För att lösa problemet med de små och medelstora företagen i Europa har EU-kommissionen och dess partner undertecknat "Tripartite Declaration for a thriving European Social Dialogue". Med detta kommer löftet att få fler yrkesverksamma till EU:s arbetsmarknad, underlätta erkännandet av utländska kvalifikationer, förbättra arbetsvillkoren och ge yrkesverksamma de verktyg de behöver för att arbeta i specialiserade roller.
Bryssel tillhandahåller cirka 65 miljarder euro i EU-medel för utbildning. Cirka 2 miljoner arbetstagare i Europa har redan fått avancerad utbildning genom den Europeiska Kompetensagendan och Kompetenspakten.
Föreslagna lösningar:
- Bättre arbetsvillkor: förbättra villkoren för specifika jobb för att locka fler arbetstagare och reformera skatte- och bidragssystemen
- Kompetenshöjning och omskolning: investera i vuxenutbildning, kompetensutveckling och utbildningsprogram samt förbättra matchningen av jobb med människors utbildning, erfarenhet och kompetens.
- Prisvärd barnomsorg: tillgänglig och prisvärd barnomsorg för att hjälpa kvinnor med små barn att återinträda på arbetsmarknaden.
- Arbetskraftsinvandring från länder utanför EU: främja riktad arbetskraftsinvandring från länder utanför EU för att minska bristen på arbetskraft inom specifika kompetensgrupper
De viktigaste orsakerna till arbetskraftsbristen i Europa.
- Brist på högkvalificerade specialister: särskilt inom STEM- och IKT-områdena
- Dåliga arbetsförhållanden: svåra miljöer och arbetsscheman, särskilt för vårdsektorn och andra kvalificerade arbetstagare som förare och städare.
- Obalans mellan könen: 86 % av de yrken där det råder brist domineras antingen av män eller av kvinnor.
- Åldrande befolkning: Europas befolkning i arbetsför ålder har minskat med över 2,5 % mellan 2008 och 2022. Den förväntas fortsätta att minska och uppgå till 258 miljoner 2030.