärkningar och faran med att sälja kundfakturor. Där finns allvarliga problem med ett föråldrat system och detta gäller även konkurser.

Längre ner i artikeln får du viktiga råd om hur du bör tänka och agera inför kommande konkurs.

Här är exempel på en vanlig väg till konkurs. Likviditeten är dålig och fakturor kan inte betalas. Om ditt företag stämmer in på något av numren (1–12) nedan måste du agera. Vill du ställa en fråga, gör det här.

Exempel på vad som händer - hur en konkurs kan gå till

Här får du följa ett fiktivt företag och hur det ofta går till före och under en konkurs, och vilka tankar som går igenom ägarens huvud. 

Du är företagaren:

1. Du kan inte sova och om du lyckas somna vaknar du en stund senare på natten där tankarna ältas om och om igen. Vad ska jag göra, finns det något sätt att klara mitt företag och min privata ekonomi? Hur går det för min familj? Jag kan ju blir privat skyldig för alla företagets skulder.

Kommentar: Detta är i grunden ett sunt företag som har råkat ut för en tillfällig svacka. Det händer många nu i dessa ekonomiskt svåra tider. Vanligt är att ägaren till ett mindre företag minskar sin lön och tar blancolån privat och sätter in pengarna i företaget. Detta går bra i början, men sedan har du för låg lön för att klara av amorteringar och räntor. Blancolån är lån utan säkerhet till hög ränta med din privata borgen.

2. Du kämpar på med ditt företag men likviditetsbristen fortsätter. Du försöker minska personalen, men det tar lång tid för du måste först förhandla med facket och turordningsregler och sedan uppsägningstid. Tiden går. Du kommer ännu mer efter med leverantörsfakturor och skatter. Du prioriterar att betala lönerna och det går på grund av att annat får vara obetalt.

Fråga experten: Ställ din fråga här om konkurs och likviditetsproblem

3. Banken vågar du inte ta kontakt med för då kan de dra in hela eller en del av checkkrediten.

4. All din vakna tid går åt att försöka få tag på pengar. Du undersöker olika lånemöjligheter hos privata låneföretag, kontaktar dem och gör låneansökningar, gör avbetalningsplaner, söker efter olika stöd, men det går inte. Ditt företag har blivit en risk och ingen vill veta av dig.

5. Istället börjar du sälja dina kundfakturor vilket skapa mer problem. Du ser ingen annan möjlighet trots att det är förfärligt dyrt och riskfyllt för din privata ekonomi. För en butik eller restaurang finns vanligtvis inte denna möjlighet då de inte har kundfakturor.

6. Leverantörerna börjar kontakta Kronofogden. Skatteverket går också till Kronofogden som gör utmätning och det finns oftast inget att mäta ut.

7. Inkassokraven väller in med påminnelser och kronofogdekrav. Du har aldrig sett så mycket papper. Du vågar nästan inte titta efter i brevlådan.

8. Till slut öppnar du inte alla dessa krav. Det känns hopplöst för du kan ju ändå inte göra något åt dem. Den psykiska pressen på dig är nu oerhört stor.

9. Skatteverket som brukar vara de som sätter företag i konkurs skickar dig en betalningsanmaning. För att förhindra en konkursansökan måste inbetalningen vara bokförd hos Skatteverket senast två veckor senare.

10. Nu kommer brev från Tingsrätten. ”Ni kallas till konkursförhandling”.

11. En månad senare är det dags. Du går till Tingsrätten och där blir du uppropad i högtalarna att gå till sal nummer tre till exempel. Du går in samtidigt med en representant från Skatteverket som är specialutbildad för detta.

12. Efter 15 minuter är ditt företag satt i konkurs och en konkursförvaltare utses av Tingsrätten.

Detta är dessvärre bara början

Nu kommer du upptäcka att det finns en helt ny värld av regler och villkor som du inte ens kunde drömma om, och som du har varit underställd ända sedan din väg mot konkurs började.

Det är ingen trevlig upptäckt du kommer att göra.

Du får till exempel inte ta tillbaka pengar du lånat ut till företaget som du vill och du får inte betala den du vill. Det finns regler för detta och en konkursförvaltare kan ta tillbaka pengar från den som fått pengarna, så kallad återvinning.

Kommentar: Detta är den vanliga vägen till en konkurs.

Resultat: Du har förlorat ditt livsverk och anställda har förlorat sina jobb. Du har privata borgensförbindelser som du måste betala. Det blir införsel i kommande lön. Din privata ekonomi är slagen i spillror och kraven kan fortsätta tills du dör.

Detta är en brutal och hänsynslös process.

Om det är någon gång i livet du behöver ha gott om pengar, så är det när du går i konkurs. Och då har du inga.

Över 100 000 svenskar sitter fast i livslånga skulder (år 2018). De har varit fast i 20 år eller längre i Kronofogdens register plus alla de många svenskar som sitter fast hos Inkassobolagen med efterbevakning av skulder som aldrig tar slut.

Jag förhandlar just nu åt en företagare som gick i konkurs 2011, beträffande hans gamla företagsskulder hos olika inkassobolag rörande krav som finns på efterbevakning.

Finns det något man kan göra när vägen mot en konkurs påbörjats?

Svar: Ja!

1. Du som företagare behöver någon som hjälper dig och som kan formalia. Det är en jobbig process. Hela regelsystemet fungerar i praktiken för att göra det svårt för dig som är på väg mot konkurs.

2. En konkurs måste planeras. Detta är extremt viktigt! Många företagare orkar inte med den hårda psykiska och ekonomiska press de lever under som du kunde se exempel på tidigare. Många lämnar till slut in konkursansökan för att slippa pressen. Men de kommer inte undan, ofta börjar de riktiga problemen efteråt.

Så gå inte i konkurs utan planering. Planering är ett måste.

3. Bokföringen ska vara gjord och avstämd till dagens datum. Du behöver en säker plattform att stå på, så mitt råd är: gör bokföringen helt klar och avstämd, om du måste gå i konkurs. Det är superviktigt.

Risk för brottsanklagelse - bokföringsbrott

Här gäller det att vara extra vaksam då du kan anklagas för brott och i värsta fall hamna i fängelse.

Exempel: En av posterna i bokföringen är lager. I många företag gör man en inventering en gång/år. Lagen kräver att du gör uppdatering av lagret löpande. Jag föreslår att du räknar fram lagervärdet, så du behöver inte göra en fysisk inventering varje månad. Om du vill, ring mig så ska jag visa dig hur du gör, helt utan kostnad.

Om inte din bokförare/redovisningskonsult/revisor har sett till att detta görs, så riskerar de företagets och din privata ekonomi. Jag föreslår att du omedelbart byter ut dessa. Se konsekvenser nedan.

  • > ”Det föreligger misstankar om brott och det gäller förändringar i lagret som inte bokförts löpande.” - Bristerna har hittats av den revisor som fått uppgiften av konkursförvaltaren att gå igenom bokföringen efter ett aktiebolags konkurs.
  • > Som företagare är du enligt lag tvingad att se till att bokföringen görs löpande. Det finns till och med antal dagar som styr inom vilken tid bokföringen ska vara klar.
  • > Ekobrottsmyndigheten får uppgifter från konkursförvaltarna om det finns allvarliga brister i bokföringen. Det kan till och med bli fängelse för dig. Kontrollera om din bokförare/redovisningskonsult/revisor har sett till att bokföringen är gjord korrekt och i tid.
  • > Vill du kan jag göra en snabbkontroll av Balans- och Resultaträkningarna utan någon kostnad för dig.
  • > Det finns advokatbyråer som går igenom gamla konkurser och ser om bokföringen inte varit korrekt. Då kan de tvinga de personer som satt i styrelsen att betala skulder i det bolag som gått i konkurs. Så även om du tror att konkursen är klar och avslutad, så kan du inte vara säker. Jag talade med en bankdirektör på Gotland och han sade så här: ”Ja, jag har två kunder som har varit tvungna att betala trots att konkurserna har varit avslutade.”

4. Kontrollbalansen, som skyddar ditt privata i 8 månader, skall göras så fort man misstänker att aktiekapitalet kommer att bli förbrukat till mer än hälften.

Men som du förstår av ovanstående, så måste bokföringen vara korrekt annars kanske inte ditt privata är skyddat.

Konkursförvaltare lever på företag som går i konkurs

Här kommer en sak som du ska vara väldigt försiktig med. Det finns konkursförvaltare som annonserar: kom till oss så går vi igenom ditt företags ekonomi gratis. (eller varianter på detta tema.)

Ditt företag ligger ju illa till och det är ju därför du går dit.

Men tänk på att en konkursförvaltare lever av att företag går i konkurs.

Det finns konkursförvaltare som säger: skriv under konkursansökan här och nu, så kan vi lämna in den till Tingsrätten, så slipper du det besväret. Men det är inte något speciellt besvär att lämna in två papper till kontoristen på Tingsrätten. Så jag säger bara: Var försiktig om ett sådant erbjudande lockar.

  • > En liten livsmedelsbutik, gick i konkurs år 2019 med omsättning ca 8 miljoner/år. Konkursförvaltaren begär 230 000 kr + moms i arvode. Konkursförvaltaren får sitt arvode från konkursboet, om det finns några pengar där, annars betalar staten.

Konstaterande: det finns mycket pengar att tjäna på företag som gått i konkurs, samtidigt som företagaren många gånger råkar väldigt illa ut.

Det finns ytterligare möjligheter att rädda företaget men då måste man först gå igenom siffermaterialet i ditt företag för att kunna ge förslag på lämplig lösning. Jag har hjälpt företagare ett antal gånger med detta under årens lopp. Det fungerar.

Har du en fråga om ämnet eller hur du ska agera så svarar jag frågor här i forumet.

Bengt Hedberg, civilekonom med över 20 års erfarenhet som ekonomisk rådgivare.

Läs vidare: 10 tips för att undvika likviditetsbrist och konkurs


Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.