Skattebetalarna beräknar att staten kommer att dra in 15–25 miljarder kronor extra den kommande vintern på grund av elkrisen. Det är pengar som direkt tas från företag och hushåll.

– Det är en helt orimlig situation och beror helt enkelt på att staten kunnat göra det. Läget vi sitter i är dessutom i stor utsträckning konstruerat av politiska beslut. Självklart spelar Putins avstängda gaskranar in men vi har stängt fungerade baskraft i form av kärnkraft och det är uppenbart att det orsakat högre elpriser, säger Christian Ekström, vd för Skattebetalarna till TN.

Elräkningen består av elpriset, elnätsavgift, elskatt och 25 procents moms som läggs på skatten. Den totala summan består av ungefär hälften skatt. Det betalas av svenskar med pengar som redan är hårt beskattade.

Se även: Söndrande energipolitik skapar mörker och fattigdom

Vidare menar Christian att det är en sak att straffbeskatta till exempel tobak och alkohol, men vansinnigt att straffbeskatta energi som alla måste ha och ovanpå det hela lägga på moms.

– På sikt måste vi bygga upp ett fungerande elnät. På kort sikt borde man fimpa elskatten och sänka momsen om det är möjligt i ett sådant här akut läge, säger Christian Ekström till TN.

Flera medlemsländer i EU har redan sänkt sin moms på el för att avlasta konsumenterna och företag och organisationer som saknar möjlighet till momsavdrag.

- Det kommer att slå mot vanliga hushåll och företag som enligt många vittnesmål inte kan bedriva sin verksamhet längre. Och utan företag får vi inga skatteintäkter. Det är de fria företagen som bygger svensk välfärd och därför måste staten se att deras verksamhet tryggas, säger Christian Ekström till TN.

Källa: tn.se

Relaterad läsning: Staten gör miljardaffär på bränslepriserna och sänker samtidigt småföretagen


Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
1 kommentarer
2022-09-22 22:21
Inte nog med det. För 2021 fick staten dessutom en aktieutdelning från statliga Vattenfall på 23 miljarder
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.