Alla runt omkring tystnar, av förväntan, skräck eller bara av orden. Vad kommer hända nu? Du blir ett ögonblick lämnad åt dina egna tankar och känslor. Du hade gärna velat prata med någon, men tystnad är avkrävd. Och tyst blir det, bara dina tankar ekar i din förvirrat tomma skalle. Hur kunde jag inte se detta? Hur blev det så här?

Hur lätt är det inte att bara glida med. Att bli en del av något som du egentligen inte vill vara delaktig i. Att stå vid sidan och inget göra. Du har ju nog med ditt eget!

Mobbning behöver inte leda till tystnadskultur. Men tystnadskultur innehåller ofta ingredienser av mobbning och olika typer av härskartekniker. Tystnadskulturen involverar alltid flera individer. Annars skulle det vara helt ointressant att utöva den, man spelar inte maktspel med sig själv.
Tystnadskultur är en utmaning i alltför många företag och organisationer. Missförhållanden tystas ner av bristande ledarskap, sunkig kultur och dåliga beteenden. Den starkaste kan till slut börja tvivla på sig själv och kännas sig tvingad till tystnad. Tystnaden har sitt pris, inte bara för individen utan även för verksamheten.

Vad händer när tystnaden hindrar både människan och företaget att nå sin fulla potential?

Men jag skulle aldrig mobba någon eller bete mig dumt säger du kanske? Ändå, om du gräver lite i påsen med dåliga samveten, så kan vi nog alla minnas tillfällen när man inte riktigt orkade hålla emot grupptrycket och plötsligt var en del av skitsnacket om någon och blev mer än en betraktare. Du har blivit en del av kulturen. Du har blivit normaliserad. Så här funkar det här, bäst att spela med annars blir jag utstött.


Minns du hur det var i skolan? De flesta av oss har säkert upplevt mobbning där. Att vissa elever ansågs udda och därför gärna hamnade utanför. Jag blev själv kallad "plugghäst" i skolan vilket inte varit så kul alla gånger! 

Som mobbad eller utsatt kan man själv ibland göra eftergifter för att få vara med i gruppen, exempelvis att själva börja mobba andra. Kanske så var du själv mobbare, mobbad eller åskådare?

När det gäller mobbning och generellt dåliga attityder på en arbetsplats är det också lätt att dras med i den allmänna jargongen och plötsligt är man inte längre bara en åskådare, man har istället blivit en medlöpare. Extra lätt är det om det finns ett uttalat eller outtalat hot om repressalier eller förlust av fördelar om man inte gör som en chef vill. För den som befinner sig i denna roll och inser att man gör det är det nu lätt att ursäkta sig med att man känt sig tvingad, inte haft något val och på sätt och vis kan det kännas så. Att man måste. Men du har alltid ett val!

När du väl har förstått vad det är som pågår, att du som individ är drabbad av tystnadskulturens hämmande härskarteknik och du mår dåligt av det, direkt eller indirekt, så hamnar du plötsligt vid en trevägskorsning av valmöjligheter. Att förbli passiv, aktivt förändra eller lämna.

Hur ser och hör man det ingen vill eller vågar tala om?

Tystnadskulturen kan bli verksamhetens svarta hål som girigt suger upp all glädje och energi. Ändå finns det tidiga tecken att skönja i mörkret. Här är tre tecken:

Attraktion

Personer eller organisationer med en tystnadskultur uppfattas inte sällan som attraktiva. Sättet detta tolkas ligger givetvis i betraktarens öga. Det kan vara en varumärkeskopplad attraktivitet, en möjlighet till en tjänst med hög lön, bra arbetstider eller kanske helt enkelt en jättespännande utmaning i arbetet. Andra gånger är det en karismatisk person som lockar.

Transaktionsfällan - sunk cost fallacy

Tystnadskultur bygger på transaktion. Den mest effektiva är följande: först sker det ett litet utbyte mellan dig och den som vill ha ut något av dig. Från början kan man uppfatta den ömsesidig du får lite och du ger lite. Över tid så blir det en allt skevare fördelning.

Nyanslöshet

Om något verkar för bra för att vara sant så är det förmodligen det. Vi har sagt det förut, men det tål att sägas igen. Vi vet alltid att ett oerhört sockrat erbjudande eller känslan av att något är för bra för att vara sant ska vara en varningssignal. Ändå är det exakt detta som används för att dra in oss i felaktiga eller tveksamma situationer.
Kan du känna igen något av ovanstående?

Dags att bryta tystnaden tillsammans!

Kenth Åkerman
ledarskapsexpert, föreläsare och författare

Inspiration och delar ur boken Tystnadens pris: hur du upptäcker, hanterar och motverkar tystnadskultur av Kenth Åkerman och Susanne Hydén (RB Publising, 2023)

Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.