Kjell Åke Fyrgård är ledarskapsutvecklare och utbildare på EQP Business School. Här ger han några riktigt bra tips hur du som chef får mer tid till annat, hur du får mer motiverade medarbetare och hur ditt företag blir en attraktivare arbetsgivare. Hans ledarskapstips handlar även om att komma närmare alla medarbetare. Fantastiskt - men hur skall det gå till?

Lyssna på podden här (6 minuter):

Se var och en av medarbetarna

Alla ledare borde fundera på hur de kan se var och en mera. Vi är duktiga på att se gruppen, men vad brinner varje medarbetare för? Kjell Åke ser en trend framför sig, att vi träffas men inte alla på en gång. Vi kanske systematiskt skall träffa var och en också för att komma åt de individuella målen och drivkrafterna.

Detta kan göras som korta möten med var och en, kanske endast 10 minuter per vecka. Medarbetarsamtalet har man inte för att HR avdelningen säger det. Chefen kanske tänker, oj hur skall jag ha tid med detta, jag har så mycket operativt att göra. Men tänk om alla mina medarbetare var effektivare, då kanske jag skulle få mindre att göra.

Läs även: Vanliga misstag i kommunikation mellan människor – vilka begår du?

Vad brinner var och en för?

Kjell Åke anser att man ska ha samtalen för medarbetarens skull och inte av någon formell anledning. Det gäller för chefen/ledaren att komma åt var och en - vad brinner personen för?

Detta blir mer och mer angeläget när vi får yngre medarbetare som drivs av andra saker. De är mer lättflyktiga och mindre lojala. De ser heller inte fram mot en guldklocka. Det behövs ett par möten om året där vi pratar framtid och utveckling. Vi kanske skall ha ett mål att hjälpa egna medarbetare att växa och komma vidare, och inte så fientligt inställd till utveckling. Det finns en tendens till det i många företag, anser Kjell Åke.

Effekten blir kreativa och innovativa medarbetare

Om jag som chef på ett företag har inställningen att få min personal att växa, då kommer andra att vilja jobba hos mig. Då kommer jag ha de vassaste knivarna i lådan. Medarbetarna blir mer kreativa och innovativa. Som chef är det lättare att känna detta ju närmare du är var och en.

Om du är nära var och en och har en fantastiskt bra dialog, kommer du att veta när de är mogna för nästa steg. Om du inte har en bra dialog kommer du att få reda på det för sent, då har individen redan slutat. Vi skall vara närmare var och en utan att vara kontrollerande.

Alla medarbetare vill göra ett grymt bra jobb och vara framgångsrik. Hjälp fler att bli framgångsrika, säger Kjell Åke.

Kom närmare varandra utan att det blir mys pys. Utgå från mål och ambitioner, avslutar Kjell Åke Fyrgård.

Här är samtliga poddar från Entreprenörsdriv:

Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.