Allt snabbare genombrott inom teknologins område skapar mängder av möjligheter till nya affärsidéer. Automatiserad vandalism är en idé som har fått en slags vingar. 

Vad kan man göra med drönare? Graffitiutövaren Katsu berättade i en intervju 2014 att flygande färgburkar vore en bra idé. Han prövade om det skulle gå att montera sprayburkar på drönare. Året därpå gjorde han en provflygning och "taggade" en stor annonstavla i centrala New York och vandaliserade en bild på Kendall Jenners ansikte.  


Teknologin har förstås konstruktiva användningar. Den gör det lättare för målare att nå svåråtkomliga platser och underlättar arbetsmiljön och ergonomin på höga höjder. Det är ett alternativ till byggställningar. Drönare, med eller utan färg sparar också tid. Fords motorfabrik i Dagenhamn kunde rationalisera sina inspektioner och få ner  tolv timmars arbete till tolv minuter.

Se även: Klimatfrågan som politisk affärsrisk

Nackdelen för måleribranschen är att behovet av målare minskar. Disney Research tog i samarbete med ETH Zurich fram en autonom ”PaintCopter”.  PaintCopter scannar av ytan som ska målas och skapar en digital 3D-ritning, sedan programmeras vad som ska målas och efter det flyger PaintCopter automatiskt och gör sitt jobb. 

Tekniken har både skapat viss disruption och revolutionerat delar av arbetslivet och byggbranschen. Katsus ursprungliga försök att göra detsamma inom graffiti för 4-5 år sedan var ett hemmabygge. Han lade på den tiden ut ritningarna på nätet. Nu har han gått ihop med Tsuru Robotics och skapat en kommersiell version med 10 minuters flygtid och som fäster på väggarna.  “Katsuru beta” lanseras som ett limited edition samlarföremål och kommer med Katsus personliga autograf. 

Katsus dröm och affärsidé är att göra det möjligt för en armé av anarkister att fritt släppa loss de flygande spraybyrks-drönarna på kända monument, till exempel Frihetsgudinnan i New York, utan att behöva ta ansvar för sina handlingar. Vandalisering för den ene, "frihet" för den andre.

Läs vidare: 27 vassa affärsidéer du kan starta idag

Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.