Sverige har inte som i flertalet av våra grannländer, ett regelverk om att kontanter ska kunna användas för betalning. Det är upp till varje butik eller serviceställe att själv bestämma.

Så länge det normala var att kontanter togs emot var detta inget större samhällsproblem. Den som ville betala med kontanter kunde då bara gå till någon annan butik och kontantsystemet som helhet fungerande.

Idag är vi i ett läge där den så kallade kontantkedjan är på väg att braka ihop. Riksbanken varnade nyligen för att det innebär stora risker för vår krisberedskap. Därför vill Riksbanken lagstifta om två saker: 1. Bankerna ska ha ett ansvar för att ta emot dagskassor och tillhandahålla växelpengar, och 2. Det ska finnas en rätt ratt betala med kontanter för livsnödvändiga varor. Vad som ingår i begreppet livsnödvändiga kan såklart diskuteras, men poängen är att vi behöver säkra att människor som inte har tillgång till digitala betalmedel också kan leva i vårt land. Det kan vara äldre som inte klarar av kort och koder. personer med funktionsnedsättning, socialt utsatta eller hotade människor. De tillhör sällan de mest köpstarka kundgrupperna, men bör ändå få vara med i vårt samhälle.

Hur företagen agerar spelar stor roll. Som det ser ut kommer det att bli en lagstiftning runt kontanterna i Sverige, även om dess omfattning inte är klar. Oavsett lag bör företagen se värdet i att människor inte hamnar utanför. När butik efter butik, caféer och andra serviceställen slutar ta emot kontanter så blir det till slut ett samhälle där vissa får vara med och andra inte.

Därför är vår uppmaning till samtliga företag att låta människor betala med kontanter. Sätt upp en lapp om att ni gärna tar kontanter. Visa att ni bryr er även om de som inte har den tjockaste plånboken.

Det finns också en ekonomisk aspekt i detta för er företagare. Om kontanterna skulle försvinna kommer avgifterna för kortköp givetvis att skjuta i höjden. Idag kostar det kanske någon procent, men om kontanterna inte längre finns som alternativ kommer bankerna att höja den avgiften rejält. För att hålla bankerna i schack behöver kontanterna finnas kvar. 

Riksbankens larmklocka riktar sig därför inte bara till politikerna utan även till Sveriges alla företag. Låt kunderna betala med kontanter så hjälper ni till att bevara kontanterna som betalmedel. Det stärker vår samhällsberedskap, det hjälper utsatta grupper och det är en försäkring mot orimliga transaktionsavgifter. Vi vinner alla på ett fungerande kontantsystem.

/Björn Eriksson, ordförande för Kontantupproret.


Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.