Den konkursstorm som sattes igång andra halvan av förra året fortsätter.

-Vi kan konstatera att vi aldrig haft fler konkurser än det vi ser i januari. Det är stigande konkurstal i samtliga branscher i vår statistik. Men också väldigt tydliga utmaningar för företagen som jobbar mot konsumenter, där slår konkurserna nu igenom med full kraft. Min bedömning är att konkurserna bland svenska företag fortsätter stiga i minst ett halvår, säger Henrik Jacobsson, VD på Creditsafe.

Samtliga branscher som ingår i Creditsafes konkursstatistik ökar och nästan tio procent av alla konkurser sker inom detaljhandel. Utöver detaljhandel återfinns många av konkurserna inom bygg- och partihandeln.

De branscher som drabbats hårdast är samtliga direkt beroende av konsumenternas köpkraft - bilverkstäder (163%), städföretag (133%) och livsmedelsbutiker (120%).

Geografisk sett står Örebro för störst ökning denna månad med 314 procent.

Antalet nya aktiebolag som startade under januari var 3 919 vilket är 19 procent färre jämfört med samma period förra året. Totalt finns det 740 000 verksamma aktiebolag i Sverige idag.

– Utvecklingen är bekymmersam, säger Karl Stjerna, VD för Kreditupplysningsföretaget Syna. Många företag kämpar för sin fortsatta existens.

- Min bedömning för framtiden, åtminstone i det kortare perspektivet, är att antalet konkurser kommer att vara fortsatt stort de närmaste månaderna. Man kan säga att det först kommer att bli sämre innan det så småningom kommer att bli bättre, avslutar Karl Stjerna.


Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.