Efter att Stora Enso 2021 lade ner det över hundra år gamla Kvarnsvedens pappersbruk i Borlänge, köpte Northvolt området med planer på att bygga en fabrik för katodmaterial och battericeller, skriver DI. Fabriken var planerad att starta produktionen i slutet av 2024 och skapa minst 1 000 nya jobb i lokalsamhället. Beskedet mottogs med stor glädje i Borlänge, och Northvolts medgrundare Harald Mix, som själv är från Borlänge, hyllade planerna i sitt sommarprat.

Förseningar och problem

Projektet har dock försenats, och den planerade produktionsstarten sköts förra året upp till 2026. Samtidigt har Northvolt haft betydande ekonomiska problem, med miljardförluster och stora produktionsutmaningar i sin fabrik i Skellefteå.

På måndagen meddelade Northvolt att de avbryter sina etableringsplaner i Borlänge och säljer hela industriområdet. Erik Nises uttrycker besvikelse över beslutet och kritiserar Northvolt för bristande tydlighet och öppenhet.

"Det betyder att man haft god tid på sig att åstadkomma en tydlighet och en öppenhet som möjliggör att områdets potential för jobb och tillväxtskapande i Borlänge och Sverige sätts i främsta rummet. Den chansen har Northvolt försuttit", säger Erik Nises till Di.

VD sålt aktier för 200 miljoner

Samtidigt som Northvolt tagit in över 100 miljarder kronor i riskkapital, av bland annat skattebetalarnas pengar, har företagets vd Peter Carlsson sålt aktier för nästan 200 miljoner kronor i batterijätten. Det visar en granskning av DI.

Se även: Batterifabriker hotas - fem gånger högre kapacitet än efterfrågan


Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.

Taggar:

0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.