Varför får inte enskilda firmor friskvårdsbidrag?

Skattefria friskvårdsbidrag är ett bra sätt för anställda att hålla sig friska och aktiva men förmånerna är inte tillgängliga för alla. Egenföretagare med enskild firma kan inte ta del av förmånen eftersom de inte betraktas som "anställda" enligt svensk lag. Detta innebär att 425 000 företagare som driver enskilda firmor inte kan ta hand om sin hälsa med hjälp av friskvårdsbidrag.

Att ha möjlighet att ge sina anställda friskvårdsbidrag är ett incitament för att ta hand om de anställdas hälsa. Arbetsgivare har möjlighet att erbjuda anställda ett skattefritt friskvårdsbidrag på upp till 5 000 kr per år inklusive moms mot kvitto. Friskvårdsbidraget gäller kostnader för både motion, gym, massage och annan friskvård vilket kan leda till ökad produktivitet och minskad sjukfrånvaro. Det finns även ekonomiska fördelar med friskvårdsbidrag. Förutom att det kan bidra till bättre hälsa bland personalen kan det också fungera som en skattereduktion för företaget. Genom att erbjuda friskvårdsbidrag kan man alltså både främja hälsan hos personalen och samtidigt ta del av ekonomiska fördelar.

Som anställd på regeringskansliet råder det ingen brist på förmåner och friskvårdsbidrag.

Statsanställda har förmåner skattebetalarna nekas

Riksdagen har uppmärksammat detta men motionen fick dessvärre avslag. Som anställd på regeringskansliet råder det dock ingen brist på förmåner och friskvårdsbidrag. Lite bakvänt kan tyckas med tanke på att det är arbetarna och småföretagarna som står för dessa kostnader via skatten.

Den som driver en enskild firma skapar också jobb och bidrar med skatteintäkter och deras hälsa och välbefinnande är lika viktiga som anställda i andra företagsformer.

Kanske även lika viktiga som politiker och statsanställda?

Det är nu dags att ändra på dessa korkade regler så att de blir lika för alla.

Fakta: Vissa avdrag för friskvård i enskild firma går att göra

Även om du som enskild näringsidkare inte kan dra nytta av enkla avdrag relaterade till friskvård finns det sätt att göra avdrag för aktiviteter som är relaterade till hälsa och kondition. Du får nämligen även som enskild näringsidkare dra av aktiviteter som normalt ingår i friskvårdsbidraget men de måste ske i rehabiliterande och förebyggande syfte som går ut på att du ska kunna fortsätta driva ditt företag effektivt. Detta skulle till exempel kunna innebära enstaka eller regelbunden massage. Du måste vid en revision kunna bevisa att aktiviteten är nödvändig även om det inte finns några formella krav på läkarintyg eller liknande. Därför kan det vara bra att ändå få ett läkarintyg eller ett (FAR) fysisk aktivitet på recept som du kan visa upp som bevis.

Missa inte: 14 tips för att skatteplanera i din firma

Se även: Avdrag för friskvård, gym och massage i aktiebolag - detta gäller


Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
3 kommentarer
2023-08-17 11:14
Bra att ni tar upp detta mysterium. I inlägget påstås att riksdagen ställt sig bakom att ändra på detta. Men när jag klickar på länken, så föreslår utskottet avslag. Finns det kanske ett nytt ställningstagande? Detta var från 2021/2022.
Se svar (1)
2023-08-01 15:22
Friskvårdsbidraget är så bra, men vi borde kunna använda det bättre. Så bra att jag med enskild firma kan dra av, något som jag helt klart behöver för att köra bla mina Walk and Talk coaching tillfällen.
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.