– Siffrorna är oroande och kommer med största sannolikhet att fortsätta att stiga. Till skillnaden från pandemin som drabbade några få branscher slår den här krisen brett mot alla branscher, säger Morten Trasti till TN.
Egenföretagare belånar guld och andra privata föremål för att kunna betala räkningar och löner till sina anställda.
Inflationen gör att hushållens köpkraft minskar vilket gör det svårare för företagen att höja priserna. En prishöjning är nödvändig för att täcka de ökande kostnaderna.
Även pantbanker märker av problemen när allt fler egenföretagare belånar guld och andra privata föremål för att kunna betala räkningar och löner till sina anställda.
– Att vända sig till oss för att täcka upp för uteblivna löner kommer ofta ganska sent i processen. Många börjar med att försöka sänka sina kostnader genom att kanske säga upp abonnemang eller byta avtal och som en sista utväg vänder de sig till oss, säger Jimmy Jonasson, försäljningschef på Sefina Pantbank.
Intrum varnar för att det kan bli ännu värre om inflationen inte stannar av och menar att hushållen klarar en generell kostnadsökning på 10–12 procent.
– Däremot blir situationen en helt annan om människor blir av med jobbet och därmed kan förlora upp till 50 procent av sin inkomst. Då blir det i sin tur svårt för företagen att överföra sina kostnadsökningar till konsumenterna genom höjda priser. Detta leder till en ond spiral, säger Morten Trasti.
– Vi ser ingen ljusning i år. Det finns heller inte några krisstöd längre som kan lindra krisen. Det här blir ett tufft år för svenska företag, säger Morten Trasti till TN.