Efter trettio år som “privatpolitiker” har nyköpingsprofilen och företagsgurun Anders Eriksson klivit upp på den partipolitiska scenen för att stanna. Han har en solid femtondeplats på centerpartiets riksdagskandidatlista för 2018, en orubblig tro på en kvinnlig statsminister och en agenda att förbättra småföretagarens tillväxtmöjligheter. Nu får du också chansen att lära känna politikern som kämpar för att förenkla och förbättra din och min framtid.
Som yngre gjorde Anders några försök att bli partipolitiskt engagerad. Han var het, sprudlade av idéer, såg problemen, poängterade möjligheterna och var redo att kämpa för förändringar. Men det fanns en faktor som han inte kunde förlika sig med.
一 Jag satt bara och blev konfunderad. Kan det gå så här trögt?
En del av hans yrke idag, består av att skapa trygghet och kunskap hos nyföretagare, och just nyföretagande är en stor bidragande orsak till beslutet att följa sitt politikerhjärta och bli en del av Centerpartiet inför valet 2018.
一 Jag har träffat så många småföretagare som verkligen lever sin dröm, men samtidigt sliter väldigt mycket och inte alltid har försörjningen säkrad. Men det finns mycket annat. Det finns stolthet. Det finns energi. Det finns glädje. Men ibland är det dyrt att betala arbetsgivaravgifterna för en anställd. Ibland blir det för svårt med reglerna så man är orolig för att göra fel. Ibland är momsreglementet obegripligt. Jag tror att jag och Centerns politik definitivt kan förbättra och förenkla för den lilla företagarens expansion.
En av trettiofem riksdagskandidater
Allting började med att Anders hittade en annons utskriven av centerpartiet. Annonsen påtalade att partiet behövde växa och att man behövde förstärkning. Och bland kriterierna fick Anders en glimt av sitt livskall.
一 Jag kände att de skrev till mig. Det stod inte Anders där, men deras fem lines sköt mig totalt i mellangärdet. Så jag skrev ett kort mail. Era behov passar väldigt bra med mina ambitioner. Så vi borde träffas. Det kändes som att Centern är ett folkrörelseparti som står starkt på backen och vill snälla saker. Vill människor väl. Vill integrera Sverige, inte skingra Sverige.
Han satte sig snabbt in i Centerns partiprogram, och det allra mesta stod i linje med hans egna värderingar.
一 70-80 procent av det som officiellt ligger kan jag förlika mig med, tycka om på riktigt och stå på ett torg och brinna för. Jag har lite svårigheter med ett par saker, som jag då internt, naturligtvis på sikt, får ifrågasätta eller komma med förslag kring och hoppas att det på en generation kan ändra sig lite åt det hållet.
Inför valet 2018 har distriktet Södermanland presenterat trettiofem kandidater på en riksdagslista. Anders har en solid femtondeplats, men alla har i princip lika stor chans att få representera Centerpartiets sörmländska politik i Stockholm.
一 Men det som är lite kul, om man är tävlingsmänniska och ändå vill riksdag så småningom, är att det räcker med att drygt 700 av alla de sörmlänningar som väljer att i första hand rösta på Centerpartiet, och sedan tycker att jag är en person som är nånting att ha uppe i Stockholm. Systemet är så att flest personkryss på listan blir den utvalda representanten, oavsett vart man står på listan. Rent teoretiskt kan alltså 35:an bli riksdagsledamoten.
一 Och efter valet 2018 har distriktet som mål att Södermanland ska representeras av två riksdagsledamöter från Centerpartiet.
Vad skulle hända om alla småföretagare kunde anställa en person?
Du har en agenda i din satsning som ska gagna småföretagare. Vill du berätta lite om det?
一 Jag fastnade för vilket engagemang det finns för det lilla företagets möjligheter. Centern är absolut det mest småföretagarvänliga partiet vi har i Sverige. Och de flesta reformer, de flesta regeländringar, de flesta förslagen till skatte- och avgiftsändringar till det lilla företagets fördel, finns inom Centern.
Genom sitt arbete med nyföretagare har Anders en förhoppning om att kunna göra skillnad redan på gräsrotsnivå.
一Om vi blir upprörda en kväll över hur det är, så kan jag ta med mig det därifrån. Och har jag tur och kraft att lyckas med det här, så har jag dessutom makten att förändra det. Vem vet? Det är långt dit, men det är det som driver i första hand.
Det finns ca 800 000 enmansföretag i Sverige idag. Anders går in på en tanke som i alla fall jag har tänkt på vid mer än ett tillfälle - vad skulle hända om alla dessa företag kunde anställa en person?
一 Om jag förenklar för en liten företagare och förbättrar möjligheterna, då kommer också Sverige som land och välfärdsystem att få belöningen tillbaka i form av att de små blir något lite större. Och då händer det explosivt. Vi pratar om 800 000 ensamföretagare som kan ta in en "timmis" eller en halvtidstjänst. Det kommer innebära en enormt stor effekt i det stora hela, när det bara händer i det lilla. Så därför tycker jag att det är mycket mer intressant att lägga krutet på de små.
一 Går det bra för Centern i valet 2018, och det ser ut som att det gör det nu i olika opinionsmätningar, 10-11 procent stöd, då kommer det bli tydliga förändringar på det här området.
Man får sitta vid ett skrivbord och fundera istället för att producera
Vilka av Centerns förslag kommer förändra mest och bäst för småföretagarna?
一 Vi har ett genomarbetat material kring ett förslag på en ny bolagsform. Det finns sju idag och i stort sett startar man ju enskild firma eller aktiebolag. De står för ca 94% av alla som startar. Men det finns långt gångna planer på att införa en ny bolagsform där kraven har sänkts och där låg omsättning är tanken. Man tar bort den vanliga vinstbeskattningen med inkomstskatt och egenavgifter i den enskilda firman och möjligheterna till mervärdesskatt. Dessa ersätts istället av en schablonskatt på 25% all inclusive. Det skulle sannolikt få igång många fler småfirmor, med ägare som idag finns i den s k arbetskraftsreserven.
Centerns förslag
- Ny, enklare bolagsform med schablonskatt på 25 procent, all inclusive, som kan komplettera för de som inte är tillräckligt "stora" för en enskild firma.
- Ingen arbetsgivaravgift under 24 månader för den första anställda
- Inga nya regler och lagar inom företagandet, utan att ta bort minst en gammal
一 Och det andra är när du anställer din första person så är vår idé att du ska slippa arbetsgivaravgiften de första två åren.
一 Sedan säger vi att man inte ska stifta någon ny skattelag, eller nya regler, utan att ta bort minst en gammal. Nånstans ska regelverket totalt sett bli mer greppbart för dig, mig och andra småföretagare. Vi ska få en större chans att begripa alla saker och verkligen göra rätt. Och där tycker Centern att det är lite för mycket byråkratiskt krångel helt enkelt. Man får sitta vid ett skrivbord och fundera istället för att producera.
一 Erfarenheten säger att många enmansföretag har jobb för 140%, men väljer att fortsätta att vara själv på 100% för att det är för svårt och dyrt att ta steget och bli en person till.
Det här krävs för att förslagen ska bli verklighet i svensk politik
1. Först behöver det bli ett konkret politiskt förslag
2. Förslaget ska sedan läggas fram i något utskott för debatt
3. Ett beslut kring förslaget ska sedan fattas av en riksdagsmajoritet
4. Samtliga svenska myndigheter ska ställa om och efterfölja beslutet
Hur långt fram i tiden tror du den här förändringen kan ske rent konkret i samhället?
一 Det är då man får ta på sig tålamodshatten och inse att man är 52 år och borde vara duktigare på det. Ska man gissa på 1 juli 2020 kanske? Om man är realistisk.
Det är ganska snabbt ändå. Jag trodde du skulle säga 10 år.
一 Så lång tid får det absolut inte ta. Då skulle jag bli ledsen.
Det handlar inte om förakt - det handlar om besvikelse
Din syn på politik är ganska spännande. Du pratar om politik på ett väldigt varmt och inbjudande sätt. Det är fascinerande, och jag tror att folk behöver höra det.
一 Det är kul att du känner värme i det. Människor jag har mött genom åren säger ofta att "man blir lugn, man litar på det jag säger". "Jag pratar så enkelt, så att de förstår konstiga saker", som t ex ekonomi, skatter och försäkringar.
Hur bär du dig åt?
一 Politikerföraktet sägs ju ha blivit så starkt på senare år. Jag tycker inte att det är riktigt rätt beskrivet. Det handlar inte om förakt. Det handlar mer om en besvikelse, tror jag. Egentligen är människor bara vilsna och saknar förståelsen och insikten i att det inte är några konstiga grejer vi pratar om. Det handlar om människor i ett gemensamt samhälle, som måste kompromissa och bjuda till, för att helheten ska fungera. Politiken är det demokratiska verktyget vi har.
Anders om det faktiska politiska landskapet 2017
- De konservativa: Kristdemokraterna, Sverigedemokraterna och delar av Moderaterna.
- Den socialistiska vänstern: Feministiskt Initiativ, Vänsterpartiet och delar av Miljöpartiet.
- Den socialliberala mitten: Socialdemokraterna, Centerpartiet, Liberalerna och delar av Miljöpartiet och Moderaterna
一 Sverige behöver i första hand en borgerlig alliansregering (C, L, M, KD). Men den får sannolikt inte egen majoritet, om dagens opinionsläge blir verklighet i valet. Moderaterna, Centerpartiet, Liberalerna och Kristdemokraterna har idag tillsammans ca 41%, om KD klarar 4%-spärren. Det ger ingen majoritetsregering. Om man inte säger tjena Jimmy, kom in i värmen. och det har Centerpartiet, med all önskvärd tydlighet sagt nej till. Nuvarande minoritetsregering har ju samma utmaning. Det demokratiska läget är knepigt för tillfället.
Några partier måste alltså gå samman?
一 Ja. om Sverige ska bli tydligt och stabilt styrt, måste så pass många demokratiska partier som tycker om alla människor, skaka hand så att det blir minst 50%.
Skulle det vara möjligt att alla partier kan samarbeta?
一 Teoretiskt möjligt är det ju, men det skulle aldrig hända. Kommunpolitiskt så har det omöjliga blivit möjligt. På kommunal nivå så styrs till exempel Katrineholm av S och M. Och det trodde man ju aldrig. Ideologiskt sett så är det ju det största politiska oliktänkande vi har - både historiskt och nyligen. Är man högerpolitiker så tycker man absolut inte om S. Det är dem som förstörde Sverige en gång i tiden med alla avtal och facket och löneförhöjningar och semester och allt skit som har skapats. Så tycker ju en riktigt konservativ högerperson. Nu sitter de vid samma bord och dricker fika i Katrineholm, och det är ganska speciellt.
Om ni skulle hamna på topp, vilka partier skulle du välja då?
一 I första hand är det ju en borgerlig alliansregering vi kämpar för. Att det blir ett starkt Centerparti (gärna 3e största), med Annie Lööf som statsministerkandidat. Och sen att vi har liberaler, moderater och kristdemokrater som allianskollegor. Sen tror JAG, helt subjektivt, att det till slut måste bli en stark mittenregering som får tillsammans 50,2%. Fyra partier. De som regerar nu plus Centern och Liberalerna. Så TROR jag att det blir till 99%, men det är inget som tyder på det nu. Om du lyssnar på debatterna, så säger både Löfven och Lööf tydligt, att de inte vill sitta i samma majoritet. Målet är att strida för ett nytt ledarskap för Sverige - i en borgerlig allians.
一 Jag tycker personligen att man måste svälja gamla sägningar om att rött är fel eller grönt är fel och ödmjukt konstatera vad som är bäst och viktigast 2017, nämligen att Sveriges fria demokratiska system är rätt. Då kan vi behöva skapa oväntade allianser.
Kronan på vårt jämställdhetsverk
一 Och någonstans längtar vi efter en kvinnlig ledare. Jag är helt säker på att Sverige till stora delar längtar efter en kvinnlig statsminister. Det blir kronan på vårt jämställdhetsverk på något sätt. Vi hade ju en stark och möjlig kandidat på gång för ett femtontal år sedan, men hon dödades i ett vansinnesdåd. Annars hade Anna Lindh helt säkert blivit statsminister. Hon hade det där som behövs för att du ska känna värme i politiken. Hon hade människan som förevändning för att hålla på med politik. Jag tror nu starkt på Annie Lööf. Äntligen finns det en verklig möjlighet till ett klokt och kvinnligt styrt Sverige. Hon har gått genom motvinden, rest sig och stått rak och ärlig hela vägen. Och ger tydliga besked om att vi ska bli ett inkluderande land. Det blir bra!
Denna intervju är gjord av skribenten och inte redaktionen. Vill du eller ditt parti vara med i en intervju kan du kontakta författaren för en överenskommelse.