Jessica Jäger är musiker, solosångerska och kulturföretagare, där hon frilansar som sångerska i olika sammanhang – allt från dop till begravningar. Majoriteten av uppdragen kommer in på rekommendationer och genom återkommande kunder. ”Det bästa med att vara egenföretagare är att jag själv väljer mina uppdrag och hur jag lägger upp mina dagar så att de alltid är fulla med aktiviteter som jag mår bra av.”

Hon är efterfrågad och gör i dagsläget ungefär hundra spelningar per år över hela Sverige.

Planer för framtiden?

Efter tio år som frilanssångerska på scener, slott, herrgårdar och i kyrkor arbetar jag nu på min första skiva. Jag insåg att jag som äldre förmodligen skulle ångra att jag aldrig spelade in något som bevarar den här eran i mitt liv samtidigt som det finns låtämnen jag saknar när jag hjälper mina kunder att välja låtar till sina högtidsstunder.

Privat målsättning?

Min privata målsättning är att finnas tillgänglig och närvarande för mina barn, att se och hjälpa dem att växa samtidigt som jag är en vass företagare.

Hur föddes idén till ditt företag?

Jag har alltid älskat att sjunga och har sedan "hopprepstiden" på skolgården vetat att jag ska sjunga. På gymnasiet lade min rektor fram de jobbalternativ som fanns för musiker och det enda som jag kände passade mig som solosångerska var att frilansa. Då fanns inte frilanstjänsterna som finns nu utan den självklara vägen var att starta eget.

Berätta lite kort om ditt företag?

Även om företagsidén föddes utifrån ett personligt intresse i att sjunga har jag fortsatt för att det jag gör betyder så mycket för andra människor. Nu genomför jag över 100 spelningar årligen och då främst på dop, bröllop och begravningar. Musikminnen är starka och musik i sig frigör endorfiner och är läkande. Att då mitt i sorgen och avskedet av ett barn som dött i leukemi eller i en brand få komma med ett frigörande musikinslag är starkt. Att ta den där tonen som gör att alla hämningar brister och de som behöver gråta får gråta, de som behöver tröst får ord och toner att vila i. Eller att få framföra låten som ett par träffades till så att de minns tillbaka och blir alldeles nykära precis innan vigselögonblicket..! Det är fantastiskt och givande att få vara en del av det.

Vad är det bästa respektive sämsta med att vara entreprenör?

Det bästa är att jag själv väljer mina uppdrag och hur jag lägger upp mina dagar så att de alltid är fulla med aktiviteter som jag mår bra av, tycker är kul och utvecklar mig. Genom åren har jag tyckt att osäkerheten varit jobbigast. Efter tio år är osäkerheten snarare vardag och en sporre till att ständigt utvecklas och vara på topp. Jag har lärt mig att ha is i magen och att det faktiskt alltid löser sig.

13 tips till dig som vill bli frilansare

Hur skaffade du dina första kunder?

Jag gick in på internetforum där dop och bröllop diskuterades och läste ikapp alla trådar där en duktig sångerska i Stockholmsområdet efterfrågades. Jag skrev ner de namn som återkom frekvent i svaren och nästa gång frågan ställdes var jag först med att besvara den. Då delade jag med mig av listan på namn jag hade skrivit ner och stoppade in mitt eget namn i mitten. På så sätt kom jag genast att associeras med de ”största” och mest frekvent förekommande sångerskorna. Jag fick mina första uppdrag den vägen och eftersom mina kunder därmed också var aktiva på forum levde mitt namn fortsatt vidare på forumen genom dem.

Hur marknadsför du dig på bästa sätt?

Jag får majoriteten av mina uppdrag på rekommendationer och genom återkommande kunder. Jag upplever att många tycker att det är väldigt svårt att anlita musiker; det är svårt att veta vem som kan vad, vilka som står för kvalitet och vilka frågor som bör ställas. Därför är rekommendationer väldigt viktiga. Jag fokuserar på att visa uppskattning för dem som återkommande rekommenderar mig och att affärsnätverka långsiktigt.

Gjorde du några misstag i början som du skulle ha kunnat undvika med lite mer planering eller hjälp?

Det tycker jag inte. Jag har vuxit med företaget och företaget med mig. Det är klart att jag utför mina tjänster och administration ännu bättre idag än för tio år sedan – tack vare den samlade erfarenheten, men det hade jag aldrig kunnat planera mig till. Däremot önskar jag att någon redan då hade sagt "Det går åt lika mycket energi att tänka en liten tanke som att tänka en stor, så tänk stort från början.

Vad är de långsiktiga och kortsiktiga målsättningarna i företaget?

Jag ger ut min första skiva och ligger på ungefär samma antal spelningar som nu men gör högre vinst. På sikt ombildar jag till aktiebolag och står på Dalhallas scen.

Har du några bra tips och råd till dem som är intresserade av att starta eget företag?

Håll vad du lovar och gör slag i saken; det är roligare att kunna se tillbaka på det som blev av än att längre fram ångra att planerna blev liggande.

Namn
Jessica Jäger

Bor
Vallentuna

Företag
Jessica Jäger Produktion, där jag arbetar som musiker och sjunger på bland annat dop, bröllop och begravningar.

0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.