En av de största orsakerna till detta väntade BNP-fall är minskningen av den arbetsföra befolkningen, som enligt rapporten kan krympa med 6,5 % fram till 2040. Detta leder till att färre människor kan producera ekonomiskt värde och betala skatt, vilket sätter ytterligare press på ekonomin, rapporterar Forbes.

Italien förväntas drabbas hårdast, där en åldrande befolkning kan sänka landets BNP med hela 6 % under de kommande 15 åren. Även Frankrike och Tyskland kommer att se betydande nedgångar, om än något mindre än EU-genomsnittet.

Vi har tidigare rapporterat om problemen med Europas minskade födelsetal.

Särskilt utsatta är de länder där turism och service är stora drivkrafter för ekonomin, då färre arbetstagare kommer att kunna fylla dessa roller samtidigt som den äldre befolkningen ökar skattebördan.

Det enda land som förväntas gå mot strömmen är Storbritannien, som enligt Morgan Stanley kan öka sin BNP med fyra procentenheter genom att stabilisera sin arbetsföra befolkning. Dock kvarstår fallande produktivitet som ett problem för landet.

Lösningar på Europas demografiska kris

För att tackla den demografiska krisen står politikerna inför svåra val. En möjlig lösning vore en "babyboom", men Morgan Stanley anser att detta är osannolikt. Även om en sådan politik kunde implementeras omedelbart, skulle det ta mer än 15 år innan arbetskraften påverkas. Grekland har samtidigt valt att satsa på denna lösning och lägger nu stora summor pengar för att öka barnafödandet. Ungern har valt en liknande linje och befriar kvinnor helt från inkomstskatt om de föder minst fyra barn.

Ökad invandring anses i Morgan Stanleys rapport vara den mest sannolika lösningen för att stabilisera den arbetsföra befolkningen och stötta ekonomisk tillväxt.

Men med tanke på många år av totalt misslyckad invandringspolitik är nog allt färre medborgare intresserade av denna typ av lösning. Partier som Nationell samling i Frankrike och Alternativ för Tyskland (AfD) har fått allt större inflytande och i Sverige blåser samma vindar.

En annan möjlig, men impopulär, lösning är att öka arbetsinsatsen hos den befintliga arbetskraften genom fler arbetstimmar och höjd pensionsålder. Det är dock få politiker som vill lyfta denna frågan.

Andra tänker tvärtemot.

I Sverige för Socialdemokraterna, med Annika Strandhäll i spetsen, istället idén om arbetstidsförkortning. De menar att 35 timmars arbetsvecka är vägen framåt, med full lön. Förslaget är tänkt att först och främst gälla personer som jobbar i välfärden, där behoven på fler arbetade timmar är som störst. Alla andra som arbetar ska betala deras ledighet via skatten.

Rapporten från Morgan Stanley beskriver en dyster framtid för Europa om inga åtgärder vidtas för att hantera denna demografiska utmaning. Att inte agera kan leda till allvarliga ekonomiska konsekvenser.

Se även: "minskat barnafödande ett av de största hoten mot civilisationen"


Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.