Nu när sommaren är här och temperaturen stiger kanske många frestas att välja lättare plagg till kontoret. Klädkoderna har visserligen lättats upp men det finns några saker att fundera över. Till exempel är det smart att försöka ha ungefär samma klädnivå som de kunder ni ska träffa under arbetsdagen.

Här följer några fler tips för både man och kvinna.

När solen gassar, temperaturen stiger och det ser ut att bli en riktigt härlig sommardag kanske många frestas att välja lättare plagg som exempelvis shorts, t-shirts och sandaler till kontoret. 

Innan ni glatt hoppar i denna lediga sommarklädsel kan det vara bra att förvissa sig om vad arbetsgivaren anser. Om ni känner för att cykla till jobbet och föredrar dessa lätta plagg är det ju enkelt att packa ned andra mer lämpliga kläder i en väska och byta när ni kommer fram. 

Vad är då en genomtänkt sommarklädsel?

Detta är en komplex fråga och svaret varierar beroende på den bransch du jobbar i. Men även inom samma bransch skiljer sig klädsel mellan olika företag. Man bör alltså inte generalisera. A och O är att klädseln bör vara väld vald för tillfället ifråga. Ju fler människor ni träffar under en arbetsdag desto större anledning att fråga sig om shorts är ett lämpligt plagg. Även om ni själva inte har bokat något besök just den dagen kanske era medarbetare har flera viktiga möten och dessa besökare kan tycka att shorts inte är lämpligt på ett kontor. 

Detta med shorts är en svensk egenhet som jag som inte träffat på i affärssammanhang i andra länder som har ett mycket varmare klimat än det vi har. Jag har ofta haft besök av utländska businessmän här i Sverige. Dessa herrar är alltid lika korrekt klädda i kostym och skjorta även under sommaren hetaste dagar. 

Mina tips om klädsel för herrar

Har ni något striktare klädkod på jobbet är det bra att tänka på att välja passande material som bomull, linne och tunnare ullkvaliteter på din sommarkostym eller udda blazer. Vissa företag har slipstvång även under sommaren och välj då material på slipsen som också är svalt.

Ljusa skor med tunna sulor är bra val. Lädersulor andas bättre än gummisulor. Snygga sneakers fungerar alldeles utmärkt även till kostym eller udda blazer såvida du inte jobbar i en bransch med mycket formell klädkod. 

Om det är tillåtet att bära shorts på ditt jobb välj då alltid en klassisk modell av god kvalitet i en neutral färg som marinblått eller beige. Shorts med hällor och livrem ser mer klätt ut. Benlängden bör sluta strax ovanför knähöjd. Lämpliga överdelar till shorts är klassiska kortärmsskjortor eller pikétröjor, finstickade tröjor/cardigan eller tunna udda blazers i exempelvis linne eller bomull som är svalt under den varmare årstiden. En bröstnäsduk är alltid en detalj som ger din casual stil en känsla av mer välkläddhet.

Det är faktiskt lättare att klä sig inför arbetsdagen under den kallare årstiden än det är under varma sommardagar. Klädkoderna har visserligen lättats upp år efter år som tur är men det är bra att tänka på att ju fler människor ni träffar under arbetsdagen desto viktigare är det att tänka på utsidan. Hur vi klär oss påverkar hur andra människors ser på oss och också vilket intryck de får av företaget. Att klä upp sig ett snäpp är alltid bättre än att ha en alltför casual stil. Tänk också på att inte knäppa upp mer än max två knappar i skjortan.


Tips för herrar på kontor utan några särskilda klädkoder:

 • chinos, hela och rena jeans, linnebyxor, klassiska bälten.
 • Kortärmsskjorta, udda sommarblazer eller finstickad cardigan.
 • Sommarkostym med skjorta utan slips fungerar naturligtvis också.
 • Oputsade och slitna skor kan förstöra en i övrigt snygg stil. Har dina skor sett sina bästa dagar investera i nya.
 • Slipstvång eller ej har med företagets policy att göra.
 • En bröstnäsduk i din blazer ger ett välklätt intryck.

Herrar bör undvika:

 • Sandaler.
 • Foppatofflor.
 • Vita tennissockor.
 • Tunna och sladdriga t-shirts och linnen.

Tips till passande kontorsklädsel för kvinnor

Även för oss kvinnor är det bra att tänka igenom vårt klädval när det är högsommarvärme. Många kanske tycker att detta är en generationsfråga. Jag har dock haft många föreläsningar i olika skolor för elever i olika åldrar och haft tillfälle att fråga de yngre generationerna vad de anser vara lämplig klädsel i butiker och på kontor när solen gassar som mest.

Det var väldigt få, om ens någon, som tyckte att det är snyggt och trevligt att bli expedierad av en tjej eller kvinna som har på tok för korta kjolar eller för urringade toppar. En kommentar som jag minns tydligt är: ”det känns inte fräscht och det är genant om någon visar upp för mycket.” 

Att inte vara för lättklädd handlar om hänsyn och respekt gentemot kunder, kollegor och andra vi träffar på under vår arbetsdag.


Samtliga bilder kommer ifrån fashionlineswe.se

Tips för kvinnor i butik och på kontor som saknar klädkod:

 • En klänning, några kjolar, kostymbyxor, hela och rena jeans som kan kombineras med snygga toppar och blusar och en tunn kavaj eller finstickad kofta är bra nyckelplagg i basgarderoben.
 • Välj sköna och lätta naturmaterial som bomull, siden och linne i ljusa färger.
 • Tänk på att ta med en tunn kofta för det kan bli kyligt när luftkonditionering går för fullt.
 • För kvinnor finns det massor av olika skomodeller att välja bland. Den som har svårt för högklackat väljer andra modeller med lägre klack eller helt platta ballerinamodeller som finns i många härliga färger.
 • Tänk också på pedikyr när du bära sandaletter med öppen tå.

Kvinnor bör undvika: 

 • Superkorta shorts och kjolar.
 • Tunna, transparenta toppar och blusar.
 • Klänningar och överdelar med djupa urringningar.
 • Tänk också på pedikyren under sommaren när fötterna kanske blir synliga i skor och sandaletter med öppen tå.

Förutom lättare material är det också klokt att tänka på färger. Ljusa färger reflekterar ljuset bättre och medför att det inte känns lika varmt. 

Skall ni på fler olika kundbesök under dagen är det bra att tänka igenom klädseln så att ni befinner er på ungefärlig samma klädnivå som den kund man skall besöka. För mycket eller för litet skämmer allt.


Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
1 kommentarer
2020-06-30 10:36
Dina synpunkter är befogade. Kan kanske reta en del med radikalare syn på vett och etikett. Självfallet sammanfaller klädsel med övrig förmåga att uppträda så att syftet med ett möte eller sammankomst inte saboteras. Och har jag ett ärende eller budskap ligger ju ansvaret på mitt bord. Anmärkningsvärt nog har jag upplevt att svenskar i affärssammanhang eller andra missioner ofta är sämst i klassen i vid möten i central- och sydeuropa när det kommer till klädsel.
Hemmavid ser vi nu nästan dagligen hur landets högste tjänsteman med stort ansvar
för hur vi hanterar en dödlig pandomi verkar ha stulit sin klädsel i närmaste UFF container i jämförelse med övriga deltagare vid presskonferenser.
Han har meddelat offentligt att han anser synpunkter på sin klädsel som knäppa. Att hans avvikande uppträdande inte bara är oartigt mot övriga deltagare i panelen utan riskerar att skymma budskapet föresvävar honom uppenbarligen inte.
Snälla -försök att erbjuda Folkhälsomyndigheten dina tjänster. Deras chef kommer åtminstone att ta emot dig i kostym.
MVH
Imre R
Se mer...
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.