Vi går i årskurs 8 på Skapaskolan och vi tänker att allt är möjligt om man bara försöker. Du känner förmodligen till de globala miljöproblemen. Kanske har du koll på att 4,5 miljarder människor i världen saknar rent vatten och att det varje dag dör 1300 barn på grund av orent vatten? Kanske är du till och med en av dem som bor i västvärlden och bidrar till katastrofen genom att handla mer än någonsin?

Överproduktion och överkonsumtion

Bara i Sverige köper vi 12,5 kg nyproducerade kläder per person. Varje år! Enligt Naturvårdsverket är endast 0,8 kg av dessa kläder second hand. Samtidigt som vi vet att många saknar rent vatten i världen vet vi alltså att klädindustrin både tar enorma mängder vatten och förgiftar vattnet med kemikalier. Detta gör att vi måste agera. 

Nya tankemönster behövs

Vuxna behöver inse att världen måste förändras och därmed klädindustrierna. Det är bevisat att det vi gör mot vår miljö är skadligt och också kommer innebära stora konsekvenser för framtiden. Vår konsumtion av jeans är helt enkelt inte hållbar. Varje jeans som produceras kräver enorma mängder vatten och enorma mängder kemikalier. Dessa kemikalier används till exempel för att färga tyget och se till att jeansen håller sig fräscha. Kemikalier som formaldehyd finns i dina byxor. De som arbetar nära detta ämne får irriterade ögon, trånga luftvägar och svårigheter att andas, ofta helt utan skyddsutrustning. Hormonförändringar är inte ovanliga. Självklart finns lagar för detta men dessa gäller endast i Europa och de flesta jeansen produceras inte här utan i Asien. 

Orättvisor och exploatering

Vi vet att många företag utnyttjar fattigare länder som arbetskraft eftersom de inte kräver lika mycket pengar och accepterar arbetsvillkor som vi aldrig skulle acceptera. Timmarna på bomullsfälten är många och underbetalda. Många flickor i världen tvingas ägna dagarna åt att söka vatten istället för att gå i skolan. Samtidigt kräver dina jeans 11 000 liter vatten per par. Dessa liter hade kunnat drickas eller användas till personlig hygien. 

Vi som ska ärva jorden måste säga ifrån

Nu måste vi som ska ärva jorden prata med stora bokstäver istället för små. Mänskligheten vinner på att alla drar sitt strå till stacken med att försöka förändra världen och göra skillnad. Vi i årskurs 8 på Skapaskolan har startat projektet Jeans for Africa där vi vill få folk att ändra sina vanor och tankemönster.

Konkreta exempel på lösningar

Vi vill inte bara upplysa folk om problemet utan också presentera lösningar. Det finns nämligen massor av saker du kan göra.

  • Självklart kan du handla second hand eller ge bort gamla plagg till någon ny person som kan få glädje av plaggen.
  • Men du kan också sy om gamla kläder eller delar av gamla kläder.
  • Varför inte byta kläder med vänner eller låna av varandra?
  • Det finns också hållbara klädkollektioner.
  • Var uppmärksam på vem som plockade din bomull och under vilka villkor detta skedde.
  • Våga ställa frågan vilka kemikalier som finns i just dina jeans.

Värdegrund, ambition och insatser

I vårt projekt jobbar vi brett. Vi ger inte upp när det går dåligt utan vi kämpar på. Vi har skrivit debattartiklar och varit aktiva på sociala medier. Vi driver också en hemsida där vi tar emot gamla jeans och säljer dessa vidare.

Allt vi tjänar går till Water Aids arbete med att rena vatten. Kanske vill du bidra genom att sprida denna artikel eller handla ett par byxor av oss?

Greta Thunberg är ett exempel på hur unga personer kan göra skillnad. Vi hoppas på att vi, precis som hon, kan nå ut till folk och tillsammans förändra världen. Ska vi hjälpas åt?

– Årskurs 8, Skapaskolan i Huddinge | www.jeansforafrica.com

Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.