- Det vi varnat för länge börjar nu synas i siffrorna. Visserligen har nivåerna senaste åren varit extremt låga, men ökningarna vi ser just nu ligger högt över medelnivåerna senaste 10 åren. Vi har dessutom två månader i rad med så kraftiga ökningar att vi förutspår början på ett trendbrott. Många fler bolag kommer puttas över kanten kommande månader, speciellt med tanke på den befarade lågkonjunktur som väntar runt hörnet, säger Henrik Jacobsson, VD på Creditsafe.

Branschen som i särklass är mest utsatt för konkurser är e-handel med en ökning på 163% bara under september.

Andra branscher som har det tufft är bilverkstäder där antalet konkurser ökat med 28 procent, programvaruproducenter med 27 procent samt livsmedelsbutiker där konkurserna stigit med 25 procent sett till årets första nio månader.

Även byggsektorn och restaurangbranschen som redan ligger i topp är extra utsatta.

– Läget för många företag, särskilt små och medelstora, är synnerligen bekymmersamt. De mycket höga energipriserna, särskilt i södra Sverige, i kombination med kraftigt höjda räntor och en allmänt försvagad konjunktur och ekonomisk oro, skapar problem för näringslivet, menar Karl Stjerna, vd för kreditupplysningsföretaget Syna.

Karl fortsätter:

– Dessutom är det så att många företag står inför att återbetala uppskjutna skatter och arbetsgivaravgifter, som var den tidigare regeringens sätt att lindra konsekvenserna för krisande företag under pandemin. Det gör det tufft, särskilt för många mindre företag med svag likviditet eller som sedan tidigare är högt belånade.


Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.