Samtidigt visar en ny studie att nio av Tysklands nedlagda kärnkraftsreaktorer kan återstartas, vilket skulle kunna erbjuda en snabb och kostnadseffektiv lösning på elkrisen.
– ”Det vore det snabbaste, billigaste och bästa sättet”, säger Jan Emblemsvåg, professor vid Norges teknisk-naturvetenskapliga universitet (NTNU) till TN.
Marginalprissättning driver upp elpriserna
Elmarknaden styrs av marginalprissättning, där de dyraste kraftverken som används för att täcka efterfrågan sätter priset. I perioder med dålig vindkraftsproduktion och hög efterfrågan, som under november och december, tvingas Tyskland använda oljekraftverk för att täcka elbehovet. Detta driver upp priserna, som sedan påverkar de södra elområdena i Sverige.
– ”Vi hade en period under början av november där det var väldigt vindstilla i Tyskland och då blev oljekraftverken prisdrivande. Under torsdagen ser det ut att bli samma sak, med skillnaden att efterfrågan nu är högre”, säger Johan Sigvardsson, elmarknadsanalytiker.
Tyskland kan återstarta kärnkraften
En ny rapport från Radiant Energy Group visar att nio av Tysklands nedlagda kärnkraftsreaktorer kan återstartas, varav vissa inom tre år och till en kostnad under en miljard euro per reaktor. Reaktorerna har delats in i fyra kategorier baserat på deras skick, där de två första kategorierna omfattar 9 400 megawatt kapacitet som kan aktiveras snabbt och relativt billigt.
– ”Brokdorf skulle potentiellt kunna återtas i drift före slutet av 2025 till en kostnad som är avsevärt under 1 miljard euro”, enligt rapporten.
Jan Emblemsvåg har i egna studier visat att om Tyskland hade behållit sina kärnkraftverk, skulle landet ha sparat 600 miljarder euro och minskat sina utsläpp lika mycket som dagens förnybara energi.
Kärnkraften åter i debatten - Politiska hinder kvarstår
Tysklands beslut att avveckla kärnkraften har länge varit kontroversiellt, särskilt med tanke på att de sista tre reaktorerna stängdes så sent som april 2023. Kritiker menar att Energiewende, Tysklands energiomställning, har varit både kostsam och ineffektiv, särskilt i tider av hög efterfrågan.
Även om rapporten pekar på de tekniska och ekonomiska möjligheterna för en återstart, är det politiska beslut som utgör det största hindret. Inför det tyska nyvalet den 23 februari har dock CDU, som förväntas vinna, signalerat en öppning för ny kärnkraft.
– ”Jag tror att Tyskland kommer göra det när de har lidit tillräckligt. Just nu finns det för många som tror att en modern ekonomi kan drivas på väderberoende kraft. Detta kan dock snabbt ändras”, säger Jan Emblemsvåg.
Med elpriser på rekordnivåer och växande krav på en fossilfri elförsörjning, kan kärnkraft återigen bli en central del av Europas energidebatt.