Denna artikel uppdateras löpande.

Ansökan för att söka elstöd företag öppen

Företag har möjlighet att ansöka om elstöd hos Skatteverket från 30 maj till 25 september 2023.

– Företag som har lämnat en komplett ansökan kan räkna med att få elstödet utbetalt till sitt skattekonto inom några dagar efter att ansökan har kommit in, säger Marie Elmnäs projektledare för elstödet på Skatteverket.

Läs mer och ansök här

För att kunna ansöka med hjälp av ombud krävs det en särskild ombudsbehörighetDe nya ombudsbehörigheterna kan sökas i Skatteverkets e-tjänst.

E-tjänsten för intressegemenskaper, ”Lämna in ansökningar om elstöd för flera företag”, öppnar på fredag 2 juni efter att samtliga tester av tjänsten har genomförts.

– När ansökningsperioden öppnar 30 maj räknar vi med att vara väl förberedda för att kunna hantera ansökningarna snabbt. Vår ambition är att det mesta ska ske maskinellt, då går det fort. En del ansökningar kommer vi behöva hantera manuellt, vilket tar lite längre tid, säger Marie Elmnäs, verksamhetsutvecklare på Skatteverket.

Elstödet för företag - mer om vad som gäller

Regeringens förslag innebär att elstöd går till företag med eluttag i elområde 3 och 4. Maxtaket får inte överstiga 2 miljoner euro (drygt 22 miljoner kronor).

Beloppet som betalas ut i elstöd beror på förbrukningen under perioden oktober 2021 till september 2022.

De i elområde 4 får 79 öre per förbrukad kWh och de i elområde 3 får 50 öre per förbrukad kWh.

De företag i norra Sverige i elområde 1 och 2 får inget elstöd.

Vilka kan söka?

Krav för att få söka elstödet:

  • För att få elstödet behöver företaget ha haft ett giltigt elnätsavtal den 17 november 2022, så den som tecknat avtal efter 17 november 2022 får alltså inget elstöd.
  • Företaget måste antingen vara godkänt för F-skatt, vara undantaget för kravet på F-skatt eller uppfylla kravet för att kunna bli godkänt för F-skatt.
  • Alla skatter måste vara betalade, alltså inga skatteskulder, samt att bolaget har lämnat in deklarationen i tid.
  • Företaget eller organisationen får inte ha "vissa" skulder hos Kronofogden. Vad Skatteverket menar med "vissa" är inte helt klart.

Så räknar du ut företagets elstöd

SE3: 0,5 kronor X er elför­brukning i kWh under oktober 2021-september 2022

SE4: 0,79 kronor X er elför­brukning i kWh under oktober 2021-september 2022

Hur betalas stödet ut?

Pengarna betalas ut via företagets skattekonto. Ambitionen är enligt Skatteverket att de flesta ansökningar ska hanteras maskinellt och pengarna ska kunna betalas ut i nära anslutning till ansökan. Det är med andra ord bra att redan nu se till att företaget har ett mottagarkonto registrerat hos Skatteverket. Du ordnar annars det i e-tjänsten Skattekonto.

Läs mer och ansök hos SKV här


0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.